ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 28 mai 2012

Κύπρος : Πολιτικές για πειραματόζωα

Του Κώστα Βενιζέλου
Φωτογραφία
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ διεξάγεται μια συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ κομμάτων, οργανωμένων φορέων, πολιτών. Μια επιμονή να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, να αποδεχόμαστε και να απορρίπτουμε. Πάντα, μέσα από αυτές τις συζητήσεις, επιβεβαιώνονται οι διαφορές που υπάρχουν καθώς και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες που αναπτύσσονται στο Κυπριακό. Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή συνεχίζεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ακόμη συζητούνται μορφές λύσεις. Ακόμη εκφράζονται διαφωνίες για τα όσα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι πολίτες, όταν μια και μοναδική φορά κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί της μορφής και του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης, έδωσαν απαντήσεις. Έδωσαν το δικό τους στίγμα, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν. Ένα σχέδιο, το οποίο δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά ήταν αποτέλεσμα των μακρόσυρτων συζητήσεων και των πολλών διαδικασιών που ξεκίνησαν και κατέρρευσαν στο Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν. Ουσιαστικά το 2004 απορρίφθηκε και ταυτόχρονα καταδικάσθηκε μια πολιτική που είχε υιοθετηθεί από τους διαχειριστές της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό. Μια πολιτική, η οποία ασκείτο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες, οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις των πολιτών.
Κανείς από τους διαχειριστές ή από αυτούς που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, δεν κατανόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ακολουθεί την πεπατημένη και αδιέξοδη πορεία στο Κυπριακό. Γυροφέρνουν σε ταμπέλες και άνευ περιεχομένου συνθήματα. Γνωρίζουν πως επενδύουν σε μια αδιέξοδη πορεία και σε ένα μοντέλο που δεν θα λειτουργήσει.
Ούτε το όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιήθηκαν. Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό ήταν στρατηγική επιλογή, που υποτίθεται ότι έγινε για να αποτελέσει καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού αλλά και για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια. Ούτε ως καταλύτης για τη λύση λειτούργησε, ούτε ασφάλεια διασφαλίσθηκε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου. Τα θέματα των ελευθεριών και της δημοκρατίας είναι λυμένα. Εκπτώσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν επιτρέπονται. Κι όμως, η Κύπρος έχοντας την ιδιότητα του κράτους-μέλους, συζητά εκπτώσεις και παρεκκλίσεις. Συζητά πολύπλοκα πολιτειακά μορφώματα. Το Κυπριακό έκτισε και κτίζει καριέρες, έδωσε απασχόληση σε πολλούς πολιτικούς εντός και εκτός Κύπρου. Τα αδιέξοδα στην πολιτική είναι πολλές φορές επιλογή. Η εμμονή, όμως, σε μια λογική βίαιης σύγκρουσης στη λογική, είναι επικίνδυνη και εν πολλοίς καταστροφική.
Ο χρόνος περνά, τα κατοχικά δεδομένα εδραιώνονται και οι εκάστοτε διαχειριστές επενδύουν σε αδιέξοδες πορείες και μοντέλα λύσης που αξίζουν μόνο σε πειραματόζωα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire