ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 janvier 2012

Κύπρος : Εποικισμός με στόχο το ένα εκατομμύριο

Οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων συνεχίζονται για την αλλαγή των δεδομένων
Φωτογραφία
 
Tα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ασχολούνται με τους έποικους και τους παράνομους από την Τουρκία εργάτες μόνο όταν αυτοί εμπλέκονται σε παράνομες και αξιόποινες πράξεις. Σπάνια ασχολήθηκαν με τα προβλήματά τους, αν και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού των κατεχομένων εδαφών. Μεγάλη προβολή δόθηκε στους Τούρκους στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη τ/κ ιθαγένεια αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκένεκον. Ο κύριος χρηματοδότης της οργάνωσης, ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Μουσταφά Οζμπέκ, πολιτογραφήθηκε στις 25/11/1992. Διαθέτει στα κατεχόμενα δικό του τηλεοπτικό σταθμό και έχει πολλές διασυνδέσεις με την τ/κ ηγεσία, η οποία σε κάθε ευκαιρία έπλεκε το εγκώμιό του για τις επενδύσεις του στο νησί. Και δεν ήταν μόνο ο Οζμπέκ που περηφανεύονταν για την «ιθαγένειά» του αλλά και οι πιο στενοί του συνεργάτες, όπως του γ.γ. της συντεχνίας Σουλεϊμάν Ερντίντς (18/8/1993) και οι δύο βοηθοί γ.γ.
Πεβρούλ Καβλάκ (16/10/2002) και Μετζίτ Χαζίρ (26/3/97). Η «ιθαγένεια» παραχωρήθηκε σε Τούρκους καλλιτέχνες, αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, ποδοσφαιριστές, έμπορους, βιομηχάνους, οι οποίοι την αποκτούσαν χωρίς διαδικασίες και προσκόμιση εγγράφων. Οι χιλιάδες επώνυμοι δικαιούνταν, ως πολίτες της «ΤΔΒΚ», να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ρυθμίζουν το παρόν και το μέλλον των Τ/κ , άσχετα αν ήταν περαστικοί από το νησί ή το επισκέπτονταν μια φορά το χρόνο. Εκτός από τους επώνυμους Τούρκους, που «τιμής ένεκεν» αποκτούν την τ/κ «ιθαγένεια», χιλιάδες άλλοι «πολιτογραφήθηκαν» μέσω πολιτικών προσώπων καθ’ ότι αποτελούν μεγάλη δεξαμενή ψήφων.
Στόχος τόσο της Τουρκίας όσο και των εθνικιστών Τ/κ ήταν και είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός των κατεχομένων σε τέτοιο αριθμό που να πλησιάζει -ή ακόμη και να ξεπερνά- αυτόν των ελεύθερων περιοχών. Πολλοί κάνουν λόγο για στόχο το εκατομμύριο, άσχετα αν η απογραφή της 4ης Δεκεμβρίου παρουσίασε έναν πληθυσμό των 294.906 ατόμων, αριθμό που δεν πίστεψε κανείς και μάλλον έδωσε τροφή για χλευασμούς.
Όταν πέρσι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το νησί κάλεσε τις Τ/κ να γεννούν πολλά παιδιά. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη δήλωσε ότι για την Τουρκία θα ήθελε κάθε οικογένεια να έχει τρία παιδιά, για τα κατεχόμενα θα ήθελε τέσσερα παιδιά, γιατί, όπως είπε, «επιβάλλεται να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας. Εσείς και παιδιά δεν κάνετε και γκρινιάζετε όταν σας στέλνουμε Τούρκους από την Τουρκία». Αν και μετά την εισβολή υπήρχαν κάποια κριτήρια για επιλογή των Τούρκων που θα μεταφέρονταν στο νησί, αυτά ατόνησαν και για δεκαετίες τώρα το κατεχόμενο τμήμα της νήσου έχει κατακλυστεί από πάμπτωχους Τούρκους της Ανατολίας, από Κούρδους που καταδιώκονται από την Αστυνομία και τη Χωροφυλακή, από φυγόδικους, από εγκληματικά στοιχεία, ανθρώπους του υποκόσμου. Χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι Τ/κ είναι αθώες περιστερές, χωρίς την παρουσία εποίκων η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη από απόψεως ασφάλειας, οικονομίας, σεβασμού των εκκλησιαστικών μας θησαυρών στα κατεχόμενα. Αρκεί μια ματιά στον αριθμό των καταδίκων και υπόδικων των φυλακών στα κατεχόμενα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι από την Τουρκία. Από την Τουρκία είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός διαχειριστών καζίνο, πρακτορείων στοιχημάτων, καμπαρέ, ξενοδοχείων. Τούρκος έποικος ψευδοβουλευτής ήταν ο Κενάν Ακίν, ένας από τους δολοφόνους του ηρωομάρτυρα Σολωμού στη Δερύνεια. Τούρκοι έποικοι κατηγορούν τους Τ/κ δημοσιογράφους ως προδότες, κατάσκοπους.
Στις 25/9/2011 η Αϊσέ Χουρ, σε σχόλιό της στην «Ταράφ», έγραφε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η τουρκοποίηση της Κύπρου και ότι τη στιγμή αυτή στο νησί ζουν570.000
Τούρκοι εκ των οποίων οι 300.000 από την Τουρκία. Είναι παράδοξο ότι ενώ οι Τ/κ θεωρούν ότι όλα τα κακά, εγκληματικές και αξιόποινες πράξεις πηγάζουν από τους έποικους, ότι αυτοί ευθύνονται για την ανεργία που παρατηρείται στα κατεχόμενα και κάποια κόμματα επιμένουν στην -εδώ και τώρα- απομάκρυνσή τους από το νησί, οι έποικοι θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους και ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν συμπεριφορά πολιτών τρίτης κατηγορίας. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους παράνομους. Σε ρεπορτάζ της «Σταρ» περιγράφονταν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, με τον δημοσιογράφο να διερωτάται κατά πόσο πρόκειται για σκλάβους. Οι διαξιφισμοί και οι αλληλοκατηγορίες είναι συνεχείς. Η αλήθεια είναι ότι ούτε όλοι οι έποικοι είναι εγκληματικά στοιχεία, ούτε όμως τους συμπεριφέρονται με διακρίσεις, αφού μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, νοσοκόμων, αστυνομικών, δασκάλων κλπ είναι έποικοι. Οι προστριβές Τ/κ-Τούρκων από την Τουρκία προκαλούν συχνά ανεπιθύμητες καταστάσεις , φιλονικίες, διαξιφισμούς. Πολλοί Τ/κ δεν θα ήθελαν για γείτονά τους μια οικογένεια εποίκων. Ο αρθρογράφος της «Αφρίκα» Μεχμέτ Λεβέντ έγραψε παλαιότερα: «Δεν γνωρίζουμε από πού στην ευχή μας ήλθαν. Σημασία έχει ότι ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί, λες και ήταν τα αμπελοχώραφο του πατέρα τους. Μας άρπαξαν ό,τι είχαμε. Τους δόθηκε τόση σημασία που σύντομα άρχισαν να μας βλέπουν σαν παράσιτα. Λες και αυτοί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και όχι εμείς. Το μόνο που τους απομένει είναι να μας διώξουν από την ίδια μας την πατρίδα».
Πολλοί Τ/κ πολιτικοί των αριστερών κομμάτων αναφέρονται στα προβλήματα που ήδη δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός εποίκων και καλούν την ψευδοκυβέρνηση να παύσει την πολιτογραφεί Τούρκους από την Τουρκία, κυρίως αν αυτοί είναι ανειδίκευτοι και με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου σε δηλώσεις του στην «Κίπρισλι» επέκρινε την πρόθεση της ψευδοκυβέρνηση να παραχωρήσει τη λεγόμενη ιθαγένεια σε άλλες 15.000-20.000 Τούρκους εκ Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι η μόνη περίπτωση που κάποιος τη δικαιούται είναι η σύναψη γάμου με Τ/κύπρια. Ο τέως «πρέσβης» της Τουρκίας Καγιά Τουρκμέν δήλωσε ότι η εικόνα τής εντός των τειχών Λευκωσίας είναι απογοητευτική, αφού σε κάθε υποστατικό διαμένουν 10 άτομα.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτας δήλωσε ότι ο αριθμός των εποίκων είναι διπλάσιος των Τ/κυπρίων . Σύμφωνα με την «Κίπρις», στο Δημοτικό Σχολείο Ατατούρκ της κατεχόμενης Λευκωσίας, το σύνολο των 380 μαθητών είναι γόνοι εποίκων.
Ο Κουτσιούκ σε δηλώσεις του στην «Χαβαντίς» είπε ότι στα κατεχόμενα διαμένουν 600.000 άτομα, χωρίς στον αριθμό αυτό να περιλαμβάνονται οι φοιτητές, οι στρατιωτικοί και οι παράνομοι εργάτες. Υπογράμμισε ότι 42.000 Τούρκοι εκ Τουρκίας που ζουν στα κατεχόμενα περιμένουν σειρά για πολιτογράφηση. Ισχυρίστηκε ότι επί διακυβέρνησης ΚΕΕ την «ιθαγένεια» απόκτησαν μόνο επτά άτομα, ενώ σύμφωνα με το «Αρχείο Πληθυσμού» τα τελευταία δύο χρόνια η «ιθαγένεια» παραχωρήθηκε σε πάνω από 1.000 Τούρκους . Η Σταρ (21/5/2011) δημοσίευσε αναλυτικό πίνακα με τις παραχωρηθείσες κατ’ έτος «ιθαγένειες». Σύμφωνα με αυτόν, από το 2003 μέχρι το 2011 πολιτογραφήθηκαν 9.736 άτομα. Ο μεγάλος βραχνάς δεν είναι μόνο οι νέοι «υπήκοοι» αλλά οι δεκάδες χιλιάδες παράνομοι. Στις 17/4/2011 η «Κίπρις» δημοσίευσε στοιχεία του «Γραφείου Προγραμματισμού» για τον αριθμό των ατόμων που εισήλθαν (8.203.000) και εξήλθαν (8.104.000) του ψευδοκράτους κατά την περίοδο 1999-2009 και διερωτάτο πού πήγαν οι 99. 000, αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτοί παρέμειναν στο νησί και εργάζονται παράνομα. Η ψευδοκυβέρνηση επιχείρησε να εκδώσει την αποκαλούμενη «λευκή ταυτότητα», με την οποία θα εφοδίαζε τους παράνομους εργάτες οι οποίοι θα είχαν όλα τα δικαιώματα που είχαν οι Τ/κ, εκτός αυτού του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στην ουσία θα ήταν το πρώτο βήμα για την παραχώρηση της «ιθαγένειας» μετά μερικά χρόνια, εξ ου και η αντιπολίτευση αντέδρασε και δεν πέρασε το νομοσχέδιο.
Οι απόρρητες οδηγίες της Άγκυρας
Η ΑΠΟΦΑΣΗτης Άγκυρας- και με βαθμό ασφαλείας «άκρως απόρρητο»- κυκλοφόρησε σε πολύ μικρό αντιτύπων ως διοικητική εγκύκλιο που φέρει αριθμό 97 και ημερομηνία 2/5/1975. Ιδού τι αναφέρει:
«Αρθρο 1. Το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος αιτείται όπως ,χωρίς χρονοτριβή και οργανωμένα, ενισχυθεί με εργατικό δυναμικό για την ανόρθωση της οικονομίας της τ/κ περιοχής.
Αρθρο 2. Ηεγκύκλιος αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό του εργατικού δυναμικού που θα αποσταλεί στο νησί, την υπηρεσία του Δημοσίου που θα αναλάβει την όλη διαδικασία , τον τρόπο λειτουργίας της, το οικονομικό βάρος και τις αγροτικές περιοχές από όπου θα επιλεγεί το δυναμικό.
Αρθρο 3. Οι ομάδες του εργατικού δυναμικού που θα μεταφερθούν από την Τουρκία στο τ/κ ομόσπονδο κράτος είναι : α) Κύπριοι που κατά το παρελθόν μετανάστευσαν στην Τουρκία καθώς και Κύπριοι που έχουν την τουρκική υπηκοότητα και συνεχίζουν να διαμένουν στην Τουρκία. β)αγρότες και εργάτες στη γεωργία. γ) εργάτες με εξειδίκευση στους κλάδους του τουρισμού, βιομηχανίας και άλλες υπηρεσίες. δ) τεχνίτες, έμποροι , εργάτες ειδικοτήτων, τεχνικοί. ε) ανειδίκευτοι εργάτες.
Αρθρο 4. Τα προσόντα του δυναμικού των παραγράφων β, γ και ε: Να είναι οικογενειάρχης, να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να αποδεχτεί την όποια περιοχή για εγκατάσταση και απασχόληση του υποδειχτεί.
Άρθρο 5. Η επιλογή του δυναμικού των παραγράφων β,γ και ε να γίνει από περιοχές όπου ο πληθυσμός τους προσαρμόζεται εύκολα σε νέα κοινωνικά δεδομένα, έχει κάποια γνώση για τους κλάδους απασχόλησης που προσφέρονται στην Κύπρο, από περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα στέγασης και πολυκοσμίας, από ορεινές και δασώδεις περιοχές που γειτνιάζουν με τη θάλασσα και τέλος από περιοχές των οποίων το κλίμα ομοιάζει με αυτό της Κύπρου.
Άρθρο 6. Επιλογή οικογενειών παραγράφων β, γ και ε: Να έχουν την τουρκική υπηκοότητα και η μητρική τους γλώσσα να είναι η τουρκική. Ο επικεφαλής της οικογένειας να γνωρίζει ανάγνωση-γραφή, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, να μην υπερβαίνει το 45ο έτος της ηλικίας του και να είναι αρτιμελής. Να μην υπάρχει κώλυμα στην έξοδό τους από τη χώρα.
Άρθρο 7. Επιλογή δυναμικού που θα απασχοληθεί στη γεωργία: Προτεραιότητα έχουν οι νομάδες, ο πληθυσμός από χωριά που πρόκειται να απαλλοτριωθούν για κατασκευή φραγμάτων, από χωριά που βρίσκονται εντός δασώδους περιοχής, από περιοχές με μεγάλο αριθμό ακτημόνων, από χωριά που βρίσκονται σε εδάφη με τουριστική και αρχαιολογική σημασία.
Άρθρο 8. Επιλογή οικογενειών. Προτεραιότητα σε ακτήμονες και οικογένειες με περιορισμένα έσοδα.
Αρθρο 9. Ιδρύεται η Επιτροπή Προγραμματισμού Εργατικού Δυναμικού, η οποία θα καθορίζει, σχεδιάζει και συντονίζει την αποστολή εργατικού δυναμικού στην τ/κ περιοχή».
Τα υπόλοιπα άρθρα αναφέρονται σε επί μέρους θέματα όπως οι δαπάνες μεταφορές του εργατικού δυναμικού. Στοάρθρο 26βλέπουμε ότι προτεραιότητα αποστολής στο νησί έχουν όσοι επιθυμούν και είναι συγγενείς μελών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έπεσαν ή τραυματίστηκαν κατά την πρώτη και δεύτερη εισβολή.
Με τη γλώσσα των αριθμών ?Τον Νοέμβριο του 2011 ο δημοσιογράφος Τζενκ Μουτλούγιακαλι , στο ένθετο «Αντρές» -σε δύο συνέχειες- αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε από την τουρκική Κυβέρνηση για την έλευση των κουβαλητών στο νησί, για την αρχή αυτή του κακού, που και σήμερα, μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες, συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο για την εκάστοτε ψευδοκυβέρνηση, αφού αδυνατεί να τους στείλει στην πατρίδα τους, ενώ οδήγησε χιλιάδες Τ/κ στην ξενιτιά. ?Αφετηρία του κακού ήταν η εισβολή του 1974 όταν 200.000 Ε/κ αναγκάστηκαν να προσφυγοποιηθούν ενώ ο αριθμός των Τ/κ που μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα ήταν μόλις 65.000. Αντίστοιχη ήταν και η ακίνητη περιουσία των Ε/κ που εγκατέλειψαν στα κατεχόμενα η οποία , σύμφωνα με τ/κ πηγές, ανέρχεται σε 1.500.000 στρέμματα, έναντι 500.000 στρεμμάτων των Τ/κ. ?Είναι απορίας άξιον πώς οι Τ/κ που εγκατέλειψαν στις ελεύθερες περιοχές 15.000 σπίτια, δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στα 40.000 που εγκατέλειψαν οι Ε/κ. Με την εισβολή οι Τ/κ βρήκαν, εκτός από τα 40.000 σπίτια, χιλιάδες καταστήματα, ξενοδοχεία, εργοστάσια , εργαστήρια , καλλιεργήσιμες εκτάσεις… ?Το 1975, δέκα περίπου μήνες μετά την εισβολή, το κατοχικό καθεστώς αποφασίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθεί πληθυσμός από την Τουρκία για να καλύψει της ανάγκες του.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire