ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 28 novembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 28/11/2012



Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κατά την οποία άρχισε η εξέταση για τυχόν ευθύνες τραπεζιτών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια πως είναι «σκληρό καρύδι», η σημερινή σύσκεψη ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους έναντι της κατ’ αρχήν συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Τρόικα, η έκθεση δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα και το αίτημα προς τη CYTA για να δανείσει λεφτά στο κράτος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.


«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριό του θέμα, υπό τον τίτλο «Αποκοπές από τον Δεκέμβριο», αναφέρει ότι η ώρα των θυσιών έφθασε και τους πρώτους που θα κτυπήσει την πόρτα θα είναι των υπαλλήλων και συνταξιούχων του κρατικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο προκειμένου να προλάβει να εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων από τον Δεκέμβριο, θέλοντας να επωφεληθεί εξοικονομήσεις από φέτος που αφορούν 12ο και 13ο μισθό και 12η και 13η σύνταξη. Σχετικά έχει ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας το οποίο για να εφαρμόσει τις νέες κλίμακες θα πρέπει να διαφοροποιήσει ανάλογα το λογισμικό του σύστημα. Το προσύμφωνο με την Τρόικα προβλέπει περικοπές μισθών και συντάξεων πέραν των €1.000 μεταξύ 6,5% και 12,5% (για μικτά εισοδήματα άνω των 4.000 ευρώ).

Διαβάστε επίσης:
Πολιτική: Χριστόφιας - Είμαι σκληρό καρύδι για να με φάνε
Οικονομία: Η Βουλή άνοικε τον βρώμικο φάκελο για τις τράπεζες
Καρογιάν: Άνοιξε πόλεμο με τους «τασσικούς»
Κοινωνία: Ανατροπή από Ελέγκτρια για προσφορά 60 εκατομμυρίων
Φίλιππος Πατσαλής: Ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διευθύνσεις και ονόματα», αναφέρει πως η Βουλή ζητά στοιχεία για τις ψηλές απολαβές και τα μπόνους των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, τα χαριστικά δάνεια σε τραπεζίτες, τις διαγραφές χρεών οργανώσεων συνδεδεμένων με πολιτικά κόμματα και τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση δικαστών του Ανωτάτου, στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά δικαστήρια. Αλλού αναφέρει πως 12 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία 4 χρόνια.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η Βουλή ξεσκονίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα», πως τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με την έναρξη εξέτασης τυχόν ύπαρξης ευθυνών τραπεζιτών για την κατάντια της οικονομίας αλλά και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Αλλού γράφει πως καθορίζουν σήμερα από κοινού τα βήματά τους ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ. Αναφέρεται στις χθεσινές κινητοποιήσεις παραγωγών γάλακτος έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κατά της «φιλελεύθερης πολιτικής» της ΕΕ.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν», αναφέρει πως νέες σοβαρές καταγγελίες και αμείλικτα ερωτήματα αναφύονται σχετικά με τις εγκληματικές, όπως αποδεικνύεται, ενέργειες υψηλόβαθμών στελεχών των τραπεζών που οδήγησαν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε πως είναι «σκληρό καρύδι» και όσοι προσπαθούν να τον φάνε θα σπάσουν τα δόντια τους. Αναφέρεται ακόμα στην επίδοση 159 πιστοποιητικών μίσθωσης σε 250 δικαιούχους πρόσφυγες χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο "Οι Βουλευτές δακτυλοδείχνουν (κάποιους) για την κρίση στις τράπεζες" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κατά την οποία οι βουλευτές ζήτησαν να μάθουν τα ονόματα ατόμων, περιλαμβανομένων διευθυντικών στελεχών τραπεζών, μελών των συμβουλίων τους και πολιτικών, που μπορεί να έτυχαν προνομιακής διαχείρισης στην παροχή δανείων. Αλλού αναφέρεται στην εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ για να διαπιστωθεί κατά πόσον δηλητηριάστηκε. Επίσης γράφει πως οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν για την αντίδρασή τους στην κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror” υπό τον κύριο τίτλο «Είναι ασφαλή; Απειλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» κάνει λόγο για ανικανότητα των Αρχών στην Κύπρο να προστατέψει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλού προβάλλει το διορισμό του Καναδού Μαρκ Κάρνεϊ στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, λέγοντας ότι η εμπειρία του θα καθορίσει την πορεία της Τράπεζας. Επίσης αναφέρει πως στα €435 εκατομμύρια ή στο 5% του ΑΕΠ ανήλθαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το α` εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2%, γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που συμπιέζει τις ναυλαγορές.


Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2012 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire