ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 janvier 2012

Η Ρωσία δεν μας χάρισε τα δισεκατομμύρια της. Μας τα δάνεισε με ευνοϊκούς όρους

ΕΦΗΜΕΡΑ
Πώς θα ξοφλήσουμε το ρωσικό δάνειο;

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία
ΚΑΝΕΙΣ ένα δάνειο από το Ταμείο Προνοίας της επαγγελματικής σου οργάνωσης για να σπουδάσεις το παιδί, κάνεις κι ένα άλλο από τη Συνεργατική του χωριού για κάποια απρόβλεπτα έξοδα που προέκυψαν, χρησιμοποιείς και όλες τις κάρτες που σου έστειλαν οι τράπεζες… Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως έχεις υπερβεί κατά πολύ το όριο και δεν είναι εύκολο πια να είσαι συνεπής στις δόσεις σου, οπόταν αποφασίζεις να κάνεις ένα δάνειο από τράπεζα για να ξοφλήσεις όλα τα υπόλοιπα ώστε να έχεις, αν μη τι άλλο, συγυρισμένα τα χρέη σου με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο και να έχεις κι ένα επιπλέον ποσό να συνεχίζεις να διατηρείς το ίδιο στυλ ζωής. Στην ουσία, ενώ δυσκολεύεσαι να ξοφλήσεις τα 1.000, αυξάνεις τα χρέη σου σε 5.000 και συνεχίζεις να ζεις αμέριμνος χωρίς τα εισοδήματά σου να αυξάνονται παράλληλα. Με μαθηματική ακρίβεια, θα έρθει μια στιγμή που θα αναγκαστείς να πουλήσεις το σπίτι, αν διαθέτεις, για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις.
Κάπως έτσι ζούσαμε πολλοί μέχρι σήμερα. Κάπως έτσι αποφασίζει να ζήσει κι η Κύπρος σαν κράτος. Επιλέγοντας ένα μοντέλο ζωής που απέτυχε. Χρωστά εδώ, χρωστά εκεί, δεν τα βγάζει πέρα και κάνει ένα μεγάλο δάνειο από τη Ρωσία για να δώσει εκεί και εδώ που χρωστά και για να μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει η κρατική μηχανή.
Προσωρινά, νιώθει ανακούφιση. Έχει λεφτά στο ταμείο για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, να πληρώσει τους αξιωματούχους του κράτους, να πληρώνει τα ενοίκια των κτηρίων που ενοικιάζει, να λειτουργεί τα νοσοκομεία, τα σχολεία, να δίνει συντάξεις, επιδόματα… Παίρνει παράταση ζωής. Που στύλλον στύλλον άνεση, όπως θα έλεγε κι ο πρόεδρός μας. Η Ρωσία όμως, δεν μας χάρισε τα δισεκατομμύρια της. Μας τα δάνεισε με ευνοϊκούς όρους. Με 4,5% τόκο. Εμείς συνεχίζουμε να ζούμε όπως ζούσαμε. Ιδιωτικό αεροπλάνο για τον πρόεδρο αντί 95.000 το μήνα, ενοίκιο 9.000 ευρώ  το μήνα για μια Λέσχη όπου μπορούν να τρώνε σουβλάκια οι αξιωματικοί, εκατομμύρια για συμβούλια που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, εκατομμύρια για αίθουσα δεξιώσεων στο προεδρικό… Κι οι Καταρινοί δεν θα έρθουν (ο Αλλάχ να τους έχει καλά). Φυσικά εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο αέριο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire