ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 25 novembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 25/11/2012



Το Μνημόνιο που πρόκειται να υπογραφεί με την Τρόικα, εν αναμονή του ελέγχου της Pimco για τις τράπεζες, οι αυξήσεις με το νέο χρόνο στα καύσιμα και στο ΦΠΑ, οι οικογένειες που ζουν από βοήθεια της εκκλησίας και των Δήμων, ο μειωμένος προϋπολογισμός της Αστυνομίας, η χθεσινή Σύνοδος της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ ενώπιον της οποίας μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και οι καταγγελίες στην Αστυνομία από γυναίκες θύματα βίας, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.


«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Το Μνημόνιο φέρνει φόρους» γράφει ότι από την Πρωτοχρονιά μπαίνει αμέσως φορολογική αύξηση 7 σεντ το λίτρο στα καύσιμα και αύξηση στο ΦΠΑ στο 18%. Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν και στις φορολογίες ακινήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ξεκινά διαδικασίες αγωγών για να διεκδικήσει επιστροφή ή διασφάλιση δανείων ύψους 4 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2010. Αλλού αναφέρεται σε 700 καταγγελίες το χρόνο που γίνονται στην Αστυνομία από γυναίκες θύματα βίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Η Τρόικα πήρε ότι ήθελε» γράφει ότι η Τρόικα πήρε ακριβώς τους όρους που ήθελε, παρέχοντας ταυτόχρονα στους συνομιλητές που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, κάποιες φραστικές διατυπώσεις πιθανόν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν κι αυτοί τους δικούς τους σκοπούς. Σε άλλο θέμα ο οικονομολόγος Χάρης Παστελλής και ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος αξιολογούν την πρόταση του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα για την ίδρυση με νόμο Κρατικής Εταιρείας για τα δικαιώματα στο «οικόπεδο 12» και σε έκδοση εταιρικών ομολόγων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος σημειώνει ότι ο φετινός προϋπολογισμός της Δύναμης είναι μειωμένος κατά 18 σχεδόν εκατ., πράγμα το οποίο περιορίζει τις δράσεις της.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Όλα τα λεφτά η βιωσιμότητα του χρέους» γράφει ότι ανοικτό παραμένει το μνημόνιο για την Κύπρο εν αναμονή του ελέγχου της Pimco για τις τράπεζες, με το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους της χώρας μας να αποτελεί ακόμη ένα τεράστιο και ζωτικής σημασίας ερώτημα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή σύνοδο της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στην οποία ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι επέστρεψε το βερεσέ στην αγορά.

Η «Χαραυγή» υπό τον κύριο τίτλο «Πόλος συναίνεσης ο Σταύρος Μαλάς» αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Κίκης Καζαμίας, αναφέρει ότι ο Σταύρος Μαλάς υπόσχεται γρήγορη έξοδο από το αδιέξοδο, από την ύφεση και τη στασιμότητα σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα σε διάστημα δύο χρόνων. Αλλού γράφει ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επικρίνει τα κόμματα που με την στάση τους συνέβαλαν στην εκβιαστική επιβολή όρων από την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην 17η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη ΕΔΟΝ Πάφου τέθηκαν στο επίκεντρο οι έγνοιες και οι προβληματισμοί της νέας γενιάς.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» υπό τον κύριο τίτλο «Εκατοντάδες οικογενειών επιβιώνουν από δωρεές τροφίμων» αναφέρεται στις οικογένειες που λαμβάνουν πακέτα τροφίμων από την Εκκλησία και τους δήμους αφού δεν έχουν χρήματα για φαγητό. Ση Λευκωσία βοηθούνται 1.397 οικογένειες, στη Λεμεσό 230 οικογένειες, στη Λάρνακα 150 και στην Πάφο 500. Σε άλλο θέμα προβάλλεται φωτογραφίες με Παλαιστίνιες μαθήτριες να περπατούν στα χαλάσματα ενός κτιρίου που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό. Αλλού αναφέρεται στον θάνατο του Λάρι Χάγκμαν, του Τζέι Αρ Γιούιν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Ντάλας».

«Η Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον κύριο τίτλο «Μακρύς ο δρόμος, κρύβει ακόμη παγίδες» γράφει ότι τυπική αλλά και άκρως ουσιαστική είναι η διαδικασία που απομένει μέχρι την έγκριση του μνημονίου και την εκταμίευση χρημάτων για την κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας βρίσκεται οριακά μπροστά από το Σταύρο Μαλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση τηε εφημερίδας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβουλεύσεις προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα το αυριανό κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.

H εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» υπό τον κύριο τίτλο «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» αναφέρεται σε συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι είναι ασήκωτες οι ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια για το γεγονός ότι οδήγησε την οικονομία στην χρεοκοπία και το λαό στην εξαθλίωση. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή σύνοδο της Διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, στην οποία ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι θα τιμήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με το ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να μπορεί να προχωρήσει αυτόνομα με την κατασκευή υποδομών, όπως τον τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 25/11/2012 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire