ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 décembre 2013

Γάμος συμφέροντος Αγκυρας - Κιρκούκ


Στρατηγικής σημασίας ενεργειακές συμφωνίες συνήψε η Τουρκία με την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG), όπως αναφέρουν ταυτόσημα ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων




Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι εν λόγω συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν την περασμένη Τετάρτη, στην Αγκυρα, ο επικεφαλής της KRG Νεσιρβάν Μπαρζανί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να κρατήσουν μυστικές τις συμφωνίες, καθώς η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του ιρακινού Κουρδιστάν προκαλεί φορτισμένη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του Ιράκ, σε σημείο που να θέτει υπό αίρεση την κρατική συνοχή του.

Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη αντίδραση της Βαγδάτης, την Τετάρτη το απόγευμα, προτού ακόμη διαρρεύσουν οι πληροφορίες για τις υπογραφείσες συμφωνίες. «Η ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για την ισχυρή αντίθεσή της στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας για κατασκευή πετρελαιαγωγού με το Κουρδιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί. Στην ίδια ανακοίνωση, η Βαγδάτη απείλησε ότι «σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ θα υποστούν μεγάλη βλάβη».
Τόσο η Αγκυρα όσο και το Κιρκούκ απέφυγαν χθες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα ρεπορτάζ περί συμφωνίας. Πάντως, η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει με τη Βαγδάτη συμφωνία διανομής των συνολικών πετρελαϊκών εσόδων του Ιράκ, βάσει των δεδομένων από την τελευταία απογραφή πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το Κιρκούκ θα εισπράξει το 17% των εν λόγω εσόδων, αφήνοντας στη Βαγδάτη το υπόλοιπο 83%.
Το αργό πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν αναμένεται να αρχίσει να ρέει μέσω του νέου αγωγού της KRG το αμέσως επόμενο διάστημα, για να μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν. Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν την Τετάρτη προβλέπουν επίσης την κατασκευή νέου πετρελαιαγωγού, ώστε οι εξαγωγές του ιρακινού Κουρδιστάν να αυξηθούν στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ώς το 2015, όπως επίσης την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.


Πηγή: Η Καθημερινή/Reuters, AFP
Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire