ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 8 avril 2011

CNN: Το ντόμινο της προσφυγής στη διάσωση

CNN: Το ντόνιμο της προσφυγής στη διάσωση


Μία- μία, οι οικονομίες των PIGS, (Portugal, Italy, Greece, Spain), πρώτα η Ελλάδα, μετά η Ιρλανδία...
και τώρα η Πορτογαλία, προσφεύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζει ότι το «ακρωνύμιο» των προβληματικών οικονομιών δε θα ακολουθήσει και αυτό τον ίδιο δρόμο. «Μέχρι στιγμής η Ισπανία την έχει γλυτώσει», σημειώνει ο αρθρογράφος Kevin Voight.

Επίσης οι επικεφαλής οικονομολόγοι της ΕΕ ευελπιστούν ότι το αίτημα της Πορτογαλίας για διάσωση θα αποτελέσει ένα τείχος προστασίας προκειμένου η «αρρώστια» του χρέους να μη μεταδοθεί και στην Ισπανία- μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία και σημαντικότερη επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και στο μέλλον του ευρώ.

«Αυτή είναι η βασική ερώτηση τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Πόσο θα επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση;» αναρωτιέται ο Pedro Santos Guerreiro, εκδότης της κεντρικής οικονομικής πορτογαλικής εφημερίδας Jornal de Negocios.

«Και η Ισπανία είναι εξαιρετικά ανήσυχη πλέον γιατί φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη χώρα (που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης)», προσθέτει. «Η Ισπανία παρά τις προσπάθειες έχει μεγάλα ποσοστά ανεργίας».

Όπως υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2011 η ανεργία θα αγγίξει το 20%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το αυξημένο χρέος έχει αναχθεί σε πρωταρχική παγκόσμια ανησυχία από την αρχή της οικονομικής κρίσης.

Ευρωπαϊκά κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται προς μεγαλύτερη αυστηρότητα, και φυσικά η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία επιδεινώνει την όλη κατάσταση.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ουάσιγκτον και η πιθανή διακοπή της λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζουν περαιτέρω το πολιτικό χάσμα εν μέσω του τεράστιου σωρού των χρεών στην παγκόσμια οικονομία.

Όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση στα τέλη του 2009, υπήρχαν πραγματικοί φόβοι στην ευρωζώνη των 17 ότι δεν θα επιβίωνε, καθώς οι πλουσιότερες οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, θα αναγκάζονταν να σηκώσουν το βάρος των μικρότερων υπερχρεωμένων κρατών.

«Η ευρωζώνη έχει πραγματικά ένα μεγάλο ερωτηματικό για το νέο αυτό φαινόμενο του συστήματος διάσωσης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά επιφυλακτική, για τους τρόπους που θα εξελιχθεί αυτή η κρίση», είπε ο Guerreiro.

«Η επιστροφή στα εθνική νομίσματα θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία για τις υπερχρεωμένες χώρες έτσι ώστε να υποτιμήσουν ή να ανατιμήσουν την αξία των νομισμάτων τους. Ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος από την εγκατάλειψη του ευρώ θα είναι πολύ μεγάλος για τους ρυθμιστές της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής ώστε να τον ελέγξουν» καταλήγει το άρθρο του CNN.

Πηγή: CNN/www.epikaira.gr
Δημοσιεύθηκε στις 07/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire