ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 14 juillet 2014

Οικονομία - Τι προκάλεσε τις νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη;



Στο blog του στο Forbes, ο Raoul Ruparel του OpenEurope παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των νέων ανησυχιών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που επικεντρώνονται γύρω από την Banco Espirito Santo (BES), με τις μετοχές να υποχωρούν σε όλη την Ευρώπη.
Πρώτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν κάποιες βάσιμες ανησυχίες για την BES, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

Η ιδιοκτησιακή δομή είναι χαοτική. Η BES ελέγχεται κατά 25% από την Espirito Santo Irmaos SGPS SA, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Rioforte Investments, η οποία ανήκει πλήρως στην Espirito Santo International (οι δύο τελευταίες έχουν έδρα το Λουξεμβούργο).

Η έκθεση μεταξύ αυτών είναι εξίσου αδιαφανής, με την WSJ να αναδεικνύει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η ESI χρησιμοποιεί διαφορετικούς κλάδους της δομής της, συμπεριλαμβανομένης της BES, για να χρηματοδοτηθεί μέχρι του ποσού των 6 δισ. ευρώ,. Αυτή τη στιγμή η BES έχει παραδεχτεί ότι έχει την ακόλουθη έκθεση: το χρέος 980 εκατ. ευρώ από την Rioforte, αλλά επίσης βοήθησε ώστε να τοποθετηθούν 651 εκατ. ευρώ χρέους που εκδόθηκε από την Rioforte και την ESI στους λιανικούς πελάτες και 1,9 δις. ευρώ σε θεσμικούς πελάτες.

Αυτό το χρέος θα μπορούσε ουσιαστικά να είναι άνευ αξίας ή να απομειωθεί μαζικά. Δεν είναι σαφές πόσο ανοιχτή ήταν η BES αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων και εάν παραπλάνησε τους αγοραστές. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αγωγών εδώ. Η Citi έχει εν δυνάμει συνολικές ζημιές 4,3 δις. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να εξαλείψει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφάλειας της BES αι να την υποχρεώσει να συγκεντρώσει ξανά ένα παρόμοιο ποσό.

Η BES είχε επίσης μια ανησυχητική έκθεση στην θυγατρική της στην Ανγκόλα η οποία αντλεί χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σημαντικό για μια τράπεζα με δανειακό χαρτοφυλάκιο 6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει επίσης αποκτήσει εγγύηση 70% από το κράτος της Αγκόλας, το οποίο έχει μια χαμηλή πιστωτική αξιολόγηση που σημαίνει ότι η χρησιμότητα μιας τέτοιας εγγύησης ίσως να είναι περιορισμένη (το γεγονός ότι αυτό ήταν αναγκαίο, λέει πολλά). Αυτό επίσης επηρέασε την τιμή της μετοχής.

Όλα αυτά καταλήγουν σε ορισμένες πολύ σοβαρές ανησυχίες. Ενώ υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, το γεγονός είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν διότι η δομή της τράπεζας και των θυγατρικών της είναι τόσο εξωφρενικά πολύπλοκη. Η έκθεση έχει επίσης υποτιμηθεί και αποκρυβεί συνεχώς επομένως είναι σωστό να ρωτήσει κανείς, τι άλλο μπορεί να κρύβουν;

Αλλά όλα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα προβλήματα της BES, γιατί έχει ξαφνικά προκαλέσει μια πανευρωπαϊκή κρίση. Θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες πίσω από αυτό:

Η αγορά είχε καταγράψει σημαντική άνοδο και έψαχνε μια αφορμή για διόρθωση. Η αγορά είναι επίσης σε μια φάση ανακάλυψης των τιμών, προσπαθώντας ακόμη να καταλάβει πώς να ισορροπήσει τα ζητήματα του χαμηλού πληθωρισμού, αναζητώντας απόδοση, τα εναπομείναντες κινδύνους στην ευρωζώνη και την μελλοντική δράση της ΕΚΤ, έτσι ώστε μπορεί να είναι επιρρεπής σε απότομες κινήσεις. Οι χαμηλότεροι όγκοι και η ρευστότητα σε συγκεκριμένες αγορές μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την κίνηση. Τέλος, με την πρόσφατη σύγκλιση της αγοράς, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει περισσότερη σύγκλιση μεταξύ και εντός των αγορών. Μέρος αυτού ίσως είναι η συμβολή των παραγόντων και συνθηκών της αγοράς. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να διαρκέσει αλλά είναι πιο πιθανό να είναι προσωρινή.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι, εάν η τράπεζα έχει πρόβλημα, θα πρέπει να βασιστεί στο δημόσιό της για βοήθεια. Η τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την ανακεφαλαιοποίηση των 4 δις. ευρώ. Αντίστοιχα όμως, η Πορτογαλία (στο μέσον μιας διαδικασίας όπου προσπαθεί να βρει περαιτέρω εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό), θα δυσκολευόταν να τα βάλει από την τσέπη της, εξ ου και η μετάδοση μεταξύ χωρών. Η συζήτηση για το ότι έχει σπάσει ο δεσμός μεταξύ κράτους-τραπεζών, είναι φαινομενικά πρόωρη (όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν).

Επίσης, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια διάσωση (bailout)/bail-in και ποιοι θα ήταν οι ακριβείς κανόνες. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τα τραπεζικά bail-ins και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, δεν έχουν αρχίσει να ισχύει και ενώ οι κανόνες για την κρατική βοήθεια καθιστούν σαφές ότι οι επενδυτές θα επωμιστούν ζημιές, η ακριβής μορφή είναι πολύ αβέβαιη. Αυτά τα δύο σημεία θα πρέπει για άλλη μία φορά να κορυφώσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τέτοιες εξυγιάνσεις τραπεζών. Εάν προστεθούν και τα πολιτικά εμπόδια στο μείγμα που περιβάλλουν μια τράπεζα-εθνική ναυαρχίδα όπως η BES, και θα αναρωτηθεί κανείς πόσο έχουν στα αλήθεια αλλάξει τα πράγματα, καθώς τέτοια ερωτήματα είχαν υποβληθεί στην κορύφωση της κρίσης.

Γενικότερα, τα προβλήματα της BES αποδεικνύουν ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά για τις περιφερειακές τράπεζες (ειδικότερα στην Πορτογαλία και στην Ιταλία). Έχει μια πολύ παλαιά, σύνθετη και αδιαφανή δομή και τα ανοίγματά της δεν είναι ακόμη καλά γνωστά. Πολύ λίγη προσοχή δόθηκε σε αυτό, τον περασμένο χρόνο. Τα δανειακά της βιβλία έχουν επίσης επιβαρυνθεί από τις επενδύσεις και τον δανεισμό σε ζόμπι-επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε, αυτές οι δύο χώρες δεν επλήγησαν από φούσκες, αλλά από χρόνια χαμηλή ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους, κανένα από τα οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένα μαθήματα από αυτή την κατάσταση για τους επενδυτές της ευρωζώνης και καλό θα ήταν να θυμηθούν τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί μετά από έξι χρόνια κρίσης. Έτσι, δεδομένης της ειδικής φύσης των προβλημάτων, είναι απίθανο να σημειωθεί μια μεγάλη αναστροφή του κλίματος στην αγορά. Σίγουρα, η αγορά θα υποχωρήσει λίγο αλλά έχουμε ακόμη την επίδραση των νέων πράξεων δανεισμού της ΕΚΤ (TLTRO) που δεν έχουν έρθει, και την ελπίδα ορισμένων θετικών στοιχείων από το μέτωπο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Ένα τελευταίο σημείο από όλα αυτά είναι να παρατηρήσει κανείς πώς η BES θα τα πάει στην επικείμενο Επιθεώρηση Ποιότητας των Assets της ΕΚΤ (AQR) και των τραπεζικών stress tests. Εάν δεν φαίνεται ότι έχουν αξιολογηθεί αυστηρά και αναδειχθούν προβλήματα, τότε θα αρχίσουν να διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της άσκησης. Τώρα, η επιτυχία των AQR θα ήταν στα αλήθεια η αρχή μεγαλύτερων προβλημάτων για την ευρωζώνη.



Πηγή:www.capital.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire