ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 avril 2011

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Λευκωσία: Το παρασκήνιο καθώς και η συζήτηση κατά τη χθεσινή ολοήμερη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και την απόφαση τελικά του νομοθετικού σώματος να μην αυτοδιαλυθεί και να προχωρήσει σε συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων την ερχόμενη Πέμπτη, το Κυπριακό και το δείπνο που είχαν χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Τ/κ ηγέτη, οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα, η ψήφιση του ειδικού φόρου για τις τράπεζες, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κυρίως πιάτο η νέα τριμερής» αναφέρει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός για το Κυπριακό, καθώς στη νέα τριμερή που σχεδιάζει να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, «θα αποφασισθεί το μέλλον» της διαδικασίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντά ουνερ, μετά από το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου.



Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το σημερινό κύριο της θέμα «Ο Ερογλου τούμπαρε την εκ περιτροπής προεδρία» και αναφέρει πως «με τίποτα δεν δέχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης το πακέτο για εκ περιτροπής προεδρία και εκλογή προέδρων με διασταυρούμενη ψήφο», ενώ «χαρακτηρίζει ανέφικτο τον αριθμό 50.000 για τους εποίκους και ζητά να παραμείνουν πολύ περισσότεροι». Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θέτει «ζήτημα πολιτικής τάξης» αναφορικά με τη μισθοδοσία των πολιτειακών αξιωματούχων του ΑΚΕΛ.
Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Πήραν παράταση για τους πρίγκιπες», γράφει πως «αν και οι πραγματικές προθέσεις αρκετών βουλευτών ήταν να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες το θέμα των πολλαπλών συντάξεων», εντούτοις χθες η Βουλή αποφάσισε να αναβάλει την αυτοδιάλυσή της ενόψει των εκλογών, να συζητηθεί εκ νέου το θέμα στην Επ. Οικονομικών και να επανέλθει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι «έρευνα σε Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία και Πολωνία καταδεικνύει πως η περίθαλψη των μεταναστών είναι ελλιπής ή και ανύπαρκτη».
«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ναυάγιο στη Βουλή για τις πολλαπλές συντάξεις» γράφει πως «το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις ναυάγησε χθες στις πολλές και δαιδαλώδεις διαβουλεύσεις. Πολύωρες συζητήσεις σε δύο άτυπες συσκέψεις αρχηγών δεν απέδωσαν και το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε για επανεξέταση και συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη». Αλλού αναφέρει πως «νέες καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα έρχονται στην επιφάνεια. Εντοπίστηκαν χαλούμια που ανέδιδαν απαίσια μυρωδιά και χυμοί που περιείχαν σκουλήκια».
Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Μεγάλη Πέμπτη της Βουλής» γράφει πως η λύση για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων «δόθηκε αργά ψες από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ομόφωνα έκανε δεκτή εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, να μην αυτοδιαλυθεί η Βουλή και να συζητηθεί το νομοσχέδιο την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί». Αλλού γράφει ότι ομόφωνα χθες η Βουλή ψήφισε την επιβολή ειδικού φόρου για τις τράπεζες και τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «ΑΗΚ: ψηλοί λογαριασμοί; Φταίει το κράτος», και αναφέρει ότι η ΑΗΚ με τους τελευταίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που απέστειλε στους καταναλωτές εσωκλείει φυλλάδιο με το οποίο ουσιαστικά επιρρίπτει την ευθύνη για τους ψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού στην καθυστέρηση της άφιξης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά Μενόγεια στο οποίο τραυματίστηκαν πατέρας 33 ετών και η επτάχρονη κόρη του.

Ο «Αντίλογος» με τον τίτλο «Ολα για όλα» γράφει για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ότι «η μάχη των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων μεταφέρεται τώρα από σπίτι σε σπίτι και το σύνθημα ‘όλα για όλα’ βρίσκεται στην πράξη και την αποκορύφωσή του για τις βουλευτικές εκλογές του 2011». Αλλού αναφέρεται στα 13 χρόνια ζωής της εφημερίδας και δημοσιεύει χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου καθώς και άλλων πολιτικών αξιωματούχων.
Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ρεσιτάλ υποκρισίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» γράφει πως ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ «επέκριναν τον Δημήτρη Χριστόφια ότι από Πρόεδρος όλων των Κυπρίων μετατράπηκε σε κομματάρχη» και προσθέτει ότι «ξέχασαν ότι οι τέως Πρόεδροι Κληρίδης και Παπαδόπουλος, όσο και οι Υπουργοί τους είχαν αναμιχθεί στις βουλευτικές εκλογές και στήριξαν τα κόμματά τους». Αλλού γράφει ότι δημοσιεύει ολόκληρο το πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» τιτλοφορεί το σημερινό της πρωτοσέλιδο «Απολογισμός αντί απολογίας», και αναφέρει πως «σε επικίνδυνη φάση μπήκε το Κυπριακό, όχι γιατί έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα (οι εγκληματικοί χειρισμοί του Χριστόφια και η εχθρική στάση των ΗΕ δεν έχουν αλλάξει καθόλου), αλλά γιατί τεκταίνονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες. Αλλού γράφει ότι ΤΕΠΑΚ και Υπουργείο Οικονομικών «κορόιδεψαν άγρια τους νοσηλευτές».
Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» υπό τον τίτλο «Οχι άλλες βόμβες», γράφει ότι η Κύπρος χθες έκανε έκκληση για συνέχιση των προσπαθειών προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, καθώς το ΝΑΤΟ ενέτεινε τις εξορμήσεις του βομβαρδίζοντας στόχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Γράφει επίσης ότι ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού πρότεινε «κάποιες ιδέες» στον Λίβυο ομόλογό του που επισκέφθηκε την Κύπρο, με στόχο τον τερματισμό της κρίσης. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θυμάται το Γιούρι Γκαγκάριν, 50 χρόνια μετά.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος, 15 Απριλίου 2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire