ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 24 juillet 2014

Μέση Ανατολή - Μέχρι πού φτάνει η ασυλία του κράτους του Ισραήλ;

Γιώργος ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε χθες τους Εβραίους που ζουν στη Γερμανία ότι η κυβέρνησή της θα κάνει το παν προκειμένου να ευημερούν και να αισθάνονται ασφαλείς. Προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μαζί με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία και την Ιταλία, είχαν καταδικάσει κατηγορηματικά τα αντισημιτικά συνθήματα που ακούστηκαν σε ορισμένες (όχι όλες) διαδηλώσεις που έγιναν μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ως εδώ καμία αντίρρηση. Κανείς δεν δικαιούται, άλλωστε, να απειλεί τη ζωή ανθρώπων με βάση την καταγωγή τους, τη θρησκεία τους, το χρώμα του δέρματός τους.
Κανείς δεν μπορεί να τους χρεώνει συλλογική ευθύνη για τις πράξεις της κυβέρνησής τους, όσο απεχθείς κι αν είναι αυτές. Είναι άλλο να τους προτρέπει να την αλλάξουν και άλλο να τους βάζει στο ίδιο εδώλιο μαζί της και να τους καταδικάζει. Κι αυτά ισχύουν και για τους Ισραηλινούς, αλλά και για τους Παλαιστίνιους.
Κάπου εδώ, όμως, τα αυτονόητα τελειώνουν (αν και δεν είναι αυτονόητα για όλους, καθώς αρκετοί δεν θεωρούν τους πάντες «επιούσιο λαό»...). Και αρχίζουν να δημιουργούνται στον καθένα εύλογες απορίες για τις δήθεν ίσες αποστάσεις που τηρούν απέναντι στη νέα τραγωδία οι περισσότερες κυβερνήσεις της Δύσης (πρόσφατα και η δημοτική αρχή της Αθήνας...), ταυτιζόμενες με τα αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου. Διότι, πολύ απλά, κάθε άλλο παρά ίσες είναι. Και δεν μπορεί να είναι όταν εξισώνεται ο εισβολέας με τον διωκόμενο, ο κατακτητής με τον κατεχόμενο, ο έποικος με τον πρόσφυγα, ο ισχυρός με τον αδύναμο.
Βεβαίως, για την κυβέρνηση Νετανιάχου, για τους ακροδεξιούς και σιωνιστές που συμμετέχουν σε αυτήν, για τους υποστηρικτές του εβραϊκού κράτους, η απάντηση είναι εύκολη: η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει να εξοντωθεί. «Αυτή φταίει για τα θύματα στη Γάζα», όπως είπε και ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ. Παλιό το επιχείρημα: «Τρομοκράτες» είχαν χαρακτηριστεί οι πρώτοι Χριστιανοί που αμφισβήτησαν την εξουσία την οποία είχαν οι «Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές». «Τρομοκράτες» και όσοι, αιώνες αργότερα, αντιτάχθηκαν στο μεσαιωνικό σκοταδισμό της εκκλησίας. «Τρομοκράτες» ήταν οι Έλληνες όποτε αποφάσιζαν να ξεσηκωθούν -κατά του Σουλτάνου, κατά των Γερμανών ναζί, κατά των Εγγλέζων αποικιοκρατών. «Τρομοκράτες» οι λαοί που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το δικαίωμα να έχουν τη δική τους πατρίδα. «Τρομοκράτης» και ο Νέλσον Μαντέλα όσο υπήρχε το καθεστώς του απαρτχάιντ.
Ναι, είναι αλήθεια πως και η Χαμάς έχει ελίτ. Πως, όπως κάθε ένοπλη οργάνωση, εκμεταλλεύεται τη δύναμή της για να αποκτά προνόμια σε σχέση με τον απλό λαό. Πως υπάρχει διαφθορά στις τάξεις της. Μέχρις ότου, όμως, ο παλαιστινιακός λαός αποκτήσει το κράτος που του αρνείται το Ισραήλ, συνεχίζοντας τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών του, κόβοντάς του το νερό και το ρεύμα όποτε θέλει, κατεδαφίζοντας ολόκληρες συνοικίες για ψύλλου πήδημα, σκοτώνοντας τα παιδιά του όταν διαδηλώνουν, μετατρέποντας τη Γάζα στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δύο εκατομμύρια ψυχές, λίγοι θα τολμήσουν να στραφούν ανοιχτά κατά της Χαμάς. Στα μάτια των απλών Παλαιστινίων, οι μαχητές της θα είναι ήρωες, όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται -όπως είναι και στα μάτια των περισσότερων Λιβανέζων η Χεζμπολάχ.
Το (πυρηνικό) κράτος του Ισραήλ πρέπει να ανησυχεί. Σε όλο τον κόσμο φτιάχνει διαρκώς εχθρούς. Ο ΟΗΕ διέταξε έρευνα για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δυσφορούν με την απαίτησή του να ισοπεδώνονται όσοι του πάνε κόντρα, όπως το Ιράν. Η ισχύς του εβραϊκού λόμπι έχει όρια...



Πηγή: Ημερησία
Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire