ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 2 janvier 2012

Βικιπαίδεια - Ελεύθερη... εγκυκλοπαίδεια ζητά συνεργάτες


Ελεύθερη... εγκυκλοπαίδεια ζητά συνεργάτες
Επισκεφθείτε την σελίδα http://go.mywikipedia.gr/ και κάντε τις δικές 
σας προτάσεις για την Βικιπαίδεια.



 
Γιώργος Πουλιόπουλος 
Τι κοινό έχουν ο τραγουδιστής Αντώνης Βαρδής, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Μπινγκ Κρόσμπι, το Αγόρι, ο φιλόσοφος Αλμπέρτο Μοράβια και το άλμα επί κοντώ; Η απάντηση δεν βρίσκεται σε μια σειρά «τραβηγμένων» συσχετίσεων, ούτε σε κάποια λεξιλογική ομοιότητα. Απλά, τα συγκεκριμένα πρόσωπα και έννοιες είναι μερικά μόνο από τα λήμματα στην ελληνική έκδοση της Wikipedia που περιμένουν να αποκτήσουν τον... συγγραφέα τους.
Η καμπάνια για την εξοικοίωση με τη χρήση αλλά και τον εμπλουτισμό της Bικιπαίδειας ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχουν προηγηθεί εργαστήρια σε βιβλιοθήκες, σχολεία και πανεπιστήμια όλης της χώρας, τα οποία συνεχίζονται» λέει ο κ. Θεόδωρος Καρούνος εκπρόσωπος του ΕΜΠ στην Εταιρεία Ανοικτού Λογισμικού η οποία σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης έχουν αναλάβει αυτή την καμπάνια. «Αυτή τη στιγμή γράφονται περίπου 500 λήμματα το μήνα, ο στόχος είναι κάποια στιγμή να φτάσουμε τα τετραπλάσια» προσθέτει.

Η Βικιπαίδεια αριθμεί περίπου 67. 000 λήμματα, περίπου 8.000 περισσότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια στιγμή, εκδόσεις της ίδιας εγκυκλοπαίδειας σε γλώσσες με παραπλήσιο αριθμό ομιλητών με εκείνων της ελληνικής, όπως η σουηδική, ξεπερνούν τα 250.000 λήμματα ή ακόμα -στην περίπτωση της ολλανδικής έκδοσης- το ένα εκατομμύριο. «Κάθε μήνα η αγγλική έκδοση της Wikipedia δέχεται περίπου 3,5 εκ. επισκέπτες από την Ελλάδα, η αντίστοιχη ελληνική περίπου 2 εκατομμύρια» λέει ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, συντονιστής της όλης καμπάνιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εγκυκλοπαίδεια, οι διαχειριστές της ελληνικής έκδοσης είναι 24, ενώ οι ενεργοί χρήστες περίπου 900. «Κάτι που προέκυψε από τα εργαστήρια είναι ότι σε μεγάλο μέρος του κοινού δεν είναι γνωστό πως στην Βικιπαίδεια υπάρχει η δυνατότητα για τον καθένα να γράψει ή να διορθώσει ένα λήμμα, πάντα ακολουθώντας τους κανόνες του εγκυκλοπαιδισμού και ειδικά της Βικιπαίδειας. Δεν χρειάζεται κανείς απαραιτήτως να έχει διάθεση να γράψει ένα ολόκληρο λήμμα. Μπορεί να διορθώσει κάποιο από τα υπάρχοντα, να το επιμεληθεί, να συνεισφέρει με φωτογραφικό υλικό, να προτείνει κάποια θεματική ενότητα, όποιος έχει διάθεση να προσφέρει, μπορεί να το κάνει» συμπληρώνει ο κ. Γιανναράκης.

Τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας προκύπτουν από την ίδια ακριβώς την λογική της, έχουν επισημανθεί στο παρελθόν, και δεν αποτελούν μοναδικό προνόμιο της ελληνικής έκδοσης. Έτσι μπορεί να βρει κανείς λήμματα για κάθε επεισόδιο δημοφιλών αμερικανικών σειρών, την ίδια στιγμή όμως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιστήμη ή την ιστορία (ειδικά την μη αγγλοσαξονική), καλύπτονται πλημμελώς. «Στην ελληνική έκδοση το νούμερα ένα μειονέκτημα είναι ο ελληνοκεντρικός χαρακτήρας της» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Σταμπουλής ένας από τους πιο δραστήριους και παλαιότερους διαχειριστές της ελληνικής έκδοσης. «Υπάρχουν λήμματα για το μικρότερο χωριό ή τοπική ποδοσφαιρική ομάδα στην ελληνική επικράτεια. Την ίδια στιγμή διαδεδομένες ασθένειες, πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων στην Ινδία και την Κίνα ή ακόμα και επιστημονικοί όροι που χρησιμοποιούν οι φοιτητές στις σχολές τους δεν έχουν το δικό τους λήμμα στα ελληνικά».

Ένας από τους στόχους των σεμιναρίων είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση των ανθρώπων της περιφέρειας. Στις 5 Φεβρουαρίου οι Έλληνες... βικιπαιδιστές έχουν την δική τους συνάντηση στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Εκεί αναμένεται να παρευρεθούν άνθρωποι που παρακολούθησαν τα εργαστήρια από όλη την Ελλάδα Μάλιστα, δυο δήμοι, η Αταλάντη και το Ρέθυμνο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όλη προσπάθεια και επιλέχθηκαν να λάβουν χρηματικό έπαθλο σε περίπτωση που προχωρήσουν σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της βικιπαίδειας, αλλά και των μεγάλων ξενόγλωσσων εκδόσεων με στοιχεία και λήμματα που αφορούν τις περιοχές αυτές. «Ειδικά για την ελληνική περιφέρεια η προβολή των αξιοθέατων και της ιστορίας της -πάντα ακολουθώντας τους κανόνες του εγκυκλοπαιδισμού- σε κάποια μεγάλη έκδοσης της wikipedia, προσφέρει πολλαπλάσια δημοσιότητα προβολή από μια ιστοσελίδα ενός δήμου» λέει ο κ. Καρούνος.

Ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, εκπαιδευτικός που εργάζεται στην Κομοτηνή, είναι ένας από τους συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας που αποφάσισαν να... πληροφορήσουν τον κόσμο για τον τόπο κατοικίας τους. «Έχω γράψει λήμματα που αφορούν την περιοχή, ενώ έχω ανεβάσει και αρκετές φωτογραφίες στα αντίστοιχα λήμματα». Χρησιμοποιεί την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική έκδοση στο μάθημα του, «και μάλιστα προσπαθώ να κινητοποιήσω τους μαθητές μου στο να αναζητούν πληροφορίες μέσα από αυτήν, πάντα ελέγχοντας τις πηγές τους». Πιστεύει και αυτός πως η ελληνική έκδοση υπολείπεται ακόμα των μεγάλων ξενόγλωσσων εκδόσεων. «Για να μεγαλώσει και να γίνει καλύτερη, χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι» συμπληρώνει.

«Άλλωστε», καταλήγει ο κ. Γιανναράκης, «δεν γίνεται και αλλιώς αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλη την απαραίτητη συσσωρευμένη γνώση της ανθρωπότητας, αυτό που τελικά είναι μια εγκυκλοπαίδεια. Οι έντυπες ελληνικές εγκυκλοπαίδειες έχουν σταματήσει να πωλούνται και να ανανεώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Καλώς ή κακώς, η Βικιπαίδεια είναι η μοναδική ελληνική εγκυκλοπαίδεια του 21ου αιώνα».

Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire