ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 26 décembre 2011

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να μας αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας



Την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με τη κρίση χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τράπεζες εκμεταλλεύονται την κρίση , δανείζοντας χρήματα, και αρπάζοντας περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών, γράφουν οι New York Times σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που εξηγεί ενδεχομένως πολλά από όσα γίνονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με την κρίση.
Οι πωλήσεις, όπως ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Miami Beach, ή του ψηλότερου κτιρίου στο Δουβλίνο, γίνονται επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν κεφάλαια, και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, συνήθως λόγω πιέσεων από πλευράς αρχών.

Τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα θα ξεφορτωθούν περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και $3 τρισ μέσα στους επόμενους 18 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Morgan Stanley.
Μέσα στον μήνα που διανύουμε, μια ομάδα τριών τραπεζιτών του λονδρέζικου παραρτήματος του ομίλου γίγαντα των εξαγορών Kohlberg Kravis Roberts, επισκέφτηκαν την Ελλάδα, προκειμένου να εξερευνήσουν το ενδεχόμενο αγοράς μιας πολλά υποσχόμενης ιδιωτικής εταιρίας, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει πίστωση από τις τράπεζες της χώρας.
Ο όμιλος Blackstone Group συμφώνησε να αγοράσει από την γερμανική Commerzbank δάνεια ακινήτων αξίας $300 εκατ. με εγγυήσεις ιδιοκτησίες όπως τέσσερα ξενοδοχεία Sofitel στην Αμερική, και το ξενοδοχείο Mondrian South Beach στην Φλόριντα. Η Commerzbank δέχεται πιέσεις από τις αρχές, για  να συγκεντρώσει €5.3 δις σε νέα κεφάλαια έως τα μέσα του 2012.
Ευκαιρία βρήκε και η Google, η οποία φέτος αγόρασε το κτίριο Montevetro του Δουβλίνου από την δημόσια υπηρεσία διαχείρισης ακινήτων της Ιρλανδίας, στην κατοχή της οποίας περιήλθε το κτίριο  μετά από την τεραστίων διαστάσεων διάσωση των τραπεζών από πλευράς του κράτους.
Όπως μας λέει ο επικεφαλής της Wells Fargo Timothy J. Sloan, «υπάρχει μεγάλη αναδιάρθρωση και σμίκρυνση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ευρώπης, και πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ξεφορτώνονται βρίσκονται στις ΗΠΑ …  έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αφτιά μας…».
Οι αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες κάνουν βουτιά στην ταραγμένη Ευρώπη, παρά τα πολλά δικά τους προβλήματα. Το τελευταίο τρίμηνο, η JPMorgan Chase, η οποία σημειώνει μείωση εσόδων, αύξησε τα συνολικά της δάνεια προς τους Ευρωπαίους.
Η Kohlberg Kravis θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, και σκέπτεται ακόμη και να επενδύσει στη χώρα όπου ξεκίνησε η κρίση, δηλαδή στην Ελλάδα. Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ή θα βγει από την ευρωζώνη. Όπως λέει το στέλεχος της εταιρίας Μ. Zilkha, «όταν  κανένας δεν θέλει να αναποδογυρίσει τους βράχους, τότε είναι που μπορείς να κάνεις εξαιρετικές επενδύσεις… η μετατόπιση των αγορών στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες που σε καμιά άλλη περίπτωση δεν θα ήταν διαθέσιμες».
Εκτός από την Ελλάδα, η Kohlberg Kravis ψάχνει για ευκαιρίες και στην Ισπανία, αλλά και στη Πορτογαλία, όπου και εκεί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανειστούν.
Στην Ιρλανδία, όπου οι τράπεζες καταστράφηκαν από μια τρομερή φούσκα ακινήτων, έχουν στραφεί πλούσιοι Αμερικανοί αγοραστές όπως η Google.
Πάντως, οι επενδύσεις στην Ευρώπη δεν είναι χωρίς ρίσκα. Το στοίχημα που είχε βάλει στο ευρωπαϊκό χρέος, είναι αυτό που γονάτισε την MF Global, η οποία κήρυξε πτώχευση την 31 Οκτωβρίου.
Την ώρα που ψάχνουν για ευκαιρίες, κάποιες αμερικανικές τράπεζες έχουν τα δικά τους προβλήματα, ειδικά την πληθώρα «ξινών» ενυπόθηκων δανείων από την φούσκα ακινήτων που είχε σκάσει στη χώρα. Για παράδειγμα, η Bank of America μάζεψε δισεκατομμύρια, πουλώντας μερίδια που είχε σε τράπεζες της Βραζιλίας και της Κίνας.
Σε γενικές όμως γραμμές, οι αμερικανικές τράπεζες παραμένουν ισχυρότερες από τις ευρωπαϊκές, όπως λέει ο αναλυτής της Oppenheimer Christopher Kotowski: «Όλοι μειώνουν το προσωπικό τους και κάνουν περικοπές, αλλά οι Ευρωπαίοι πολύ περισσότερο».
Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι όταν η Αμερική έζησε την κρίση, η Ουάσιγκτον ανάγκασε τις τράπεζες να κουρέψουν τα χρέη, να περιορίσουν τα μερίσματα, και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους με φρέσκο κεφάλαιο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθυστέρησαν να πάρουν ανάλογα μέτρα.
Εκτός από την αγορά περιουσιακών στοιχείων των εξασθενημένων χωρών, όμιλοι όπως οι JPMorgan Chase, Citigroup και η  Goldman Sachs, θα κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς στην ίδια την Wall Street, αφού γαλλικές τράπεζες όπως οι Société Générale και  Crédit Agricole έχουν αποσυρθεί.
Ειδικά οι γαλλικές τράπεζες εξαρτώνται κατά πολύ από τις αμερικανικές χρηματαγορές. Με την απόσυρση των χρηματοδοτήσεων αυτών, οι γαλλικές τράπεζες συρρικνώνονται.  Για παράδειγμα, η Société Générale αποφάσισε πρόσφατα να αποτραβηχτεί από τα χρηματιστήρια φυσικού αερίου και ρεύματος της Β. Αμερικής.

N.Y. Times
http://www.nytimes.com/2011/12/26/business/us-firms-see-europe-woes-as-opportunities.html?_r=1&hp=&pagewanted=all

ΠΗΓΗ : ANTINEWS  26/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire