ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 avril 2011

Η Κούβα έτοιµη για τη µεγάλη στροφή

Οι µεταρρυθµίσεις στο 6ο Συνέδριο του Κοµµουνιστικού Κόµµατος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

«Αυτό το συνέδριο θα είναι το  τελευταίο για πολλούς από εµάς»,  δήλωσε πρόσφατα ο Ραούλ Κάστρο  αναφερόµενος στη σταδιακή  αποχώρηση της γενιάς της  επανάστασης από την εξουσία  στην Κούβα
Το πιο σηµαντικό συνέδριο του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κούβας από το 1975 ξεκινά το Σάββατο στην Αβάνα και αναµένεται να εγκρίνει σηµαντικές οικονοµικές µεταρρυθµίσεις αλλά και να αναδείξει τους µελλοντικούς ηγέτες της χώρας. Περισσότερες από 300 µεταρρυθµίσεις που έχει προτείνει ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ θα συζητηθούν στο συνέδριο που συµπίπτει µε την 50ή επέτειο της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων.

Οι 1.000 συµµετέχοντες αναµένεται να εγκρίνουν τις προτάσεις οικονοµικής µεταρρύθµισης σε µια προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση - κάποιες από τις προτάσεις αφορούν τη δραστική µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων, των επιδοτήσεων και των κρατικών δαπανών ενώ αναµένεται ένα πολύ µεγαλύτερο άνοιγµα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως η παραχώρηση του δικαιώµατος πρόσληψης εργαζόµενων στις µικρές επιχειρήσεις.
Οι µεταρρυθµίσεις έχουν στόχο να ενισχύσουν τη µέχρι σήµερα µη παραγωγική οικονοµία της χώρας,η οποία σύµφωνα µε τον Ραούλ Κάστρο έχει φέρει τον κουβανέζικο κοµµουνισµό στο χείλος της αβύσσου.

Οι Αρχές σκοπεύουν να µειώσουν τη συµµετοχή του κράτους στην οικονοµία και να επεκτείνουν τον ιδιωτικό τοµέα, αλλά θα διατηρήσουν τον κεντρικό σχεδιασµό και έλεγχο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Κούβα θα πρέπει να κάνει και άλλες ριζικές αλλαγές προκειµένου να λύσει τα οικονοµικά της προβλήµατα, όµως σύµφωνα µε τον Πάολο Σπαντόνι, καθηγητή Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο Αγκούστα της Τζόρτζια, «οι επικείµενες µεταρρυθµίσεις αποτελούν µια ξεκάθαρη και αναγκαία αποµάκρυνση από τους παλιούς τρόπους διαχείρισης της κουβανέζικης οικονοµίας».

Η ηγεσία δεν έχει εγκαταλείψει τη βασική ιδέα του κοµµουνισµού και θεωρεί ότι µπορεί ακόµα να είναι αποτελεσµατική στην Κούβα εάν εφαρµοστεί σωστά. Οι µεταρρυθµίσεις που προτείνει ο Ραούλ Κάστρο θυµίζουν τα πρώτα βήµατα που είχαν ακολουθήσει η Κίνα και το Βιετνάµ προς την οικονοµική φιλελευθεροποίηση, όµως οι κουβανέζοι ηγέτες επιµένουν ότι δεν αντιγράφουν κανέναν.

Ο ΡΑΟΥΛ, που θα κλείσει τα 80 τον Ιούνιο, αναµένεται να εκλεγεί πρώτος γραµµατέας από το συνέδριο στη θέση του 84χρονου Φιντέλ. 'Ηδη από το 2008 τον έχει διαδεχθεί επίσηµα στην προεδρία της Κούβας και ανεπίσηµα στην ηγεσία του κόµµατος. 'Οµως η εκλογή β' γραµµατέα καθώς και η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος µπορεί να αποτελέσουν ισχυρές ενδείξεις για το ποιος θα είναι ο επόµενος ηγέτης της χώρας. 'Αλλωστε και ο ίδιος ο Ραούλ σε οµιλία του στο Κοινοβούλιο τον ∆εκέµβριο είχε δηλώσει: «Αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι µέσα στην πορεία της ζωής το τελευταίο στο οποίο θα πάρουµε µέρος οι περισσότεροι από εµάς που ανήκουµε στη γενιά της Επανάστασης. Μας έχει µείνει λίγος χρόνος πλέον». Πρόσθεσε όµως ότι οι ιστορικοί ηγέτες της χώρας έχουν «βασικό καθήκον» να διορθώσουν τα λάθη τους πριν εµπιστευθούν τον σοσιαλισµό της Κούβας στην επόµενη γενιά, γεγονός που δείχνει ότι αρκετοί από αυτούς θα παραµείνουν σε αξιώµατα. Πάντως εκτός από τα οικονοµικά προβλήµατα, η Κούβα αντιµετωπίζει αυτή τη στιγµή τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. ∆εκάδες χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται πλέον από τη µεταφορά νερού µε βυτιοφόρα για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προµήθειές τους. Η ξηρασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και τα αποθέµατα νερού βρίσκονται σήµερα στο ένα πέµπτο του κανονικού.
Το νερό µεταφέρεται µε φορτηγά σε τουλάχιστον 100.000 άτοµα στην Αβάνα, που έχει πληγεί περισσότερο από την έλλειψη νερού καθώς στην πρωτεύουσα η κατάσταση του δικτύου ύδρευσης είναι πολύ άσχηµη. Η εφηµερίδα «Granma» έγραψε ότι το 70% των αγωγών που µεταφέρουν το νερό στην Αβάνα παρουσιάζει διαρροές και χρειάζεται επισκευές. 
Η ατζέντα του συνεδρίου 

Το βασικό θέµα συζήτησης στο 6ο συνέδριο του Κ.Κ. Κούβας είναι «ο εκσυγχρονισµός του οικονοµικού µοντέλου». Οι βασικότερες µεταρρυθµίσεις αφορούν:

Οικονοµικές σχέσεις
Στόχος είναι η µείωση του µεγάλου εξωτερικού χρέους και η χρηµατοδότηση αναπτυξιακών προγραµµάτων ώστε να µειωθούν οι εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Ανάπτυξη οικονοµικών ζωνών
Ο κύριος στόχος είναι η προώθηση τουριστικών δραστηριοτήτων όπως ξενοδοχεία, λιµάνια και γήπεδα γκολφ.

Περιορισµός του κράτους
Ο έλεγχος της ιδιωτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας ή των µεικτών εταιρειών θα γίνεται µέσω φόρων και δεν θα είναι άµεσος.

Αποκέντρωση
'Οπου είναι δυνατόν οι αποφάσεις θα λαµβάνονται σε τοπικό επίπεδο και εκεί θα στρέφονται και τα έσοδα ώστε οι περιοχές να γίνουν αυτάρκεις σε τρόφιµα και υποδοµές.

Παραγωγικότητα, εργασία
Προβλέπεται να απολυθεί το 20% των πέντε εκατοµµυρίων δηµοσίων υπαλλήλων και να µειωθούν σηµαντικά τα επιδόµατα ανεργίας.

Περίθαλψη και σίτιση
Προβλέπεται αναδιοργάνωση του συστήµατος υγείας και σταδιακή κατάργηση του δελτίου για τα τρόφιµα.

Ιδιωτική πρωτοβουλία
Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει το 35% της γεωργίας και της µεταπρατικής δραστηριότητας σε ιδιώτες και συνεταιρισµούς, σε σύγκριση µε το 15% που ισχύει σήµερα.

Εσωτερικό εµπόριο
Προτείνεται η άρση των σηµερινών απαγορεύσεων στις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων και σπιτιών.


Η CIA έστειλε τους εξόριστους Κουβανούς στη σφαγή

Η ΑΠΟΒΑΣΗ στον Κόλπο των Χοίρων ήταν µια αποτυχηµένη προσπάθεια κουβανών εξορίστων µε τη βοήθεια της CIA να εισβάλουν στη Νότια Κούβα και να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο που βρισκόταν στην εξουσία από το 1959. Το σχέδιο είχε εγκρίνει έναν χρόνο νωρίτερα ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1961, τρεις µήνεςµετά την εγκατάσταση στον Λευκό Οίκο του Τζον Κένεντι. 'Εναν µήνα νωρίτερα η CIA προέτρεψε τους εξόριστους Κουβανούς στο Μαϊάµι να δηµιουργήσουν το Κουβανικό Επαναστατικό Συµβούλιο µε επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Κούβας Χοσέ Μιρό Καρντόνα τον οποίο προόριζαν για αντικαταστάτη του Κάστρο. 'Οπως αποκάλυψε η εφηµερίδα «Washington Post» το 2000, οιΣοβιετικοί γνώριζαν τα σχέδια της CIA και είχαν προειδοποιήσει τους Κουβανούς. 'Οµως και η ηγεσία της CIA έµαθε ότι οι Σοβιετικοί γνώριζαν αλλά επέλεξε να το κρύψει από τον Κένεντι ώστε να µη µαταιωθεί η επιχείρηση. Περίπου 1.400 ένοπλοι κουβανοί εξόριστοι έφτασαν στον Κόλπο των Χοίρων µε αµερικανικά πλοία. Τρεις ηµέρες αργότερα και έπειτα από σκληρές µάχες µε τον κουβανικό στρατό, 118 σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι συνελήφθησαν. Η εισβολή αύξησε τη δηµοτικότητα του Κάστρο που τη χαρακτήρισε ως «πρώτη ήττα του ιµπεριαλισµού των Γιάνκηδων» και τον έκανε να προχωρήσει σε πιο στενή συνεργασία µε την ΕΣΣ∆. Τον Αύγουστο του 1961 ο Τσε Γκεβάρα έστειλε ένα σηµείωµα στον πρόεδρο Κένεντι όπου έγραφε: «Ευχαριστούµε για την εισβολή. Πριν από αυτήν, η επανάσταση ήταν αδύναµη. Τώρα είναι πιο δυνατή από ποτέ».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ, 15 Απριλίου 2011


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire