ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 décembre 2011

Ελλάδα - Οι οικονομικοί εισαγγελείς δούλευαν χωρίς φαξ, προσωπικό και γραφεία!

Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης είχαν επιφορτιστεί να κυνηγήσουν το οικονομικό έγκλημα χωρίς όμως καμία βοήθεια στο πολυσύνθετο έργο τους. Στον χώρο εργασίας τους υπήρχαν μόνο καρέκλες, γραφείο και... ένα βουνό δικογραφίες. Δεν είχαν ούτε μία γραμματέα για να καταγράφει τις καταθέσεις, δεν υπήρχαν υπολογιστές, τα δε τηλέφωνά τους ήταν μόνο για εσωτερικές κλήσεις!

Δούλευαν χωρίς φαξ, προσωπικό & γραφεία!


ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
H έλλειψη στελέχωσης προσωπικού που θα βοηθούσε τους δύο παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγ. Πεπόνη και Σπυρ. Μουζακίτη στο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο τους, αλλά και η ανύπαρκτη σχεδόν υλικοτεχνική υποδομή στην υπηρεσία τους αποτέλεσαν ορισμένους από τους λόγους της δυσαρέσκειάς τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο εισαγγελείς, αν και ήταν επιφορτισμένοι με πολλές υποθέσεις σοβαρότατου αντικειμένου που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν τούτοις δεν είχαν ούτε μία γραμματέα για να καταγράφει τις καταθέσεις των μαρτύρων! Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, δεν είχαν ούτε φαξ. Το γραφείο τους στην Εισαγγελία Εφετών- παραήταν λιτό, αφού υπήρχαν μόνο τα στοιχειώδη γραφεία και οι καρέκλες. Επίσης δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε βέβαια σύνδεση Ιντερνετ. Οι δύο εισαγγελείς χρησιμοποιούσαν τα προσωπικά τους λάπτοπ για να κάνουν τη δουλειά τους. Ηταν αναγκασμένοι ακόμη να χρησιμοποιούν και τα προσωπικά κινητά τους τηλέφωνα για να κάνουν τη δουλειά τους, αφού τα τηλέφωνα στα γραφεία τους είχαν μόνο εσωτερική κλήση!... Παράλληλα σε όλο αυτό το σκηνικό που δυσχέραινε το έργο τους προστίθεται και η έλλειψη γενικότερης στελέχωσης της υπηρεσίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης πριν από δύο μήνες περίπου -και ενώ οι δικογραφίες είχαν γίνει... βουνό- είχαν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την απόσπαση περίπου 20 υπαλλήλων οι οποίοι να έχουν εμπειρία, επιχειρησιακή ικανότητα και επάρκεια. Σκοπός των εισαγγελέων ήταν να έχουν στενούς συνεργάτες με τους οποίους θα υπήρχε εμπιστοσύνη και εχεμύθεια προκειμένου να προχωρήσουν με επιτυχία στις πολλές και σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην εν λόγω υπηρεσία.
Ο νόμος
Ο μέχρι τώρα σχετικός νόμος παρείχε τη δυνατότητα στους οικονομικούς εισαγγελείς να επιλέξουν τα εν λόγω στελέχη. Εν τούτοις (κατά τις ίδιες πληροφορίες) τους προσφέρθηκαν τέσσερις-πέντε νεαροί, στην πλειονότητά τους, υπάλληλοι οι οποίοι κρίθηκαν (μονομερώς) από το υπουργείου Οικονομικών ως επαρκείς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο τόσο δύσκολο έργο των εισαγγελέων. Αυτό πιθανώς δυσαρέστησε τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι φαίνεται ότι το θεώρησαν παρέμβαση στο έργο τους. Οπως εκτιμούσαν επ΄ αυτού δικαστικοί και οικονομικοί κύκλοι, «δεν έχει γίνει μάλλον αντιληπτό από πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου ότι οι εισαγγελείς δεν διακατέχονται από απλή υπαλληλική νοοτροπία ώστε να τους υπαγορεύεται το πώς θα λειτουργήσουν».
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η απογοήτευση των εισαγγελέων που ενώ έδιναν εντολές για αυτόφωρες συλλήψεις (και γνωστών στην κοινή γνώμη μεγαλοοφειλετών), παρ΄ όλα αυτά εκείνοι στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθεροι λόγω ατέλειας του σχετικού νόμου. Σ΄ αυτό θα πρέπει να προστεθεί η γενικότερη διάλυση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αντιδράσεις δικαστών και δικηγόρων
Εντονα αντέδρασαν χθες δικαστές και δικηγόροι με αφορμή τις παραιτήσεις και καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επισήμανε ότι οι δύο εισαγγελείς επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχοντας παράσχει τα εχέγγυα της επιστημονικής επάρκειας, ακεραιότητας και βαθιάς προσήλωσης στη δικαιοσύνη, καθώς και ότι όλοι πρέπει να αναμείνουν την αξιολόγηση των λόγων παραίτησής τους που θα κάνουν τα όργανα της δικαιοσύνης.
Εκφράζει πάντως απορία η ΕΔΕ για το τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει σε τόσο σύντομο διάστημα το νομοθετικό πλαίσιο με αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων, μολονότι ο νεοσύστατος θεσμός έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά.
Πρωτοφανείς και σοβαρότατες χαρακτήρισε τις καταγγελίες ο πρόεδρος ΔΣΑ, Ιω. Αδαμόπουλος, κάνοντας λόγο για μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών. Αξιολόγησε την παραίτησή τους ως κίνηση διάσωσης της αξιοπρέπειας της πολυδιαφημιζόμενης και χιλιοειπωμένης (δυστυχώς μόνο σε επίπεδο λόγων) διακήρυξης περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Διαπιστώνοντας ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης παραμένει δυστυχώς διάτρητο, δεκτικό σε ανοίκειες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, κατέληξε ότι έτσι πλήττεται η ποιότητα της δικαιοσύνης και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire