Αντιστάσεις
Πολιτικής και πολιτικών βδέλυγμα…
Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Τους είδατε όλοι: Από την ίδια νύχτα των δημοτικών εκλογών ολολύζουν για την αποχή. Ανησυχούν, δήθεν. ΘΑ προβληματιστούν, τάχα. ΘΑ μελετήσουν τα αίτια και τις αφορμές, που οδηγούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αρνούνται να επιτελέσουν την κορυφαία πράξη της Δημοκρατίας, να ψηφίσουν. Το φαινόμενο, είπαν, είναι ανησυχητικό. Και ότι όλοι μαζί θα σμίξουν την… πανσοφία τους να βρουν τρόπους για να πείσουν τους πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική, εννοώντας, δηλαδή, να τους μαντρίσουν στις κομματικές στάνες. Την ίδια στιγμή, όμως, τους είδατε: Όλοι πανηγυρίζουν. Όλοι κέρδισαν! Αύξησαν τα ποσοστά τους. Άντεξαν την κριτική. Ενίσχυσαν την παρουσία τους. Και στέλνουν… μηνύματα: Προς την Κυβέρνηση, προς τον Πρόεδρο, προς την κοινωνία. Είναι να απορεί κανείς: Αφού όλοι… κέρδισαν, ποιος έχασε; Απάντηση: Η πολιτική που πτωχεύει και τα κοινά που μαστιγώνονται από αήθεις κομματικές πρακτικές.
Να προσγειωθούν ανώμαλα όλοι! Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα το «ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν. Ας προσεχθούν μερικές κραυγαλέες διαπιστώσεις, όπως τις καταγράφει από τις Βρυξέλλες ο εκλεκτός συνάδελφος Π. Ξανθούλης (στον «Φιλελεύθερο»): Η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς την Κυβέρνηση Χριστόφια έχει μειωθεί κατά 18% από τον Μάιο του 2011 και περιορίζεται μόλις στο 29%. Αντίθετα, το 65% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυπριακή κυβέρνηση, ποσοστό υψηλότερο κατά 17% σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Στα ίδια περίπου ποσοστά κυμαίνεται και ο μέσος όρος εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς τις κυβερνήσεις τους, καθώς μόλις 24% τοποθετούνται θετικά, ενώ 70% εκφράζονται αρνητικά. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, που, σύμφωνα με την ευρω-δημοσκόπηση, απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης μόλις του 8% των πολιτών, ποσοστό που μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη άνοιξη.
Το 87% των ερωτηθέντων Κυπρίων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα. Ο μέσος κοινοτικός όρος εμπιστοσύνης προς τα πολιτικά κόμματα είναι κάπως υψηλότερος από την Κύπρο και ανέρχεται στο 14%, ενώ οι Ευρωπαίοι δηλώνουν σε ποσοστό 81% ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά τους κόμματα. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Βουλή, την οποία εμπιστεύονται το 27% των πολιτών, ενώ το 67% διατυπώνουν την αντίθετη άποψη… Ιδού η ωμή αποτύπωση της απαξίωσης των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Τι χρείαν άλλων αναλύσεων έχουν τα κόμματα, για να αντιληφθούν μερικά στοιχειώδη πράγματα; Η Κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης του 29%. Αυτό είναι ηχηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Πού οφείλεται η πρωτοφανής απαξίωσή του; Κυρίως στη φονική έκρηξη στο Μαρί και στην ολέθρια πολιτική του στην οικονομία και στο Κυπριακό, που αποδεικνύεται καταστροφική για τον τόπο.
Όμως, τα μηνύματα προς τα κόμματα είναι βροντερά και εξουθενωτικά. Το 8% που εισπράττουν ως υποστήριξη είναι αρκετά υψηλό, αν ληφθεί υπόψη όχι μόνο η μεγάλη αποχή στις εκλογές, αλλά και η γενικότερη αντίληψη των πολιτών γι’ αυτά. Όμως, παρατηρούνται τα εξής οξύμωρα: Πρώτον, και στις τελευταίες εκλογές οι περισσότεροι πολίτες ψήφισαν κατά κομματική προτίμηση. Δεύτερον, πολλοί πολίτες καταφεύγουν στα κόμματα για να ζητήσουν εκδουλεύσεις, δηλαδή ρουσφέτι για τους ίδιους, τα παιδιά, συγγενείς και φίλους. Τρίτον, είναι σε έξαρση η πελατειακή συναλλαγή μεταξύ κομμάτων-πολιτών: «Σε βολεύω, σε βοηθώ και εσύ μου δίνεις την ψήφο σου». Από την άλλη, όμως, τα κόμματα απορρίπτονται ως φορείς πολιτικής, κυρίως από τους νέους. Καταγγέλλονται ότι δεν πείθουν, δεν έχουν όραμα, δεν έχουν προτάσεις και δεν προτείνουν διεξόδους στους νέους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στις δημοτικές εκλογές αφορούσε νέους, που δεν ενδιαφέρθηκαν καν να μάθουν γιατί γίνονται εκλογές.
Το 8% των πολιτών που εμπιστεύονται τα κόμματα είναι η πιο ωμή αποτύπωση της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος. Η πλειοψηφία των πολιτών αποστρέφονται τα κόμματα και δι’ αυτών την πολιτική. Θεωρούν την πολιτική και τους πολιτικούς ως βδέλυγμα και έκπτωμα προς αποστροφήν και απαξίωση. Πώς τα κόμματα κατάφεραν αυτόν τον… άθλο; Ιδού το κεφαλαιώδες ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν όπως και να εξηγήσουν γιατί οι πολίτες δεν τα εμπιστεύονται. Μερικές πρόχειρες απαντήσεις: Αναξιοκρατία, ευνοιοκρατία, δικτατορία του κόμματος, διαφθορά, εξάρτηση, διαπλοκή, νεποτισμός, κομματοκρατία, συμφέροντα, εσωκομματικές χαμέρπειες και αθλιότητες. Αυτά τα… κύτταρα δημοκρατίας (!) επιβάλλουν την πιο απεχθή κομματική δικτατορία. Ποιος σοβαρός άνθρωπος και ποιος αξιοπρεπής νέος θα ήθελαν να συρθούν στην κομματική λάσπη;
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire