ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 24 juillet 2014

Οικονομία - Η Federal Reserve Bank (FED) ασκεί σοβαρή κριτική στην Deutsche Bank


Του Γιώργου Καισάριου

Εδώ και αρκετά χρόνια έχω βάλει στο στόχαστρο κριτικής τη γερμανική Deutsche Bank. Όχι διότι έχω κάτι ιδιαίτερο με τους Γερμανούς, αλλά διότι δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί μια τράπεζα με τόση μεγάλη μόχλευση. Στο παρελθόν, όπως έχω γράψει, η μόχλευση της τράπεζας είχε φτάσει και έως τα 60, αν και σήμερα είναι κοντά στο 40 από ό,τι έχω καταλάβει.

Από ό,τι φαίνεται, το ίδιο ερώτημα πρέπει να είχε και η Αμερικανική Fed. Σε ένα αποκαλυπτικό γράμμα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Wall Street Journal, η Federal Reserve Bank of New York  ασκεί κριτική στη διοίκηση των θυγατρικών εταιρειών της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων λέει:

Η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης (FRBNY) προέβη σε αναθεώρηση των επιλεγμένων ρυθμιστικών αναφορών που υποβάλλονται από την Deutsche Bank Trust Corporation (DBTC) και την Deutsche Bank AG υποκατάστημα της Νέας Υόρκης (DBNY), συλλογικά (DB) της 31ης Μαρτίου 2013. Στόχος μας ήταν η αξιολόγηση της ακρίβειας των κανονιστικών εκθέσεων, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης για τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων, και η πρόοδος στην αντιμετώπιση ζητημάτων που εντοπίστηκαν κατά την τελευταία αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ρυθμιστικές εκθέσεις που παρέχει η DB είναι χαμηλής ποιότητας, ανακριβείς και αναξιόπιστες. Το μέγεθος και το εύρος των σφαλμάτων υποδεικνύουν έντονα ότι ολόκληρη η δομή της επιχείρησης απαιτεί ευρεία διορθωτικά μέτρα.

Επίσης καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στην αποκατάσταση των προηγουμένων θεμάτων που είχαμε εντοπίσει και η διαδικασία υποβολής εκθέσεων εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη και πάσχει από ασθενείς ή ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους.

Επιπλέον, οι χρόνιες αδυναμίες στην τεχνολογία υποδομών πληροφορικής της επιχείρησης επηρεάζουν την ικανότητα της επιχείρησης να παράγει ακριβείς αναφορές. Τέλος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εποπτεία συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου είναι ανεπαρκής και αναποτελεσματική.

Από το 2002, η FRBNY ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες στο κανονιστικό πλαίσιο αναφοράς της επιχείρησης που παρέμειναν εκκρεμείς για μια δεκαετία. Η επισκόπησή μας αποκάλυψε ότι πολλές προηγούμενες προσπάθειες από την εταιρεία απέτυχαν να παράγουν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη ρυθμιστική διαδικασία υποβολής εκθέσεων ή για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων.

Το ερώτημα είναι, αν γίνονται όλα αυτά στις ΗΠΑ, ένας Θεός ξέρει τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και αν οι παρατηρήσεις της Fed είναι σωστές (και προσωπικά παίρνω σαν δεδομένο ότι είναι), απορώ όχι μόνο πως επιτρέπεται η λειτουργία της τράπεζας στις ΗΠΑ, αλλά πως λειτουργεί στην Ευρώπη, όπου μάλλον τα πράγματα πρέπει να είναι τρις χειρότερα από τις ΗΠΑ.

Η Deutsche Bank απάντησε ότι “Έχουμε εργαστεί επιμελώς για την περαιτέρω ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου και δεσμευόμαστε να γίνουμε οι καλύτεροι στην κατηγορία.” Η τράπεζα επίσης είπε ότι θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ, ως μέρος αυτής της προσπάθειας, και έχει ορίσει 1.300 συναδέλφους να επικεντρωθεί σε αυτό ως μέρος ενός ειδικού προγράμματος.
george.kesarios@capital.gr 


Πηγή: www.capital.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire