. |
σημαία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Ραμάλα ύστερα από
το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το οποίο η Παλαιστίνη
αναγνωρίστηκε ως κράτος παρατηρητής.
Θέση «κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με σημαντική πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Η θετική ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς χθες ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».
Τη «νίκη» στον ΟΗΕ χαιρέτισε η Χαμάς
Την ικανοποίησή της για την παλαιστινιακή «νίκη» χθες στον ΟΗΕ, εξέφρασε η Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαό μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αχμέντ Γιουσούφ, ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ηγέτες της Χαμάς αρχικά ήταν αντίθετοι προς την κίνηση του Μαχμούτ Αμπάς να επιδιώξει την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να αποκτήσει η Παλαιστίνη μια έμμεση «κρατική υπόσταση».
Αν και αργότερα προσέφεραν την υποστήριξή τους, δεν παρέκκλιναν από την αντίθεσή τους στη λύση των δύο κρατών. «Δεν πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών», είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.
«Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ωστόσο ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, εμμένοντας στη βάση της «μη-αναγνώρισης του κατακτητή».
Διεθνείς αντιδράσεις
Για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη, έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον.
«Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων.
«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire