ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 26 mai 2012

Ανίκανοι οι Κύπριοι πολιτικοί να χειριστούν την μοίρα του τόπου

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Το ύψος των περιστάσεων

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ και κάποιος με το Κυπριακό αυτή την εποχή; Κάποιος από τους ηγέτες μας εννοώ, γιατί σίγουρα από τους άλλους ασχολούνται. Ο Νταβούτογλου, ο Μπαγίς, ο Έρογλου, ο Ντάουνερ… Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε δυο κορυφαία ζητήματα του τόπου: την οικονομική κρίση και τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και φυσικά, τις προεδρικές εκλογές, που αργούν αλλά θα γίνουν. Το Κυπριακό είναι στο περιθώριο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ενδεικτικό για το τι θα συμβεί με το Κυπριακό, αν χειροτερέψει η κατάσταση της οικονομίας. Αν φτάσουμε ποτέ στην τραγωδία της Ελλάδας, θα είναι σαν να στρώνουμε χαλί στους καλοθελητές να χειρισθούν την επιβίωσή μας όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα, δεν θα χρειάζεται να μας ρωτούν καθώς εμείς θα είμαστε απασχολημένοι με άλλα, με καθημερινά προβλήματα, με μισθούς, με συντάξεις, με ακρίβεια, με ανεργία. Διότι και σήμερα αυτά είναι που μας απασχολούν, παρότι είμαστε ακόμα έξω από Μηχανισμούς και τρόικες.
Δικαιολογημένα ασφαλώς, αλλά το λέμε γιατί πρέπει να μας προβληματίσει. Αρκεί να δούμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» για την Τουρκία, οι Βρυξέλλες προωθούν οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε - Τουρκίας, προωθείται συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με καλεσμένο να ενημερώσει την Ευρωβουλή τον Ντάουνερ. Κι αυτό δυο βδομάδες πριν από την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας και όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες (σημειώνοντας ποιοι είναι πίσω από τις μεθοδεύσεις - Πράσινοι και φιλοτουρκικό λόμπυ) με προφανή στόχο να κατηγορηθεί η Λευκωσία ότι εμποδίζει τις προσπάθειες λύσεις. Από την άλλη, ο Νταβούτογλου είδε τον Μπαν Κι Μουν και τον Ντάουνερ στη Νέα Υόρκη και ξεκαθάρισε ότι μετά την 1η Ιουλίου δεν κάνει συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προεδρεύει της ΕΕ και επέδωσε τελεσίγραφο για να προχωρήσουν τα Ην. Έθνη σε διεθνή διάσκεψη. Αυτό είναι βεβαίως απομακρυσμένο καθώς ούτε τα Η.Ε. θεωρούν ότι είναι πραγματοποιήσιμο, αλλά η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι εμπόδιο στις εξελίξεις προς τη λύση είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι η κατοχική Τουρκία, που συνεχίζει να επικαλείται το σχέδιο Ανάν και πείθει μ΄ αυτό ότι η ίδια ήταν πάντα έτοιμη για λύση, ακόμα και οκτώ χρόνια μετά, ακόμα και ύστερα από τις αδιαμφισβήτητες αποκαλύψεις ότι το σχέδιο αυτό εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της Άγκυρας και κανενός άλλου.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, εμείς απλώς παρακολουθούμε από απόσταση, θρηνούμε τη μοίρα μας για τα αδιέξοδά μας σε όλους τους τομείς, προπάντων στο πρωτεύον που είναι το Κυπριακό και απολαμβάνουμε υπερήφανοι τα εγκαίνια σε αίθουσες δεξιώσεων και τις ολοκαίνουργιες ασφαλτοστρώσεις, που μας προετοιμάζουν να προεδρεύσουμε της ΕΕ. Δεν είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η μέχρι τώρα πορεία μας, οι στόχοι μας, οι ουτοπίες μας, η στρατηγική μας, δεν βγάζουν πουθενά; Ότι δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε με ανοησίες, μικροκομματικές και στενόμυαλες συναλλαγές, με θώκους και μεταξωτές κορδέλες, γιατί κάποιοι άλλοι ετοιμάζουν το έδαφος για να αποτελειώσουν τον ελληνισμό της Κύπρου μια και καλή; Πώς αλλιώς να το πούμε δηλαδή, για να δούμε τους αρχηγούς μας στο ύψος των περιστάσεων; Έλεος.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire