ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 8 avril 2011

Χρονογράφημα-ΤΟ ΣΤΕΚΙ


 Ασπασία Μπούμπαρη

Μαζεύονταν  όλοι σ’ένα καινούριο στέκι. Ήταν συνοικιακό σ’ ένα δρομάκι, «Όπως Παλιά», ή κάπως έτσι το λέγανε, κάτι όπως περασμένη εποχή πάντως ακουόταν. Πώς τώρα όλοι αναπολούν μια εποχή που όπως είναι γνωστό, φτώχια υπήρχε, χαφιέδες υπήρχαν, ψευτιά υπήρχε ,τρόμος υπήρχε, καταπίεση υπήρχε…Τι είναι αυτό λοιπόν που αναπολούν  οι άνθρωποι.  Αχ τα χρόνια που έφυγαν, την φρεσκάδα και τα νιάτα τους . Αυτό  αναπολούν.
  Εκεί λοιπόν σ’ εκείνο το στεκάκι ο Μήτσος ο ταλαίπωρος, ο Νότης ο ξυλάγγουρος , ο Φώντας ο ξηδόντας και ο Πανάγος ο σοφός, κάνανε συνέδρια. Τι ήταν καλό και χάθηκε , και πως άλλαξε ο κόσμος και δεν υπάρχει «σέβας» πλέον, και χάθηκε το φιλότιμο και δος του και τα πίνανε με μισόκλειστα μάτια , και δος του και τα λέγανε βλέποντας οπτασίες του παρελθόντος , ξαναζούσαν για λίγο το γλυκό πουλί της νιότης. Αφηγήσεις κατορθώματα, ανεκπλήρωτοι έρωτες , ξέφρενα γλέντια στις συνοικίες με τα χαμηλά κόκκινα φωτάκια σε δρόμους σκοτεινούς, κάτω απο πονεμένους ουρανούς.
Κ’ ήταν όλα τόσο όμορφα. …Αληθινές ιστορίες ,πραγματικές στιγμές, αέρινες, άυλες ανάμεσα στον καπνό και την άκρη του ονείρου, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις  τι ήταν αλήθεια και μέχρι που έφτανε η φαντασία, τι είχε ζήσει και τι θα ΄θελε να είχε ζήσει ο καθένας απ΄αυτούς . Κι όσο περνούσε η ώρα μαζί με τη ζάλη του καπνού και τη γλύκα του ποτού, γλύκαινε  και η καρδιά, αγαλλίαζε η ψυχή , έφευγε, ταξίδευε ο νους σε γαληνεμένα πέλαγα. Κανείς δεν πίστευε κανέναν κι όλοι χαμογελούσαν με αυτό το γλυκόπικρο χαμόγελο της ευχαρίστησης που σαν να μαρτυρούσε πως κάποτε έζησαν την ζωη τους με πάθος , πως ναι αυτοι τόλμησαν να γευτούν  όλους τους καρπούς , καλούς, κακούς, απαγορευμένους,   μην  κοιτάς τώρα …   Μα η πίκρα  και το παράπονο της μοναξιάς που μένει στα χείλη, γνωρίζει πολύ καλά  πως όλα ήταν λαχτάρες τρελές, ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Όλα όσα χάθηκαν και ποτέ δεν θα γίνουν !       

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire