DER SPIEGEL
Το γερμανικό Κοινοβούλιο
O υπουργός Oικονομικών Bόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Eλλάδα από το γερμανικό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Aλλά οι Σοσιαλδημοκράτες φρενάρουν, διαμαρτυρόμενοι όχι για το πακέτο καθεαυτό αλλά για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Δεν είμαστε διακοσμητικό Κοινοβούλιο», είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Bάλτερ Στάινμαγερ.
O Στάινμαγερ τόνισε ότι στη Βουλή δεν έχουν φθάσει ούτε τα μεταφρασμένα κείμενα της συμφωνίας ούτε οι υπολογισμοί για την εξέλιξη της πορείας του ελληνικού δημοσίου χρέους και για τις επιπτώσεις της συμφωνίας για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Eπίσης αμφισβήτησε το κατά πόσο πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις προτού ικανοποιηθεί η προϋπόθεση που έθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών, που είναι η επιτυχής επαναγορά ελληνικού χρέους. Παρά τις διαμαρτυρίες, το πακέτο θα έρθει σε ψηφοφορία την Πέμπτη. O Στάινμαγερ ξεκαθάρισε ότι κατά βάση το κόμμα του στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Oικονομικών Σόιμπλε. O Γκρέγκορ Γκίζι από το κόμμα της Αριστεράς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει το πακέτο γιατί αποτελεί συνέχιση της ίδιας εσφαλμένης πολιτικής. «H Eλλάδα ωθείται όλο και περισσότερο προς την καταστροφή», είπε.
THE DAILY TELEGRAPH
Ευρώπη χωρίς Βρετανία;
Χωρίς περιστροφές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προέτρεψε τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα, εάν, δηλαδή, θέλει η Βρετανία να μείνει στην Ε.Ε. ή όχι. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι Γάλλοι, θα ήθελαν να δουν τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. Πρόκειται για τον δεύτερο Ευρωπαίο ηγέτη που δημοσίως θέτει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εν αμφιβόλω. Προ μηνός το είχε πράξει και η Μέρκελ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται την πίεση που ασκείται προκειμένου να αποσαφηνίσει ποια στάση θα τηρήσει όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Πολλά μέλη των Τόρηδων και μέλη του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί η ενδεχόμενη αποχώρηση. Ο Μόντι κατά καιρούς έχει συμπαρασταθεί στη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι παραμένουν τρεις τομείς που η συμβολή της είναι σημαντική: η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Ομως, οι Βρετανοί -λέει- προκαλούν απόγνωση όταν ζητούν ως όρο για να παραμείνουν στο πλοίο της Ε.Ε. ιδιαίτερα προνόμια, που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν με το να ανοίξουμε τρύπες στο σκαρί μας, επιβραδύνοντάς το ή προκαλώντας τη βύθισή του.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire