Eνας Καναδός ζυθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα από κάρμα, και εδώ και δέκα χρόνια φτιάχνει μία από τις λίγες ετικέτες αμιγώς ελληνικής μπίρας. Ο Ντέιβιντ Γουντ, γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος, μιλά για τις «ζυμώσεις» που τον έφεραν εδώ.
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ
ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: Χάρης Γκίκας
Οταν ήμουν 14 ετών, στον Καναδά, πήγαινα σε ένα ελληνικό εστιατόριο όπου υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες από μέρη της Ελλάδας. Θυμάμαι να κοιτάζω μία από αυτές τις φωτογραφίες και να λέω στον εαυτό μου: κάποια μέρα θα ζεις εκεί. Eτσι, όταν προέκυψε η επαγγελματική πρόταση κι ενώ ήδη έκανα καριέρα ως ζυθοποιός, το είδα όχι μόνο ως επαγγελματική ευκαιρία, αλλά και ως εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου», απαντά στην ερώτηση για το πώς βρέθηκε από τον Καναδά στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζέος.
Πολύ πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου συγκεκριμένα, η εταιρεία έκλεισε ένετεκα χρόνια από την ίδρυσή της και το «γιορτάζει» με εξαγωγές. «Τον Απρίλιο του 2010 ξεκινήσαμε να εξάγουμε στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας στην Αυστραλία. Προς το παρόν, διαθέτουμε προς εξαγωγή το 10% με 15% της παραγωγής μας (περίπου 25.000 λίτρα), ποσοστό που αναμένουμε να διπλασιαστεί μέσα στον χρόνο», λέει με φανερή ικανοποίηση, αλλά και περηφάνια, για ένα έργο που δεν ήταν εύκολο στην πορεία του.
«Η πρώτη μας παραγωγή ήταν 40.000 λίτρα και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 200.000. Η ζυθοποιία μας έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες. Αρκεί να σκεφτείτε πως, με τις τωρινές μας εγκαταστάσεις, μπορούμε να φτάσουμε και τα 750.000 λίτρα τον χρόνο, ενώ με μικρή επέκταση μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε τα 2 εκατομμύρια λίτρα!». Καθόλου άσχημα για μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό -ο αριθμός ανεβαίνει στα δέκα το καλοκαίρι-, το οποίο σκοπεύει να αυξήσει, όσο μεγαλώνει η παραγωγή, συμβάλλοντας με τον τρόπο της και στην τοπική οικονομία. «Για εμένα, η ζυθοποιία είναι κομμάτι του τόπου στον οποίο βρίσκεται, γι' αυτό και το σημείο που θα χτιζόταν ήταν ίσως η σημαντικότερη απόφαση που έπρεπε να πάρουμε. Εδώ (σ.σ. Αργος), ο τόπος είναι εύφορος, ευλογημένος, παίρνουμε εξαιρετικό νερό από την περιοχή Μύλος, το περιβάλλον είναι ιδανικό για μια ζυθοποιία. Και τις πρώτες ύλες μας προσπαθούμε να τις αγοράζουμε από την Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, αυτή δεν είναι επιχείρηση του ενός ανθρώπου, ούτε της μίας γενιάς. Οταν μια ζυθοποιία πάει καλά, είναι κληρονομιά για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται», τονίζει.
Αγάπη για τη Ελλάδα

Ονομα. Το Ζέος δεν προέρχεται από το Ζευς (Δίας), όπως μπορεί να υποθέσει κανείς,
αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι
της μπύρας.
αλλά από τη λέξη «ζύμωση». Η ελληνική σημαία βρίσκεται στον λαιμό και στο καπάκι
της μπύρας.

Παραγωγή. Είναι συνειδητά μικρή, για να εξυπηρετεί σωστά τη ζήτηση. Οσο μεγαλώνει
η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής.
η παραγωγή, θα αυξηθούν και τα σημεία διανομής.
Δώδεκα χρόνια μετά

Ταυτότητα. Αμιγώς ελληνική. Το δηλώνει, άλλωστε, και η σελίδα της εταιρείας στο
διαδίκτυο, greekbeer.com.
διαδίκτυο, greekbeer.com.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19/12/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire