ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 9 avril 2011

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Λευκωσία


 
Λευκωσία: Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή αυτή τη φορά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το Σάββατο του «Φιλελευθέρου» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ζήτησε -και λαμβάνει- επίδομα συντήρησης εξωτερικού. Επίδομα, το οποίο δεν ελάμβαναν οι προκάτοχοί του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από έγγραφα του Προεδρικού που δημοσιεύει ο «Φ». Για «πόλεμο εξόντωσης του Προέδρου» κάνουν λόγο κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, ωστόσο, δεν απαντούν καθόλου στο ερώτημα που γεννάται «γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας τελικά δέχτηκε και πήρε το επίδομα, ενώ κανείς προκάτοχός του δεν το έλαβε;». Νέα απολογία από τον Δημήτρη Χριστόφια αναμένουν τώρα ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ...


Στ.Στεφάνου Πόλεμος εξόντωσης του Προέδρου
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από πλευράς κυβέρνησης μέσω γραπτής ανακοίνωσης που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «δίνεται συνέχεια σε ένα πόλεμο πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης που γίνεται σε βάρος του Προέδρου», προσθέτοντας πως «τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πεντακάθαρα» και ότι «ποτέ δεν ζήτησε επίδομα εξωτερικού».
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «σύμφωνα με την εγκύκλιο του 1998 του Υπουργείου Οικονομικών, που καθορίζει το επίδομα συντήρησης εξωτερικού, όλοι οι κυβερνητικοί και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, καθώς και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων, παίρνουν επίδομα εξωτερικού».
«Επειδή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υπήρχε καμία αναφορά στην εγκύκλιο, ο προϊστάμενος του λογιστηρίου στο Προεδρικό Μέγαρο με δική του πρωτοβουλία ζήτησε διευκρίνιση και από το αρμόδιο Υπουργείο διευκρινίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φυσιολογικά και λογικά κατατάσσεται στη βαθμίδα που βρίσκεται ο πρόεδρος της Βουλής και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους», συμπλήρωσε.
Για το «Φιλελεύθερο», συνέχισε, «αυτό προφανώς είναι μεμπτό και είναι δικαίωμά του να το θεωρεί έτσι, όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπληροφορεί και να ρίχνει λάσπη γράφοντας ότι τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και λαμβάνει επίδομα. Και αυτό το γράφει χωρίς μάλιστα να ζητήσει τη θέση του Προεδρικού, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία».
«Με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα δίνεται συνέχεια σε ένα πόλεμο πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης που γίνεται σε βάρος του Προέδρου», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι έτσι ασκούν αντιπολίτευση και πλήττουν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, αλλά αυτοί που πλήττονται είναι οι θεσμοί της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση η ίδια η Δημοκρατία».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «για το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κατηγορηθεί είναι για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και οι πολίτες της χώρας μας γνωρίζουν ποιος είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας και τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν μπορούν να τον πλήξουν».
Για λαϊκισμό κατηγορεί τον «Φ» το ΑΚΕΛ
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Σταύρο Ευαγόρου, να δηλώνει ότι ο λαϊκισμός έχει απογειωθεί πραγματικά και «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αναμέναμε να ακούσουμε πολιτικά επιχειρήματα και όχι κουτσομπολιά της γειτονιάς».
Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών του 1998 στην βάση της οποίας όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται επίδομα εξωτερικού.

«Το λογιστήριο του Προεδρικού με πρωτοβουλία των ιδίων ζήτησαν διευκρίνιση κατά πόσον αυτό αφορά και στον ίδιο τον Πρόεδρο και η απάντηση ήταν καταφατική. Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα και του "Φιλελευθέρου" και του οποιουδήποτε άλλου να παραπληροφορεί, να σπιλώνει λέγοντας ή γράφοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει επίδομα. Αν είναι ποτέ δυνατόν», ανέφερε ο κ. Ευαγόρου.
Είπε ακόμα ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει τον Δημήτρη Χριστόφια είτε ως ΓΓ του ΑΚΕΛ, είτε ως πρόεδρο της Βουλής είτε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «γνωρίζει ότι τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πεντακάθαρα, γνωρίζουν την εντιμότητά του» και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι μέρος του «πολέμου εξόντωσης που γίνεται εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Δεύτερη δημόσια απολογία ζητά ο ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ετοιμάζεται και για δεύτερη δημόσια απολογία αναφορικά με το επίδομα συντήρησης εξωτερικού, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της δίκαιης κοινωνίας, που μόλις προχθές έδινε μαθήματα πολιτικής ηθικής, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για άλλους, καλείται σήμερα και πάλι, να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος».
Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι ο Πρόεδρος θεωρούσε ηθικά μεμπτή την είσπραξη ανεργιακού επιδόματος από πρώην Υπουργό, όχι επειδή είναι πράξη παράνομη, αλλά πράξη προκλητική.
«Η επιλογή του να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που λαμβάνει επίδομα συντήρησης εξωτερικού, τη στιγμή που όλα τα έξοδα του Προέδρου είναι πληρωμένα, είναι πρόκληση ή όχι;», διερωτάται.
Επίσης αναφέρεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ήδη επιστράτευσε την γνωστή πρακτική αυτής της κυβέρνησης», ότι δηλαδή «φταίει ο λογιστής. Όπως έφταιγε παλαιότερα για τα ηλεκτρονικά ρουσφέτια η ιδιαιτέρα. Φταίνε και τα Μέσα Ενημέρωσης που αποκαλύπτουν τα κατορθώματα του Προεδρικού».
«Έχω την εντύπωση ότι μετά την πρώτη δημόσια απολογία του Προέδρου, θα πρέπει να ετοιμάζεται και η δεύτερη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίσημη ενημέρωση αναμένει η ΕΔΕΚ 
Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος  ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός, δήλωσε πως «δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε και λαμβάνει επίδομα συντηρήσεως εξωτερικού».
«Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας αιτείται αυτού του επιδόματος και σύμφωνα με την εφημερίδα το λαμβάνει», είπε ο κ. Κουταλιανός, προσθέτοντας ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ θα αναμένει επίσημη ενημέρωση από το Προεδρικό Μέγαρο για το ζήτημα αυτό και κατόπιν επισήμως θα τοποθετηθεί.
«Δεν δικαιολογείται το κράτος να πληρώνει τους καφέδες του κ. Χριστόφια»
Την πρωτοβουλία για κατάργηση του επιδόματος εξωτερικού για τους βουλευτές θα λάβει το ΕΥΡΩΚΟ, όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, με αφορμή το επίδομα εξωτερικού που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο κάλεσε να απολογηθεί μαζί με την κυβέρνηση και να εγκύψει στα σοβαρά προβλήματα του τόπου.
Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέφερε πως «ο ίδιος ο Πρόεδρος την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη την ενέργεια πρώην υπουργού να αιτηθεί ανεργιακό επίδομα, είπε ότι οι υπουργικές αμοιβές είναι μεγάλες που δεν δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα αν ήταν δικός του αυτός ο υπουργός θα τον έδιωχνε».
«Οι απολαβές του κ. Χριστόφια φτάνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται να ζητά από το κράτος να του πληρώνει τα 100 ευρώ για τους καφέδες του και τα ποτά του στο εξωτερικό», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος θα παύσει τον ίδιο του τον εαυτό «σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής που ο ίδιος έβαλε για τους υπουργούς».
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως «ο Πρόεδρος θα καταλάβει το νέο του λάθος και θα αποκαταστήσει την πρόκληση και υποδεικνύουμε στους κυβερνώντες ότι φτάνει πια η υποκρισία και η παραπλάνηση, γιατί ο λαός τους είδε και ξέρει ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και το μόνο που απομένει στον κύριο Χριστόφια και την κυβέρνηση του είναι να απολογηθούν ειλικρινά και να σκύψουν πάνω στα πραγματικά προβλήματα του τόπου για να βρουν λύσεις».
Ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ εξέφρασε ακόμα τη θέση πως «τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κυρίου Χριστόφια για τα επιδόματα, έχουν αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Κυπριακό» και ζήτησε εκ νέου σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για σειρά θεμάτων που αφορούν στο εθνικό μας θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire