Αριστερά, το κτίριο της Marfin στην οδό Σταδίου, δίπλα στο
Αττικόν, παραμένει κλειστό σε αναμονή επισκευής. Στο κέντρο, δείγμα
μεταβατικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην οδό Μαρωνείας 17, στον
Κολωνό. Δεξιά, το περίοπτης θέσης κεντρικό νεοκλασικό κτίριο στα
Χαυτεία, που παραμένει και αυτό αναξιοποίητο.
Η διερεύνηση τρόπων για την
αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων κτιρίων γίνεται στο
πλαίσιο του πρώτου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που
εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου της Αθήνας και του ΥΠΕΚΑ από το
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει 18 άξονες δράσης και θα
θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση, προκειμένου να αποκτήσει νομική
υπόσταση, άρα δεσμευτικό χαρακτήρα.Σε τέσσερις περιοχές
Η κατάρτιση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης προβλεπόταν στον ν.2742/1999 ως ένα εργαλείο για τη διαχείριση αστικών περιοχών που αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής συνοχής και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπιστεί κανένα, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Το σχέδιο αφορά τέσσερις περιοχές στο κέντρο της πόλης και 18 άξονες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας, την επανακατοίκηση του κέντρου και την ενίσχυση της εικόνας της πόλης. Μερικά από τα προτεινόμενα μέτρα είναι:
• Εντατικότερη αντιμετώπιση της παραβατικότητας, εντατικοί έλεγχοι για την ηχορρύπανση.
• Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Δημιουργία βάσης δεδομένων με τις άδειες των καταστημάτων αυτών.
• Συγκρότηση συνεργείων, δύο φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί, υπάλληλοι της Περιφέρειας, του Δήμου Αθηναίων και εισαγγελέας για την πραγματοποίηση αυτοψιών-ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.
• Επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου.
• Τροποποίηση ισχύουσας νομοθεσίας, με σκοπό την καθιέρωση ποινικών κυρώσεων και αυστηρότερων διοικητικών κυρώσεων σε όσους εκμισθώνουν, υπομισθώνουν ή παραχωρούν ακίνητα για παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες ή σε παράνομους μετανάστες ή σε πρόσωπα που διευκολύνουν τη διαμονή παράνομων μεταναστών στο ακίνητο ή/και την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
• Μελέτη και καθορισμός ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης οίκων ανοχής στον Δήμο της Αθήνας
• Διαγωνισμοί για την εξεύρεση εξωτερικών συμβούλων τουρισμούπολιτισμού και αρχαιολογίας, marketing/rebranding κ.ά.
• Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων της (καταργηθείσας) Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, όπως η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ολοκλήρωση των μελετών για τις ενότητες του ιστορικού κέντρου, επέκταση των παρεμβάσεων στο τρίγωνο Σταδίου - Μητροπόλεως - Ερμού - Πειραιώς με αναπλάσεις δημόσιων χώρων και οδών, όπως της οδού Αθηνάς.
• Πρόταση μοντέλου για τη σύσταση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών JESSICA, καθώς και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία του ταμείου.
Οσα προβλέπει το ΣΟΑΠ, βέβαια, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν ταυτόχρονα (ιδίως ο μεγάλος αριθμός μελετών που προβλέπει, καθώς και ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων εξωτερικών συμβούλων). Ωστόσο, το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει μια οργανωμένη βάση για παρεμβάσεις σε περιοχές του κέντρου, πέρα από τον αυστηρό πυρήνα του ιστορικού κέντρου ή του εμπορικού τριγώνου.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 16/07/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire