ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 29 décembre 2011

Να καλυφθεί το κενό

  Το ζήτημα της μη διακήρυξης της θαλάσσιας έκτασης που διεκδικούμε προς τις υπόλοιπες κατευθύνσεις είναι μεγάλο κενό, σημείωσε στη «Σ» ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Φοίβος Κλόκκαρης. Αυτή τη στιγμή, υπέδειξε, χωρίσαμε τα οικόπεδα προς νότο αλλά προς δυσμάς και προς βορρά δεν έχουμε προσδιορίσει θαλάσσια όρια στα οποία διεκδικούμε ΑΟΖ. «Ανεξάρτητα αν μια χώρα ενδώσει να προχωρήσει σε συνομιλίες μαζί μας, εμείς έχουμε το δικαίωμα να διακηρύξουμε τη θαλάσσια έκταση μέχρι το σημείο που δικαιούμαστε ΑΟΖ. Όσο δεν το πράττουμε αφήνουμε τον χώρο στην Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει», επισήμανε.

Όπως είπε ο κ. Κλόκκαρης, επείγει να γίνει, μονομερώς, ανακήρυξη από την ΚΔ τών θαλάσσιων ορίων της ΑΟΖ της στην περιοχή αυτή, με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής, να ενημερωθούν επίσημα τα ΗΕ και να δημοσιοποιηθεί διεθνώς η διακήρυξή μας. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή με τα γειτονικά κράτη θα ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο με συμφωνία μεταξύ τους», εξήγησε περαιτέρω.
Ανεξάρτητα τού εάν υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης ή όχι, η ανακήρυξη ΑΟΖ καθορισμένων θαλάσσιων ορίων, είναι πράξη αναγκαία για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και δεν αντίκειται προς τις διατάξεις της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο των θαλασσών, που υπέγραψε η ΚΔ, ενώ η Τουρκία αρνείται να το πράξει, τόνισε.
Η Τουρκία, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύεται το κενό που υπάρχει στον χώρο αυτό, με ενέργειες καταπάτησης των αποκλειστικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε. «Το κενό αποδυναμώνει και το νομικό οπλοστάσιο της ΚΔ, όταν παρεμβαίνει προς ξένες χώρες (π.χ. Νορβηγία) για να τις πείσει να απέχουν από τη συμμετοχή σκαφών τους σε έρευνες προς όφελος της Τουρκίας, που αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομες», κατέληξε ο κ. Κλόκκαρης.

Σημερινή, 29/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire