ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 juillet 2014

Ελλάδα - Ούτε... success ούτε διέξοδος

Είναι ξεκάθαρο ότι το περίφημο success story, στο οποίο επένδυσε επικοινωνιακά η κυβέρνηση, έχει μετατραπεί σε αξιοθρήνητη αποτυχία. Το ζουν και το διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες, αλλά έρχονται να το επιβεβαιώσουν και όσοι τεκμηριωμένα αναλύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τής οικονομίας, μελετώντας ενδελεχώς τα στοιχεία. 

 

Τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο προβλέπει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, διαψεύδοντας σε κάθε επίπεδο την κυβερνητική αισιοδοξία. 


Διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες για τη δυναμική ανάκαμψης της χώρας και επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται από μεγάλες αβεβαιότητες.

Η χώρα πάσχει από επίμονη θεσμική αστάθεια, όπως διαπιστώνεται στην ίδια έκθεση, με τους πολιτικούς να συνεχίζουν να έχουν διακριτική ευχέρεια παρεμβάσεων, ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν σε αρκετά σημαντικά μέτωπα.
Το ζήτημα των τραπεζών δεν έχει λυθεί παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, η υστέρηση σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να προκαλέσει νέα άνοδο επιτοκίων δανεισμού, οι επενδύσεις υποχωρούν, η δημοσιονομική εξυγίανση χωλαίνει και το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, όλο και περισσότερες ενδείξεις μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεθοδικά για να στήσει κάλπες. Δείχνει ότι οδεύει προς πρόωρες εκλογές, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία προτού έρθουν τα χειρότερα.
Γνωρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μέσω εξόδου στις αγορές, αλλά ακόμη κι αν το «καταφέρει», θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό την εποπτεία των αγορών, που απλώς θα αντικαταστήσουν την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να «εξορίσει» την τρόικα στο Παρίσι. Είναι πλέον σαφές ότι, βήμα προς βήμα, στρώνουν το έδαφος για πρόωρες κάλπες και επιχειρούν να καθορίσουν την ατζέντα σε ακόμη μία προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών, πουλώντας ελπίδες. Ομως, την ίδια ώρα, που θα μοιράζουν νέες υποσχέσεις στο προεκλογικό μπαλκόνι σε πανηγυρικό κλίμα, οι φωνές που θα ηχούν δεν θα αποτελούν παρά τον πολιτικό επιθανάτιο ρόγχο τους.



Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire