ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 janvier 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 26/01/2012


DIE WELT
Ακριβή η διάσωση

Η διάσωση του ευρώ θα κοστίσει πολλά χρήματα. Αυτό ισχύει τόσο για την περίπτωση της Ελλάδας όσο και για τη χρηματοδότηση του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η διαμάχη για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι χαρακτηριστική: Επειτα από μήνες συζητήσεων και ζυμώσεων ζητείται από τους ιδιώτες να αποδεχθούν ένα κούρεμα της τάξεως του 50% και να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, διάρκειας 20 έως 30 ετών, και ένα γελοίο επιτόκιο της τάξης του 3,5%.
Εθελοντικά, δεν πρόκειται κανείς να υπογράψει κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε αυτό φτάνει για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και τους πολίτες της Ευρώπης και να το παραδεχθούν. Γιατί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας. Και όπως η Αθήνα, έτσι και η Λισσαβώνα θα χρειαστεί μια μείωση του χρέους της μέσω κάποιου «κουρέματος». Το ευρώ με τα πλεονεκτήματά του για όλους αξίζει αυτό το τίμημα. Αλλά ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει δικαίωμα να μάθει το πραγματικό κόστος για τη διάσωση του ευρώ.

CNBC
Χαλαρώστε!
Επιβάλλεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου η Ευρώπη να καταφέρει να επιβιώσει της κρίσης χρέους. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη ενιαίου νομίσματος το πολύ μέσα σε ενάμιση χρόνο, ανέφερε ο Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ CNBC. «Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι και το τελευταίο. Ωστόσο, εαν δεν ληφθούν μέτρα τάχιστα, η Ελλάδα θα είναι επίσης η πρώτη χώρα που θα αποχαιρετίσει την Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει με τρόπο τέτοιο, ώστε για προλάβει την όξυνση της κρίσης χρέους, που ούτως ή άλλως έχει μεταδοθεί, ενώ είναι απολύτως αναγκαίο να μετριαστούν και τα μέτρα λιτότητας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να «υποτιμηθεί» το ευρώ, τουλάχιστον κατά 20 έως και 30%, έναντι των άλλων νομισμάτων προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομίες στην Ευρωζώνη. Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με το τύπωμα χρημάτων. Είναι προβλήματα δομικά, που θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να βρουν μία ικανοποιητική λύση.

DER SPIEGEL
 
Κι άλλο «κούρεμα»
Η ΕΚΤ και άρα και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν τελικά να λάβουν μέρος στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Είναι ζήτημα χρόνου. Οι δανειστές στο τέλος θα υποχρεωθούν σε «κούρεμα», έστω και με τη βοήθεια νόμου αναδρομικής ισχύος. Αλλά ακόμη και έτσι τίποτα δεν θα έχει λυθεί. Οι πολέμιοι της κρίσης στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα δεν έκαναν καν τον κόπο να συνομιλήσουν με όσους αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα στην Αργεντινή, τη Βραζιλία ή τη Χιλή. Το μεγαλύτερο σφάλμα της Αργεντινής προ δεκαετίας ήταν ότι τα θαλάσσωσε στο PSI. Το τότε PSI της Αργεντινής είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με το σημερινό ελληνικό και επιτάχυνε την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας της. Ακόμη και μετά το PSI, το αργότερο το φθινόπωρο, θα χρειαστεί το επόμενο «κούρεμα». Από το εσωτερικό της τρόικας λέγεται ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο καταστροφική απ’ όσο αφήνουν να φανεί. Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους στο 60%, το πολύ στο 80% του ΑΕΠ, όχι στο 120% ώς το 2020, όπως είναι τώρα ο στόχος. Αυτό θα συνεπαγόταν τις πρώτες πραγματικές απώλειες για τη Γερμανία από την αρχή της κρίσης.

EL PAIS
 
Ζητείται σοβαρότητα
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αφήνουν αμφιβολίες. Η οικονομία της Ισπανίας θα πρέπει να ετοιμαστεί για δύο χρόνια ύφεσης (-1,7% και -0,3% συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 αντιστοίχως), ενώ δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος που έχει οριστεί γι’ αυτόν τον χρόνο (4,4%) πριν από το 2014. Η δυναμική είναι γνωστή: οι δημοσιονομικές προσαρμογές εντείνουν την ύφεση και τη μείωση των εσόδων και σε συνδυαμό με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών θα εχουν ως αποτέλεσμα το 2012 το έλλειμμα να ανέλθει στο 6,8% του ΑΕΠ και στο 6,3% το 2013. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ συμπίπτουν με την ανακοίνωση περί ύφεσης, στην οποία προέβη η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, παρότι οι προβλέψεις της είναι μεσοπρόθεσμα πιο ευοίωνες. Θα είμαστε ευγνώμονες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αν είχε ενιαία φωνή ως προς το ζήτημα του ελλείμματος και αν μας εξηγούσε τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Δεν είναι σοβαρό να μας διαβεβαιώνουν ότι όλα τελούν υπό έλεγχο.

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 26/01/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire