ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 30 janvier 2012

Συνάντηση Παπαδήμου - Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής σε θολό τοπίο

Συστάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες προς την Ελλάδα
Αντιδράσεις,παιχνίδια και πιέσεις

Συστάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες προς την Ελλάδα


Ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, μετά τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται και η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή της. Το ελληνικό ζήτημα δεν βρισκόταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, αλλά τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο) πρότειναν να γίνει έκτακτη συζήτηση για την Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.
Η κριτική της Ελλάδας εστιάζεται στην απουσία αποτελεσμάτων, στην αδυναμία δηλαδή της χώρας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της . Σύμφωνα με το Bloomberg ασκείται κριτική και για την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να γίνουν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με την καγκελλάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή φάση, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με μας», φέρεται να δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Αίσθηση προκάλεσε η απόρριψη από τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν της ολλανδο-γερμανικής ιδέας για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα. «Στην πολιτική δεν πρέπει να προσβάλεις κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν ωφελεί σε τίποτα και οδηγεί μόνο σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Φάινμαν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η θέση που εξέφρασε στο θέμα του επιτρόπου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. «Είμαι πολύ στενοχωρημένος με τον τόνο που έχει προσλάβει αυτή η συζήτηση. Αν πράγματι θέλουμε να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να διεξαγάγουμε μια ενθαρρυντική, όχι μια αποθαρρυντική συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης της Μέρκελ.

Κατηγορηματικά απέρριψε την πρόταση Μέρκελ για το διορισμό επιτρόπου ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DeutschlandRadio. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να προτείνουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από ιστορία και πολιτική. Ο Επίτροπος θα θεωρείτο ως δύναμη κατοχής. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι η κατάλυση της δημοκρατίας», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Κατηγορηματικός πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικότερη. Η Γερμανία πρέπει να προσέχει να μη δημιουργεί περισσότερα τραύματα από όσα είναι ανάγκη. Οταν μιλάει κανείς για δημοσιονομικό επίτροπο ή για ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομίας, τότε διαγράφει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Ασελμπορν μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.

«Δεν θα έχουμε μια εκτενή συζήτηση για την Ελλάδα, επειδή η τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα και δεν έχουμε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να διαπραγματευθεί με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που συμφωνήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ο κ. Παπαδήμος το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας γευμάτισε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Στην ημερήσια διάταξη της αποψινής συνάντησης κορυφής είναι, ως γνωστόν, η αύξηση των διαθεσίμων στο ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης προκειμένου να ισχυροποιηθεί το «φράγμα πυρός» της ευρωζώνης για την υπέρβαση της κρίσης - σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να συμφωνηθούν συγκεκριμένα ποσά.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται επίσης η συζήτηση και ολοκλήρωση των διατάξεων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Εκτός από τις 17 χώρες της ευρωζώνης εννέα ακόμη χώρες-μέλη της ΕΕ φέρονται έτοιμες να υπογράψουν και να εφαρμόσουν το Σύμφωνο. Μόνο η Βρετανία το έχει απορρίψει εκ προοιμίου και δεν μετέχει στη διαδικασία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire