ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 30 janvier 2012

Το ιδιωτικό αεροπλάνο του Χριστόφια

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αποδεσμεύτηκε κονδύλι για το τζετ

Οικολόγοι : "Τα περίφημα οικονομικά μέτρα της  Κυβέρνησης είναι όπως τον ιστό της αράχνης, αρπάζουν τα κουνουπάκια και τα μικρά έντομα και αφήνουν τα τεράστια έντομα να διαπερνούν"
Την αποδέσμευση κονδυλίου, ύψους 300.000 ευρώ, για την ανανέωση της συμφωνίας ενοικίασης ιδιωτικού αεροπλάνου από την εταιρεία Netjets UK Ltd που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.


Σε δηλώσεις, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε διάφορα επιδόματα και αποδεσμεύσεις κονδυλίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ''σήμερα με απόφαση, κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών, έχουμε αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι για το ιδιωτικό αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας'', προσθέτοντας ότι για το θέμα διαφώνησαν οι Οικολόγοι και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ διατηρεί τις επιφυλάξεις του και τη διαφωνία του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο κονδύλι αλλά ''είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε την ευκαιρία στο Υπουργείο Οικονομικών να μας αποδείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι αξιωματούχοι''.

''Τονίζεται ότι παίρνουμε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και τον ισχυρισμό του Υπουργείου Οικονομικών ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι ''έχουμε ζητήσει το αντίγραφο της συμφωνίας που θα υπογραφεί'' με την εταιρεία Netjets αλλά ''διατηρούμε τις δικές μας επιφυλάξεις''.

''Διατηρούμε επιφυλάξεις και ανησυχίες για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει υπογραφεί χωρίς να ακολουθηθεί μια διαδικασία δημόσιων προσφορών'', πρόσθεσε.

Αναφορικά με την χορηγία, ύψους 1,84 εκατομμυρίου ευρώ, που αφορά την αποδέσμευση του προϋπολογισμού για τους ημικρατικούς οργανισμούς που θα καταργηθούν με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''σήμερα ακούσαμε ότι μόνο δύο οργανισμοί προβλέπεται να καταργηθούν το 2012, το Συμβούλιο Πατατών και το Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων'' και πρόσθεσε ότι ''το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων και ο Οργανισμός Γαλακτοβιομηχανικών Προϊόντων θα συνεχίσουν γιατί σε αυτό το στάδιο δεν έχει πρόθεση η Κυβέρνηση να τους καταργήσει σε αντίθεση με το τι είχε δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή''.

Ανέφερε ότι ''είχαμε στείλει ως μέρος του πακέτου εξυγίανσης τη δέσμευση ότι θα καταργούσαμε και αυτούς τους οργανισμούς και θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αυτή η δέσμευση καταργείται''.

Αναφορικά με το μηνιαίο επίδομα ''περιοδείας'' ωρομίσθιου προσωπικού, ύψους 301.243 ευρώ για διάστημα τριών μηνών (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ), ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει ζητηθεί η αποδέσμευση του κονδυλίου των επόμενων τριών μηνών έτσι ώστε να πληρωθούν ωρομίσθιοι υπάλληλοι για τα επιδόματα υπερωρίας σε περίπτωση που καλούνται να εργαστούν σε εργοτάξιο μακριά από την έδρα τους και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει να της δοθεί ''ένας κατάλογος σε ποια πρόσωπα θα δοθεί αυτό το επίδομα περιοδείας, που είναι η έδρα τους και που θα εργαστούν με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Οικονομικών''.

''Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αυτό το επίδομα δίδεται αποκλειστικά σε όλους, γίνεται κατάχρηση του επιδόματος και δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε αυτή τη στιγμή κατά πόσον αυτό το επίδομα δίδεται μόνο σε προσωπικό που εργάζεται μακριά από την επαρχία που εδρεύει'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι όλα τα επιδόματα θα εξεταστούν στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής του Υπουργού Οικονομικών με τα πολιτικά κόμματα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του συστήματος.

Αναφορικά με την αποδέσμευση κονδυλίου για υπερωρίες για το προσωπικό των Μουσείων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''το προσωπικό των Μουσείων καλείται να εργαστεί σε ωράρια που δεν είναι κανονικά για την δημόσια υπηρεσία αλλά είναι κανονικά για τον υπόλοιπο κόσμο'' και πρόσθεσε ότι ''επειδή τα Μουσεία μας κλείνουν η ώρα 16.00 καλούμαστε να καταβάλουμε ως φορολογούμενοι υπερωρίες στους υπαλλήλους των Μουσείων''.

Ανέφερε ότι το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι ''γιατί δεν μπορούν οι υπάλληλοι των Μουσείων να εργάζονται με το ίδιο ωράριο που εργάζεται και ο υπόλοιπος κόσμος έτσι ώστε να μην καλούμαστε να πληρώνουμε υπερωρίες'' και πρόσθεσε ότι ''η απάντηση που μας έδωσαν σήμερα είναι ότι έτσι κάναμε μέχρι σήμερα''.

Αναφορικά με την αποδέσμευση του επιδόματος ''παραστάσεων'' του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών ύψους 18.000 ευρώ, του εκπαιδευτικού επιδόματος των μελών της εξωτερικής υπηρεσίας και τα επιδόματα φιλοξενίας ύψους 552.000 ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο μόνος ενδοιασμός και προβληματισμός που έχει τεθεί από πλευράς της Επιτροπής είναι ότι όλα τα επιδόματα θα πρέπει να εξεταστούν στη σύσκεψη'' την ερχόμενη Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επομένως, συνέχισε, ίσως να είναι πρόωρο να συζητήσουμε κατά πόσον αυτό το επίδομα δικαιολογείται.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε οργή και αγανάκτηση για το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς από τη μια ακούστηκε η κραυγή πόνου των πολύτεκνων για τις περικοπές των επιδομάτων τους και από την άλλη, τα Κοινοβουλευτικά κόμματα αποδέσμευσαν το κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ για το ιδιωτικό αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τέλειωσε μια συνεδρίαση στην οποία από τη μια ακούσαμε την κραυγή πόνου, αγανάκτησης, απόγνωσης των πολυτέκνων. Η εκπρόσωπος της επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λευκωσίας ουσιαστικά μας είπε ότι ζητιανεύει για να μπορέσει να τροφοδοτήσει με γάλα και με τρόφιμα πολύτεκνες οικογένειες και την ίδια μέρα αυτή η Βουλή, και δεν ντρέπονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αποδεσμεύουν το τεράστιο ποσό των πέραν των 400 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο για τα ταξίδια πολυτελείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχουν προσφορές, με δεδομένο ότι χρόνο με χρόνο αυξάνεται το ποσό ανά ταξίδι», είπε και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο κονδύλι από 260 χιλιάδες ευρώ ανέβηκε στις 310 και τώρα στις 400 χιλιάδες το χρόνο και από 5 χιλιάδες ανά ταξίδι ανέβηκε στις 6,5 και τώρα στις 7 χιλιάδες ανά ταξίδι.

«Γίνεται το σκάνδαλο και το φαγοπότι. Ποιος ξέρει ποιος τρώει από αυτή την υπόθεση την ίδια στιγμή που τα παιδιά των πολυτέκνων πεινούν», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά είναι τα χαΐρκα τζιαι τα καταντήματα αυτής της Πολιτείας, Κυβέρνησης και Βουλής».

Δηλώνοντας σφοδρά αγανακτισμένος από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε γιατί συζητείται το θέμα του κονδυλίου των φυλάκων του Μουσείου καθώς αποτελεί ψίχουλα. «Διυλίζουμε τον κώνωπα. Τα περίφημα οικονομικά μέτρα Κυβέρνησης είναι όπως τον ιστό της αράχνης, αρπάζουν τα κουνουπάκια και τα μικρά έντομα και αφήνουν τα τεράστια έντομα να διαπερνούν», είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως πρόκειται για μια φάρσα, «στην οποία δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να μετέχουμε. Απαράδεκτο αυτό που έγινε σήμερα και μάλιστα θα κρίνω τα κόμματα γιατί δεν έχουν την τόλμη να βγουν ανοικτά και να δικαιολογήσουν γιατί πήραν αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε πως «στους καιρούς της λιτότητας, που όλοι καλούμαστε να περιορίσουμε δαπάνες και ιδιαίτερα της πολυτέλειας και τις άχρηστες δαπάνες, τους καιρούς που οι πολύτεκνοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν λίγο γάλα για τα παιδιά τους, να επιτρέπει η Βουλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει αυτή τη σπατάλη, γιατί περί σπατάλης πρόκειται».


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
30/01/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire