ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 mai 2012

Η τουρκική λογική

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα προβλήματα δυο κακών γειτόνων

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
Ο ΚΟΥΝΤΡΕΤ Οζερσάι, ο σύμβουλος του Έρογλου, που έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες και κάνει τις επαφές με τον Γιώργο Ιακώβου (αυτός που του έστρωνε τον γιακά ο κ. Χριστόφιας για να φαίνεται ωραίος στις φωτογραφίες του Γκρίντρι), αποκάλυψε χτες την άποψη που έχει η τουρκική πλευρά για τις τεχνικές επιτροπές, που συνεχίζουν να εργάζονται παρότι οι συνομιλίες των ηγετών έχουν παγώσει. Οι τεχνικές επιτροπές, είπε, «δεν είναι επιτροπές σχετικές με την εξεύρεση περιεκτικής λύσης. Είναι επιτροπές που δημιουργήθηκαν για να ξεπεραστούν τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών, μεταξύ των δύο πλευρών». Νομίζαμε ότι οι τεχνικές επιτροπές δημιουργήθηκαν για να ενισχύουν τις συνομιλίες των δυο ηγετών και να ετοιμάζουν τις «λεπτομέρειες» των διαφόρων πτυχών ώστε να κερδίζουν χρόνο οι κύριες διαπραγματεύσεις. Τελικά είναι κι αυτές στη λογική κάθε τουρκικής προσέγγισης (εδώ, στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη) τη λογική που προωθεί με κάθε τρόπο, ως γεγονός, που έχουν αποδεχθεί και οι Ελληνοκύπριοι, ότι υφίστανται δυο κράτη και διαπραγματεύονται τρόπους επίλυσης των γειτονικών διαφορών τους.
Για να αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση, ότι ούτε το σύνθημα της επανένωσης, ούτε η «συμφωνημένη βάση» των συνομιλιών, αλλά ούτε και τα σενάρια περί τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έχουν σήμερα οποιοδήποτε περίβλημα ρεαλισμού. Το αποτέλεσμα αυτών των τεσσάρων χρόνων, που κινήθηκε μέσα σε αυτό το πνεύμα, είναι να εδραιώνεται όλο και βαθύτερα η λογική των δυο κρατών και η τουρκική προπαγάνδα της μη λύσης και άρα η αποδοχή των τετελεσμένων και η άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Αν ακόμα και οι τεχνικές επιτροπές «είναι επιτροπές που δημιουργήθηκαν για να ξεπεραστούν τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών», τι στο καλό έκαναν σ΄ αυτές τις επιτροπές όλ΄ αυτά τα χρόνια, οι Ελληνοκύπριοι, που διόρισε ο κ. Χριστόφιας; Προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα των δυο κρατών;
Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε δεν αντιμετωπίζεται με την επιμονή της ηγεσίας μας να προβάλλει για εσωτερική κατανάλωση την ψεύτικη εικόνα, ότι η μέχρι τώρα πορεία είναι η μοναδική, που μπορούμε να ακολουθήσουμε, και οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό. Ήδη, το καταστροφικό είναι μπροστά μας και είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της πορείας. Δυστυχώς, η προεκλογική περίοδος, αλλά και η απόφαση του κ. Χριστόφια να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία και να κηρύξει τη λήξη της προσπάθειας δέκα μήνες πριν παραδώσει την προεδρία, θα καθηλώσει την κατάσταση στο σημείο, που βρίσκεται σήμερα: Η τουρκική πλευρά θα ενισχύει τη λογική των δύο κρατών, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να κινδυνολογεί με το «διζωνική ή διχοτόμηση» και τα Ηνωμένα Έθνη θα προωθούν ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να μην αναγκαστούν να τα παρατήσουν όλα. Αλλά, η Κύπρος θα έχει ακόμα ένα χρόνο κατοχής. Επειδή, οι ηγέτες της αδυνατούν να ακολουθήσουν άλλο δρόμο από αυτόν που ακολούθησαν κι έφτασε σε αδιέξοδο. Δεν έχουν όμως καμιά δικαιολογία πλέον να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ούτε οι «μεγάλοι», ούτε οι «μικροί».
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire