ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 décembre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 31/12/2011



Το θέμα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπισθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η χθεσινή επίσκεψη Κυπρίων τεχνοκρατών στην πλατφόρμα, που έχει στηθεί από την εταιρεία ''Noble Energy'' στην περιοχή με αριθμό 12, είναι αυτό που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων που κυκλοφορούν σήμερα.

Αλλα θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα είναι ο εντοπισμός γυναικών στην Κύπρο με εμφυτεύματα στήθους για τα οποία έχουν εκφρασθεί ανησυχίες ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αναλύσεις των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη για την έφεση στην υπόθεση του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας ''Ηλιος'' αλλά και για τον καταλογισμό ευθυνών σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί.

Ο ''Φιλελεύθερος'', με τον τίτλο ''Φυσικό αέριο ως το 2015'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου μπορούν να έρθουν στην Κύπρο το 2014-2015 και ότι μέχρι το 2018-2019 μπορεί να λειτουργήσει και ο τερματικός σταθμός υγροποίησης με τρεις γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που παρουσίασε στην Κυβέρνηση η εταιρεία ''Noble Energy''.

Διαβάστε επίσης:
Κοινωνία: Στηρίζουν Πήττα οι κτηνοτρόφοι
Πολιτική: Νέες συμμαχίες υπό διαμόρφωση στην Αν.Μεσόγειο
Οικονομία: Βαριές ζημιές στα επενδυτικά ταμεία
Κόσμος: Θρησκευτικός πόλεμος για τα ρούχα της 8χρονης


Η ''Αλήθεια'', κάτω από τον τίτλο ''Πόσα παίρνει η Noble - Πόσα παίρνει η Κύπρος'', γράφει στο κύριό της θέμα πως, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει συναφθεί και υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, η εταιρεία ''Noble Energy'' μπορεί να κρατεί μέχρι και το 55% της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου, για να καλύψει την αρχική επένδυση και τα λειτουργικά της έξοδα, ενώ το υπόλοιπο 45% θα το μοιράζεται με το κυπριακό κράτος. Αλλη είδηση που προβάλλει η εφημερίδα είναι ότι αυξήθηκε στις 18 στην Κύπρο ο αριθμός γυναικών που έχουν χρησιμοποιήσει ενθέματα στήθους του τύπου PIP και M, ενώ σε άλλες 60 έχουν τοποθετηθεί ενθέματα άγνωστης προέλευσης.

Η ''Σημερινή'' έχει κύριο θέμα με τον τίτλο ''Κούρσα με τον χρόνο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων'' και σε αυτό γράφει ότι η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο, με την απόφαση για δημιουργία κρατικού τερματικού σταθμού υδρογονανθράκων στο Βασιλικό και για δημιουργία αποβάθρας εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαιοειδών από την εταιρεία ''Βιτόλ''. Αλλού γράφει πως ο κ. Κληρίδης δήλωσε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου ότι μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2012 θα καταθέσει έφεση στο κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση ''Ηλιος'' και ότι σύντομα θα καταρτισθούν τα κατηγορητήρια για άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί.

Η ''Χαραυγή'' έχει τίτλο στο κύριό της θέμα ''Στην πλατφόρμα Κύπριοι τεχνοκράτες'' και γράφει πως μετέβησαν χθες πέντε Κύπριοι τεχνοκράτες με ελικόπτερο από το λιμάνι Λεμεσού στην πλατφόρμα ''Ομηρος'' της εταιρείας ''Noble Energy'', για να ερευνήσουν και να διασφαλίσουν ότι έχουν τηρηθεί όλες οι συμφωνημένες διαδικασίες αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, με εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά της Ελλάδας, υπό τον τίτλο ''Κάλαντα Αλληλεγγύης 2012'', έστειλε από την Πλατεία Φανερωμένης μια νότα αισιοδοξίας ότι το νέο έτος θα είναι καλύτερο από το 2011.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'', κάτω από τον τίτλο ''Υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος μέχρι το 2015'', γράφει πως ο κόσμος στην Κύπρο δεν θα πρέπει να νοιώθει ανακούφιση με τα νέα για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή του νησιού, μιας και η προσφάτως τεθείσα αύξηση 6,96% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα εξακολουθήσει να ισχύει για άλλα τρία δύσκολα έτη. Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι η πιθανότητα να κρύβεται πίσω από τη νέα μεγάλη επένδυση στην Κύπρο ο μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Αντελσον.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Καθημερινή της Κυριακής'', στο κύριο θέμα και με τον τίτλο ''Ιστορική ευκαιρία για ένα ασφαλές μέλλον''', γράφει πως η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου παρέχει στον τόπο και στον κυπριακό λαό την πλέον ουσιαστική δυνατότητα να αυτονομηθεί πολιτικά και να αναπτυχθεί οικονομικά. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος δηλώνει ότι θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2013 πριν το Καλοκαίρι και πως ο ίδιος θα επιθυμούσε να τύγχανε της υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάχη'', με τον τίτλο ''Ευοίωνο το μέλλον για την Κύπρο'', γράφει ότι δεν ήταν διόλου τυχαία η πρώτη αντίδραση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, ο οποίος, αναφερόμενος στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, ομίλησε για ''ορθολογιστική διαχείριση με κατεύθυνση το συμφέρον των επόμενων γενεών και όχι των επόμενων εκλογών''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013, αναμένεται να σημειωθεί σοβαρή εξέλιξη στο Κυπριακό, κάτι που θα αποτελέσει αφορμή για τον νυν Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να εξαγγείλει υποψηφιότητα για επαναδιεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Πηγές: www.philenews.com με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
Δημοσιεύτηκε στις 31/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire