ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 26 mai 2012

Κύπρος : Οι καρεκλοκένταυροι πολιτικοί

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Πολιτικών καμώματα

Του Κώστα Βενιζέλου
Φωτογραφία
ΑΜΕΣΩΣ μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγει θέμα συνένωσης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Είναι η προσφιλής και πεπατημένη πορεία, που συνιστά και το άλλοθι κομματικών ηγεσιών για να κρύψουν αδυναμίες, τις εκλογικές ήττες, τις εσωκομματικές ισορροπίες και τα μουρμουρητά. Ουδέποτε απέδωσαν τέτοιες συζητήσεις καθώς για κάποιους προτιμότερο είναι να διατηρήσουν το μικρομάγαζο τους και αρχηγοί, παρά να συμμετέχουν σε υπεραγορά και συνέταιροι. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και προεκλογικά. Πριν από προεδρικές εκλογές. Συζητήσεις, αναζητήσεις ονομάτων, επιλογές με βάση «ποιος θα είναι ο ρόλος του αρχηγού», εάν δεν είναι υποψήφιος.
Χθες οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι συζήτησαν και ονόματα στη σκιά και των αλλεπάλληλων φλερτ του επίσημου ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ και κάποιων του ανεπίσημου με τον ΔΗΣΥ. Αναμένοντας τα… σπουδαία για την Τρίτη, όπου ενδεχομένως να κλείσει η συμφωνία, η κάθοδος τους ως συμμαχία εκ των πραγμάτων, αποτελεί μονόδρομο για μια σειρά λόγους.
Πρώτο, με το ΑΚΕΛ δοκιμάσθηκε η συνύπαρξη σε κυβερνητικό σχήμα και απέτυχε. Αμφότερα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έδειξαν να απολάμβαναν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση διά της αξιοποίησης στο έπακρο των πελατειακών σχέσεων που προσφέρει η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι διαφορές, όμως, ακόμη και για όσους επέμεναν κολλημένοι στις καρέκλες, ήταν πολύ μεγάλες για να τις σκεπάσει η νομή της εξουσίας. Η διαχείριση στο Κυπριακό, η ανεπάρκεια στην άσκηση πολιτικής στα υπόλοιπα ζητήματα, ήταν λόγοι που ανάγκασαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να περάσουν στην αντιπολίτευση. Τι άλλαξε για να επανασυγκολληθεί αυτή η συνεργασία; Ή θεωρούν κάποιοι ότι απλά θα προστεθούν οι ψήφοι του ΑΚΕΛ στους δικούς τους για να εκλεγεί Πρόεδρος; Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν λογιστικά τις εκλογές, ούτε και τις επιλογές τους για το ανώτατο αξίωμα του κράτους. Αυτοί που δεν τον αντιλαμβάνονται είναι όσοι δεν κατάλαβαν ακόμη γιατί η αποχή μετατρέπεται σε πλειοψηφικό ρεύμα.
Δεύτερο, με τον ΔΗΣΥ, που κρατά όπως είπε χθες ο Μ. Καρογιάν ανοικτές πόρτες, οι διαφορές αφορούν στο Κυπριακό. Τους χωρίζει το δημοψήφισμα αλλά και τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Χριστόφια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Συναγερμός ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Προέδρου. Άλλαξε οτιδήποτε που να αναιρεί τη μέχρι σήμερα προσέγγισή τους έναντι στο κόμμα αυτό;
Επιλογή από τα δύο μεγάλα κόμματα ή κοινή πορεία εξαρχής θα συνιστά αυτοαναίρεση. Την εκλεξιμότητα του υποψήφιου δεν τη διασφαλίζει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά η αξιοπιστία της επιλογής και η πολιτική που θα εκφράζει.
Ο ενδιάμεσος κέρδισε χρόνο μέχρι την Τρίτη. Θα εξετάσουν, είπαν, εάν δέχεται ο κ. Κεραυνός να είναι υποψήφιος. Δεν τον ρώτησαν εκ των προτέρων ή τον προτείνουν να το απορρίψει και να περάσουν σε δεύτερη επιλογή; Προβλέψιμη τακτική.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire