ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 janvier 2012

Η Πορτογαλία μοιάζει με δεύτερη Ελλάδα όσο δεν λύνεται το ελληνικό πρόβλημα



Πολλά αναπάντητα ζητήματα και νέες ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης αφήνει πίσω της, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες παρά την «προκαταρκτική» συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών (όχι στο σύνολό τους) για το "δημοσιονομικό σύμφωνο".


Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg τονίζουν ότι καθώς το ελληνικό ζήτημα παραμένει άλυτο οι φόβοι για επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία αυξάνονται δραματικά. «Η Πορτογαλία διολισθαίνει σε μια κατάσταση ανάλογη της Ελλάδας, κατά την οποία θα πρέπει να λάβει δεύτερο πακέτο διάσωσης για να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Το Bloomberg αναπαράγει τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «αν δεν ήμουν αισιόδοξος θα είχατε γίνει μάρτυρες της αυτοκτονίας μου πριν από δύο χρόνια». Όμως οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες έφυγαν από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία προκειμένου να κλείσει η τρύπα του ελληνικού προϋπολογισμού».

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» υπογραμμίζει ότι παρά την κατ' ιδίαν συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον γερμανό εκπρόσωπο στην ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν δόθηκε απάντηση στο ζήτημα της συμμετοχής της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ευρώπη κατάφερε να υιοθετήσει ένα (εν πολλοίς) γερμανικής έμπνευσης «δημοσιονομικό σύμφωνο», όμως διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλοί «αστερίσκοι» και εμπόδια ως προς την υλοποίησή του.

«Η Μέρκελ κατάφερε να περάσει τη γραμμή της με το Σύμφωνο αλλά με ποιο κόστος;» διερωτάται ο ανταποκριτής των ιρλανδικών «Times» στις Βρυξέλλες. Η ίδια εφημερίδα (όπως και το σύνολο του Τύπου) επισημαίνει ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας η Τσεχία πέρασε στο «μέτωπο» των αρνητών του δημοσιονομικού συμφώνου μαζί με τη Βρετανία.

Αλλωστε τόσο η Ιρλανδία όσο και η Φινλανδία αποτελούν ακόμη δύο χώρες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρήγμα στη διαφαινόμενη συμφωνία καθώς υπάρχει έντονο το στοιχείο του «ευρωσκεπτικισμού» στα εθνικά τους κοινοβούλια αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων.

Ιδιαίτερα όμως η ένσταση που διατυπώθηκε από την τσεχική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία καθώς η χώρα μπορεί να μην ανήκει ακόμα στην ευρωζώνη αλλά συγκαταλέγεται στις υποψήφιες προς υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

H γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» αναδεικνύει σε σχετικό δημοσίευμά της μια άλλη διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης που επισκιάζει το γεγονός ότι «η Αγκελα Μέρκελ κέρδισε χθες το στοίχημά της αποκομίζοντας συμφωνία των ευρωπαίων για μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τη σχετική πρόβλεψη από τα εθνικά συντάγματα».

Παρά την εφαρμογή πανομοιότυπων προγραμμάτων λιτότητας από όλες τις χώρες της Ευρώπης «αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας γενικευμένης ύφεσης όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία μόνο στοιχεία για την ύφεση και την ανεργία σε Ισπανία και Γαλλία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. «Θα δικαιώσουν τη Standard & Poor's οι ευρωπαίοι ηγέτες;» είναι το ερώτημα που θέτει εν κατακλείδι η «Les Echos».


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire