ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 janvier 2012

Κύπρος : Οι ευθύνες του Χριστόφια

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Όταν ο Πρόεδρος έδινε δύσκολες μάχες

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Φωτογραφία
«ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ έχουν εισέλθει στην τελική φάση. Οι ουσιαστικές συζητήσεις στο Greentree υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος αυτής της φάσης, στην πορεία προς μια πολυμερή διάσκεψη και με τελικό στόχο τη λύση». Υπάρχει κάτι που μας δυσκολεύει να κατανοήσουμε αυτή τη φράση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών; Δεν είναι σαφέστατη; Οι συνομιλίες στο Greentree, δηλώνει με όσο πιο καθαρή γλώσσα μπορεί, ήταν μέρος της τελικής φάσης η οποία ακολουθεί πορεία προς μια πολυμερή διάσκεψη. Πώς θα φτάσουμε εκεί, το λέει επίσης με σαφήνεια: «Στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω μιαν αξιολόγηση της διαδικασίας από τον Ειδικό μου Σύμβουλο (δηλαδή, από τον Ντάουνερ). Αν η Έκθεση του είναι θετική, υπό το φως των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατόπιν διαβούλευσης με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να συγκαλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου». Μπορούν να γίνουν παρερμηνείες σε μια τόσο καθαρή ανακοίνωση;
Όταν μάλιστα, συγκρινόμενη με τις προηγούμενες αναφορές του διαπιστώνει κανείς την καθόλου τυχαία διαφοροποίηση.. Τον περασμένο Οκτώβριο, στην προηγούμενη τριμερή, ανακοινώνοντας την τριμερή Ιανουαρίου, έλεγε ότι θα αναμένει «ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά σε πολυμερή διάσκεψη». Τώρα, αυτή η προϋπόθεση εξαφανίστηκε. Τα μηνύματα είναι απλά και κατηγορηματικά, δεν χρειάζονται ερμηνείες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σχεδόν μόνος και στους περισσότερους σταθμούς, πεισματικά και προκλητικά έναντι όσων είχαν άλλες εκτιμήσεις.
Όπως τότε, που ο Γιαννάκης Ομήρου, εξέφραζε ανησυχίες για την κονιορτοποίηση της βάσης των συνομιλιών από τον Ταλάτ και ο κ. Χριστόφιας, βρισκόμενος ακόμα στον αστερισμό του καλού κλίματος, δήλωνε προσβλητικά: «Νομίζω ότι είναι στο μυαλό του κ. Ομήρου, που έχει κονιορτοποιηθεί ή όποιου λέει τέτοια πράγματα, η βάση των συνομιλιών». (24/1/2010).
Σήμερα λοιπόν, που δεν είναι μόνο η βάση των συνομιλιών που έχει κονιορτοποιηθεί, αλλά και όλη η διαδικασία, οι στόχοι, η χημεία, το κλίμα και οι υποσχέσεις, και το μόνο που έμεινε να κονιορτοποιηθεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να ακούσουμε κάποια εναλλακτική ιδέα από την κυβερνητική πλευρά, κάποιο σχέδιο για να μας βγάλει από τα αδιέξοδα, ακούμε μόνο, ξανά, προσβλητικές ατάκες για όσους ασκούν κριτική. «Ενώ ο Πρόεδρος έδινε δύσκολη μάχη για την Κύπρο στο Greentree κάποιοι εδώ φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν ασκώντας του συνεχή και άδικη κριτική», έλεγε ο Γ.Γ. του κυβερνώντος κόμματος. Κι από την άλλη, ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο περίγυρος του, προσπαθούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο, διότι, όπως δηλώνουν, ο Πρόεδρος πολιτεύτηκε στο Greentree, στη βάση των αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου, δεν έκανε τίποτε του νου του. Οπότε οι ευθύνες δεν είναι δικές του, είναι του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι γνωστό βέβαια ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση στην πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος. Είναι επίσης αυτονόητο ότι ακόμα κι αν ασκήθηκε «συνεχής και άδικη κριτική», αυτή δεν μπορούσε να έχει καμιά επιρροή στο τι αποφασίστηκε στο Greentree. Όσα ανακοινώθηκαν από τον Μπαν Κι Μουν δεν έχουν καμιά σχέση με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό μέτωπο. Αν έδωσε δύσκολη μάχη και απέτυχε ο Πρόεδρος, απέτυχε εφαρμόζοντας τη δική του πολιτική, όχι την πολιτική άλλων. Αλλά, διερωτούμαστε τι κάνουν οι άλλοι και γιατί πάνε στο εθνικό συμβούλιο και προσφέρουν άλλοθι σε μια πολιτική με την οποία διαφωνούν τόσο έντονα.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire