ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 janvier 2012

Το μαρτύριο των γυναικών : Τις σκοτώνουν για λόγους τιμής και όχι μόνον

Ισόβια ποινή σε οικογένεια στον Καναδά
που δολοφόνησε τα τρία κορίτσια της 
Δολοφονία στο Αφγανιστάν γιατί γέννησε για τρίτη φορά κορίτσι

Φωτογραφία
Δύο διαφορετικά περιστατικά στον Καναδά και στο Αφγανιστάν δείχνουν πως τα εγκλήματα τιμής κατά γυναικών, παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν, δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τα τρία μέλη μιας οικογένειας Αφγανών με υπηκοότητα όμως καναδική, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για τη δολοφονία για λόγους τιμής τριών κοριτσιών και μας συγγενούς τους. Οι ένορκοι στο δικαστήριο του Κίνγκστον στο Οντάριο έκριναν τον Μοχάμαντ Σάφια, 58 ετών, τη σύζυγό του Τούμπα Μοχάμαντ Γιάχια, 41 ετών, και τον μεγαλύτερο γιο τους Χάμεντ Μοχάμαντ Σάφια, 20 ετών, ένοχους για τέσσερις ανθρωποκτονίες πρώτου βαθμού, που διαπράχτηκαν τον Ιούνιο του 2009. Τα θύματα ήταν τρεις αδελφές του Χάμεντ, 19, 17 και 13 ετών και μια γυναίκα που η οικογένεια έλεγε στους ξένους ότι ήταν εξαδέλφη αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν η πρώτη γυναίκα του Μοχάμαντ Σάφια.
«Είναι δύσκολο να συλλάβει ο νους ένα πιο αξιοκαταφρόνητο, ένα πιο ειδεχθές έγκλημα», είπε μετά την ανάγνωση της απόφασης ο δικαστής Ρόμπερτ Μάραντζερ. «Ο προφανής λόγος πίσω από αυτές τις εν ψυχρώ, αισχρές δολοφονίες ήταν ότι τα τέσσερα εντελώς αθώα θύματα προσέβαλαν την εντελώς διεστραμμένη αντίληψή σας για την τιμή, μια ιδέα περί τιμής η οποία δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία», σημείωσε ο δικαστής.
Στη διάρκεια της δίκης, που διήρκεσε τρεις μήνες, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν αποδείξεις ότι οι τρεις έφηβες αδελφές είχαν συγκρουστεί με τον συντηρητικό πατέρα τους για πολλά ζητήματα. Η μία είχε αγόρι, και είχε προσπαθήσει να προσφύγει για ένα διάστημα σε ένα καταφύγιο για γυναίκες. Η δεύτερη είχε αποβληθεί από το σχολείο διότι φορούσε πολύ «αποκαλυπτικά» ρούχα. Τα τρία κορίτσια βρέθηκαν πνιγμένα σε ένα κανάλι, μαζί με την πρώτη σύζυγο του Μοχάμαντ Σάφια, μέσα σε ένα αυτοκίνητο.
Η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι οι γονείς και ο γιος ήταν υπεύθυνοι και προέβησαν στην δολοφονία διότι θεωρούσαν πως οι έφηβες πρόδωσαν τη θρησκεία τους και ατίμασαν την οικογένεια.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, κάνοντας λόγο περί ατυχήματος. Η υπεράσπιση πρόκειται να ασκήσει έφεση στην καταδίκη, που επισύρει αυτόματα ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους για τουλάχιστον 25 χρόνια.
Η οικογένεια, που προερχόταν από την Καμπούλ, είχε μεταβεί στον Καναδά δύο χρόνια πριν από την τετραπλή δολοφονία. Προηγουμένως είχε ζήσει στην Αυστραλία, στο Πακιστάν και στο Ντουμπάι.
Τη σκότωσαν γιατί γέννησε τρεις κόρες
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ περιστατικό που έγινε γνωστό, μια Αφγανή έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συζύγου και της πεθεράς της, οι οποίοι την έπνιξαν επειδή έκανε για τρίτη φορά κορίτσι. «Η Στόρεϊ, μια 30χρονη μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της και την πεθερά της σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην περιοχή Καναμπάντ της επαρχίας Κουντούζ», δήλωσε ο αστυνόμος Σαγιέντ Σαρουάρ Χουσεϊνι. Όπως είπε ο ίδιος, ο σύζυγός της τής είχε πει ότι αν γεννούσε πάλι κορίτσι θα τη σκότωνε.
Η γυναίκα γέννησε το τρίτο της κορίτσι πριν από τρεις μήνες. Η πεθερά της τραγικής γυναίκας συνελήφθη και η αστυνομία αναζητά τον σύζυγό της. Τον περασμένο μήνα, μια έφηβη διασώθηκε από την αστυνομία στη γειτονική επαρχία Μπαγκλάν μετά τον βασανισμό της από τα πεθερικά της και την κράτησή της επί έξι μήνες μέσα σε μια τουαλέτα επειδή αρνούνταν να εκπορνευθεί. Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2010 αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των γυναικών στο Αφγανιστάν εκτίθεται σε κάποιον βαθμό σωματικής και ψυχολογικής βίας και ότι περίπου 25% υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση.
ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ Σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, δεκάδες γυναίκες χάνουν κάθε μήνα τη ζωή τους, από το χέρι του πατέρα ή του αδελφού τους με τη δικαιολογία της διαφύλαξης της οικογενειακής τιμής. Σπάνια οι δράστες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους, καθώς σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, εάν οι συγγενείς του θύματος συγχωρήσουν δημόσια τον δράστη τότε δεν απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον του. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τον αριθμό των γυναικών που πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής στα 5000 ετησίως, όμως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν πως ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει τα 20.000 ετησίως. Σε πολλές περιπτώσεις οι δολοφονίες δεν καταγράφονται, καθώς αρκετές γυναίκες υποχρεώνονται από τους συγγενείς τους να καταπιούν ποντικοφάρμακο ή να αυτοπυρποληθούν και έτσι τα εγκλήματα θεωρούνται αυτοκτονίες.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire