ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 22 juillet 2014

Λωρίδα της Γάζας - Αιματοχυσία χωρίς τέλος - 572 Παλαιστίνιοι νεκροί


Τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το ένα τρίτο παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους στη Γάζα, ενώ 68 νεκροί ανασύρθηκαν χθες από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών της Κυριακής, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, έπειτα από 14 ημέρες ισραηλινών επιχειρήσεων, στους 572.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε «να σταματήσει άμεσα η βία», ενώ ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει «ακόμη περισσότερα βήματα» για την προστασία των αμάχων.

Πλήγμα σε νοσοκομείο

Σε ένα πλήγμα σκοτώθηκαν 28 μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Ακσά κόστισε τη ζωή σε 4 άτομα. Οι απώλειες του Ισραήλ αυξήθηκαν χθες κατά 7 στρατιώτες, οι οποίοι προστέθηκαν στους 13 Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν χάσει τη ζωή τους την Κυριακή, στην πλέον μαύρη ημέρα για τον ισραηλινό στρατό από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 2006. Το Ισραήλ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι στρατιώτες. Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 27 Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι 25 στρατιώτες και οι 2 πολίτες.

«Εχουμε έντονες ανησυχίες για την αύξηση του αριθμού των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων και για τις απώλειες ζωών Ισραηλινών και γι’ αυτό πρέπει τώρα να εστιάσουμε και εμείς και η διεθνής κοινότητα στην επίτευξη εκεχειρίας» δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετέβη για τον σκοπό αυτό στο Κάιρο.

Η Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί εκεχειρία αν στους όρους της δεν περιλαμβάνεται η άρση του αποκλεισμού της στενής λωρίδας γης, στην οποία συνωστίζονται 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Γάζα έχει αποφασίσει να θέσει τέρμα στον αποκλεισμό της με το αίμα της και τον ηρωισμό της» είπε ο υπαρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Το βράδυ της Κυριακής η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε Ισραηλινό στρατιώτη στη Γάζα, δείχνοντας την ταυτότητά του, όχι όμως και φωτογραφίες του ιδίου ως αιχμαλώτου. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το περιστατικό ερευνάται, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ διέψευσε ότι κάτι τέτοιο συνέβη.

«Δεν είναι τώρα ώρα να μιλήσουμε για εκεχειρία» είπε ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή και η αποστολή δεν μπορεί να τελειώσει αν δεν απομακρυνθεί ο κίνδυνος των σηράγγων». Δύο ομάδες Παλαιστινίων πέρασαν χθες μέσω σήραγγας στο Ισραήλ και φορώντας στολές Ισραηλινών στρατιωτών εξαπέλυσαν ρουκέτα εναντίον στρατιωτικού τζιπ. Οι κακής ποιότητας εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός στρατός δείχνουν άνδρες να έρπουν και να εξαπολύουν ρουκέτα, ενώ αμέσως μετά γίνονται οι ίδιοι στόχοι και εξαφανίζονται στους καπνούς έκρηξης.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκαν χθες στην Ντόχα του Κατάρ και συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να συζητηθεί η άρση του αποκλεισμού της Γάζας στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία. «Η Χαμάς και ο Αμπάς συμφώνησαν ότι όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις πρέπει να λειτουργήσουν ως ομάδα κατά την επιδίωξη της εκεχειρίας» δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς. Η σύμπραξη των παλαιστινιακών παρατάξεων έχει προξενήσει ενόχληση στο Ισραήλ, όπου επικρατεί κλίμα αποφασιστικότητας.

«Να τελειώνουμε»

«Πρέπει να συνεχίσουμε, να σφίξουμε τα δόντια, να κλείσουμε τα αυτιά, να αγνοήσουμε τον θόρυβο και να τελειώσουμε τη δουλειά» έγραψε ο αρθρογράφος Μπεν Κασπίτ στην εφημερίδα «Μααρίβ». Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα, ενώ οι επεμβάσεις αυτές συνήθως σταματούν όταν οι ΗΠΑ άρουν την υποστήριξή τους.

Παρά το αδιάκοπο σφυροκόπημα, ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Γάζα με κατεύθυνση το Ισραήλ. Χθες εξαπολύθηκαν 84 ρουκέτες, εκ των οποίων 21 εξουδετερώθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ μία έφθασε ώς την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.



Πηγή: Η Καθημερινή/REUTERS, AFP, A.P.
Δημοσιεύτηκε στις 22/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire