ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 18 avril 2011

Το ελληνικό χρέος ακουμπά την Κύπρο

Περιορισμένες οι επιπτώσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από ένα ελληνικό «κούρεμα» εκτιμούν τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Tου Γιάννη Σεϊτανίδη

Η συζήτηση που άνοιξε για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους κάθε άλλο παρά φιλολογική είναι, με τις επιπτώσεις να ακουμπούν και την Κύπρο. Τα δημοσιεύματα για την αναδιάρθρωση και το ύψος που αυτή θα έχει πυκνώνουν, οι τραπεζίτες τη φοβούνται και η κοινή λογική υποδεικνύει ότι μη εθελοντική αναδιάρθρωση δεν θα υπάρξει, καθώς μια ελληνική δήλωση πτώχευσης θα έθετε τη χώρα – και τις τράπεζές της – για πολλά χρόνια εκτός αγορών.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δεν απέκλεισε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι «μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι αναπόφευκτη». Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι εμπιστεύεται τις αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα.
Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων «δένουν» την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα με την Ελλάδα. Ωστόσο οι πραγματικές συνέπειες που θα έχει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μια δραστική μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι δύο μεγάλες εμπορικές τράπεζες δεν είναι κατ’ ανάγκη καταστροφικές.


Το σενάριοΟ επικεφαλής ανάλυσης κρατικού χρέους για την Ευρώπη της Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέμερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματική μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%. Αν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η Τράπεζα Κύπρου να χάσει τοποθετήσεις αξίας από 1 δισ. ευρώ έως 1,26 δισ. ευρώ και η Marfin Laiki Bank από 1,5 δισ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ.
Η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα είναι μικρότερη των 2 δισ. ευρώ, θα υποχωρήσει κάτω του 1,8 δισ. ευρώ τους επόμενους δύο μήνες, με τη συνολική μείωση να φτάνει το 50% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αντίστοιχα, η έκθεση της Marfin Laiki Bank στο τέλος του 2010 ήταν 3 δισ. ευρώ, με το 50% των ελληνικών κρατικών ομολόγων να λήγουν σε τρία χρόνια.
Σοκ από μια ελληνική αναδιάρθρωση θα υπάρξει, αλλά όχι και δέος. Τα μεγέθη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ μεγαλύτερα, για να υποστεί ισχυρό κλυδωνισμό, αν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, έχει ήδη δηλώσει ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να αντισταθμίσει μέσα από την κερδοφορία της τις όποιες απώλειες, χωρίς αντίκτυπο στην κεφαλαιακή της βάση.
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ελληνικών τραπεζών δεν συμμερίστηκαν στην «Κ» τις απόψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για τους κινδύνους που αντλεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από την έκθεσή του στην Ελλάδα. Θεωρούν την κυπριακή οικονομία υγιή, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα και δεν εξέφρασαν καμία απαισιοδοξία ή αγωνία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.
Τα προβλήματα τα εντοπίζουν αλλού. Καταρχήν στον υψηλό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα (κυρίως των κυπριακών νοικοκυριών και λιγότερο των επιχειρήσεων) και στην κάμψη του τουρισμού. Η τελευταία παράμετρος δείχνει να βελτιώνεται. Επίσης συμμερίζονται την προτροπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, για τη λήψη μέτρων και δράσεων που θα διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τις τρέχουσες αδυναμίες καταγράφει και η Ελληνική Τράπεζα σε έκθεσή της για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, διαρθρωτικά προβλήματα αποτελούν η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το σχετικά υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο υψηλός βαθμός χρέους του ιδιωτικού τομέα, η αυξητική τάση των δημοσίων δαπανών και πιο μακροπρόθεσμα και το συνταξιοδοτικό. Η Ελληνική Τράπεζα προβλέπει για το 2011 ανάπτυξη 1,5%, πληθωρισμό 2,7%, ανεργία 7,3% , δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ, χρέος 62% του ΑΕΠ και πιστωτική επέκταση της τάξης του 5%, από 10% που ήταν πέρσι.
Φόρος και ΤαμείοΣτην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας συμβάλλει και η σύσταση ενός ανεξάρτητου κυπριακού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη θα έχει πλέον μόνιμους πόρους.
Το τέλος ύψους 0,095% επί των καταθέσεων Κυπρίων και αλλοδαπών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, πλην των διατραπεζικών καταθέσεων, θα διατηρηθεί και μετά το 2012 (η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να επιβληθεί για το διάστημα 2011-12, προκειμένου και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο για το Ταμείο), δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Μέσα σε πέντε χρόνια μπορεί να συγκεντρωθεί ένα ποσό μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετό για να μετριαστεί ο φόβος που προκαλεί το πολύ μεγάλο μέγεθος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε σύγκριση με τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Μειώνεται ο συστημικός κίνδυνος και δείχνουμε ότι ως κράτος λαμβάνουμε μέτρα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος», τονίζει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς. Ο σύνδεσμος εκφράζει επιφυλάξεις για τα διαδικαστικά (πώς θα γίνεται η διαχείριση κ.τ.λ.) και αναμένει να παραλάβει το τελικό κείμενο, για να τοποθετηθεί επίσημα. Η γενική, όμως, θέση είναι θετική.
Ενίσχυση κεφαλαίωνΟ κ. Καμμάς στέκεται ιδιαίτερα στις θετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο υπογραμμίζει τα υγιή στοιχεία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που είναι η υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια, η υψηλή ρευστότητα, η συντηρητική πιστωτική επέκταση και η αυστηρή εποπτεία. «Το 2010 οι καταθέσεις των μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 40%. Αυτό το στοιχείο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις κυπριακές τράπεζες», τονίζει ο κ. Καμμάς.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι και το ΔΝΤ είχε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν και τους κινδύνους που πηγάζουν κυρίως από τη μείωση της κερδοφορίας. Η κάμψη στα κέρδη αποδίδεται στη μείωση των περιθωρίων στα επιτόκια, στην απώλεια ενεργητικού και στις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια. Και οι τρεις παράγοντες μείωσης της κερδοφορίας συνδέονται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, με τελευταίο παράδειγμα την απόφαση της διοίκησης της Marfin Laiki Bank να ενεργοποιήσει την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους μέχρι 294 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος, με την εν λόγω έκδοση αξιογράφων, στοχεύει στην περαιτέρω εναρμόνιση της κεφαλαιακής της δομής με τις απαιτήσεις της Βασιλείας IIΙ, στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης, καθώς και στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών της στόχων. Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν επίσης για την επέκτασή της και στις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης.
seitanidisi@kathimerini.com.cy









Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire