ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 juillet 2014

Κύπρος - Υπονομεύοντας τη δημόσια παιδεία


 
Πέτρος Παπαπολυβίου

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 29 Ιουνίου 2013, γράφαμε σε αυτή τη στήλη, με αφορμή όσα υβριστικά είχαν ακουστεί με απέραντη ευκολία σε δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικά με τους «ακριβοπληρωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου»: «Σε μια χώρα που απειλείται με χρεοκοπία, πού άραγε οφείλεται ο ξαφνικός πόλεμος εναντίον του κύριου δημόσιου Πανεπιστημίου; Σε προσωπικά συμπλέγματα; Στην υποστήριξη ιδιωτικών ανταγωνιστικών πανεπιστημίων; Στην απουσία οργανωμένης συντεχνίας πανεπιστημιακών, γεγονός που τους καθιστά εύκολο στόχο; Στην ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αρκετοί βουλευτές τα καθήκοντά τους και στην αδυναμία συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης;»

Τα ίδια ερωτήματα επανέρχονται και φέτος, εξαιτίας της πρότασης νόμου που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά πριν από μερικές βδομάδες από τον «Δημοκρατικό Συναγερμό» στη Βουλή, χωρίς καμία συνεννόηση με τους άμεσα θιγόμενους, λίγες ημέρες πριν από τις θερινές διακοπές του Σώματος, που ανατρέπει άρδην την ακαδημαϊκή τάξη στα τρία δημόσια πανεπιστήμια, ενώ απειλεί με στέρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων δεκάδες πανεπιστημιακούς. Αυτή τη φορά οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε πέρσι είναι ευκολότερες. Είναι σαφές ότι ορισμένοι στην ηγεσία του «Δημοκρατικού Συναγερμού», πιθανότατα με τις κυβερνητικές ευλογίες, έχουν θέσει ως στόχο να υπονομεύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια, δυναμιτίζοντας εκ θεμελίων το ακαδημαϊκό οικοδόμημα και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Βουλή και κατά δεύτερο λόγο η Κυβέρνηση θα έχουν την άμεση ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο και για τις αντιδράσεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Το πόσο πρόχειρα και αβασάνιστα συμπεριφέρονται σε ζωτικά θέματα της δημόσιας παιδείας πολιτικοί άνδρες που βρίσκονται στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος (ΔΗΣΥ) επιβεβαίωσε ο θόρυβος για τις δηλώσεις για την εισαγωγή «του μαθήματος για την ομοσπονδία στα σχολεία μας». Η συγκεκριμένη πρόταση, θυμίζουμε, έγινε λίγες ώρες μετά τη συμπλήρωση της τεσσαρακοστής επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974. Για όσους έχουν επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων της κυπριακής εκπαίδευσης, η ουσία της συζήτησης δεν είναι το τι πρότεινε ο συγκεκριμένος βουλευτής, αλλά το πώς προσεγγίζει η πολιτική ηγεσία την παιδεία του τόπου και τις όποιες αλλαγές χρειάζονται στα αναλυτικά προγράμματα, τη διδακτέα ύλη και τα σχολικά εγχειρίδια. Με την ανάλογη σοβαρότητα θα προτείναμε και εμείς τη διδασκαλία και των εξής μαθημάτων (ο κατάλογος είναι ενδεικτικός): «Πώς να ανατινάσσεις την οικονομία ενός κράτους», «Πώς να είσαι "διορατικός" και να μεταφέρεις τις καταθέσεις σου εκτός της χώρας πριν από το κούρεμα», «Πώς να δίνεις "δωράκια" εκατομμυρίων σε μεγάλα κυπριακά κόμματα» κ.ο.κ.
Όσο για τη διδασκαλία της «ομοσπονδίας» στα σχολεία, θυμίζουμε την τύχη ανάλογης κίνησης επί της προηγούμενης κυβέρνησης, του Δ. Χριστόφια, με την κυκλοφορία (Μάρτιος 2010) σχετικού  «διαφωτιστικού φυλλαδίου», πολύτιμου συλλεκτικού αντικειμένου σήμερα στη βιβλιοθήκη μας. Όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα πετύχουν διά μαγείας την αποδοχή των πολιτών για την όποια «λύση» ευαγγελίζονται, φοβάμαι ότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μετατρέψουν και τη λέξη «ομοσπονδία» σε ένα σύντομο, μονολεκτικό ανέκδοτο. Όπως, δυστυχώς, έχουν καταστεί, για ορισμένους πολιτικούς, οι λέξεις «σοβαρότητα» και «αξιοπιστία».
* Ο Π. Παπαπολυβίου είναι αναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2014


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire