ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 janvier 2012

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 25/01/2012



Η απαγγελία από την Αστυνομία κατηγοριών κατά δυο τέως Υπουργών, του Μάρκου Κυπριανού και του Κώστα Παπακώστα, και έξι στελεχών του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την έκρηξη του περασμένου Ιουλίου στο Μαρί, που οδήγησε στο θάνατο 13 άτομα, και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, όπως και οι εξελίξεις από τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Greentree.

Επίσης προβάλλονται τα σχέδια για δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με τη νοτιοανατολική και τη δυτική Ευρώπη προς ικανοποίηση των αναγκών της ηπείρου για φθηνό και επαρκή ηλεκτρισμό, η προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία στη Λευκωσία, η απελευθέρωση του Αντώνη Φανιέρου και ο εντοπισμός αγοριού με τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Πάφο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Νέος οδικός χάρτης από ΟΗΕ», αναφέρει ότι παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, ασφυκτικές πιέσεις και πολύωρες συζητήσεις σημάδεψαν τη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της τριμερούς στο Greentree. Χωρίς να υπάρχουν εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθούσε μέχρι και τις πρωινές ώρες (Κύπρου), να διασφαλίσει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης:
Δεκαεννιά περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες:
Οι φονικοί «κατακλυσμοί» της Κύπρου.
Νέο πανεπιστήμιο στην περιοχή Πύλας: Συνεργασία βρετανικού Πανεπιστημίου και κυπριακής εταιρείας.
Τροχαίο στην Ορόκλινη: Είχαν ευχή οι οδηγοί.
Τραγωδία 11ης Ιουλίου: Κατηγορήθηκαν 7+1για το Μαρί.
Αναστολή δίωξης: Έξω ο Φανιέρος, μέσα οι μάρτυρες.
Υγεία: Φεύγουν μαζικά γιατροί και νοσηλευτές.
Σιωπούν από άγνοια: Χωρίς αντίκρισμα τα δικαιώματα των ασθενών.
Πυρκαγιά: Κίνδυνος από το υπόγειο.
Κοινωνία: Τι αποκαλύπτει έκθεση για την τραγωδία στα Λατσιά.
Οικονομία: Ψήφισαν απεργία οι οικοδόμοι.
Κόσμος: Τουρκία - Γαλλία, σχέσεις στα άκρα.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Μάριος Καρογιάν: Πρώτος κατηγορούμενος έπρεπε να ήταν ο Χριστόφιας», αναφέρει πως φωτιά στο πολιτικό σκηνικό τίθεται από τη δίωξη των δυο τέως Υπουργών, Μάρκου Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα για την τραγωδία στο Μαρί. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως ο πρώτος που έπρεπε να κατηγορηθεί με το σκεπτικό της απόφασης είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού αναφέρει πως αγοράκι με ιό της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Πάφου, δημιουργώντας αναστάτωση.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στήνουν εκβιασμό με την έκθεση του Μπαν», αναφέρει πως η εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν για το Κυπριακό είναι το διπλωματικό εργαλείο άσκησης πιέσεων, κυρίως προς την ε/κ πλευρά, προκειμένου να σημειωθούν υποχωρήσεις και να προωθηθεί μια διαδικασία λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέχρι την 1η Ιουλίου. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας αποφάσισε ομόφωνα χθες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία της Επαρχίας Λευκωσίας, που συνήλθε στο οίκημα της ΠΕΟ.

H «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ξακαθαρίζει σήμερα το τοπίο», αναφέρει πως σήμερα, με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, αναμένεται να διασαφηνιστεί τι δέον γενέσθαι με την προσπάθεια αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Όπως αναφέρει υπάρχουν τρεις επιλογές ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και πιθανότερη είναι η παράταση των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει πως υπογράφηκε χθες πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Γαλλίας για το 2012.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέως Υπουργοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την έκρηξη», αναφέρει πως δυο τέως Υπουργοί, οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, και έξι στελέχη του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατηγορήθηκαν χθες για ανθρωποκτονία σε σχέση με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, που σκότωσε 13 άτομα και κατέστρεψε το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως ελεύθερος αφέθηκε χθες ο Αντώνης Φανιέρος, μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή της ποινικής του δίωξης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Financial Mirror”, με κύριο τίτλο «Η Ανατολικο-Δυτική εταιρεία DEH/Quantum θα επενδύσει 1,5 δις. ευρώ», αναφέρει πως ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους περίπου 540 ναυτικών μιλίων θα συνδέει σύντομα το Ισραήλ και την Κύπρο με τη νοτιοανατολική και τη δυτική Ευρώπη προς ικανοποίηση των αναγκών της ηπείρου για φθηνό και επαρκή ηλεκτρισμό. Το όλο έργο θα αναλάβει η κοινοπραξία DEH/PPC Quantum Energy SA και θα στοιχίσει γύρω στο 1,5 δις ευρώ. Αλλού αναφέρει πως ο τουριστικός τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο για πάνω από μια δεκαετία το 2011, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 10,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από  ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 25/01/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire