ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 13 juillet 2014

Συνέντευξη - Ο Κύπριος τραγουδοποιός Λευτέρης Μουμτζής: «Οι καλλιτέχνες ζούσαμε πάντα σε συνθήκες κρίσης»



 «Εμείς οι καλλιτέχνες ζούσαμε πάντα σε συνθήκες κρίσης. Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι για μας, αλλά ίσως είναι και καλύτερα τα πράγματα», λέει ο Λευτέρης Μουμτζής, ένας από τους πολλά υποσχόμενους μουσικούς στην Κύπρο, που αντιστέκεται στον φόβο που σπέρνουν διάφοροι στον κόσμο, και που μέσα από τα τραγούδια του προσπαθεί να βάλει το δικό του αποτύπωμα στο σήμερα και να μοιραστεί μαζί μας τη θετική του ενέργεια.


 Λευτέρης Μουμτζής: «Οι καλλιτέχνες ζούσαμε πάντα σε συνθήκες κρίσης»



Μαρία Παναγιώτου

Είχαμε πολλές αφορμές για να κουβεντιάσουμε με τον Λευτέρη Μουμτζή. Αυτές τις μέρες εμφανίζεται στους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάζει ο ΘΟΚ, παίζοντας επί σκηνής τη μουσική που έγραψε ο ίδιος για την παράσταση, ενώ σε λίγες μέρες θα κάνει μια σόλο εμφάνιση στο Αρχοντικό της Αξιοθέας. Παράλληλα, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος και του πρώτου Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, που θα γίνουν σύντομα στον Κάτω Δρυ.
Έπειτα θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Ξαρκής στο Άρσος, για να ταξιδέψει στη συνέχεια με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Φώτη Σιώτα στο Πήλιο, όπου θα κάνουν το δικό τους εργαστήρι στα πλαίσια του Μουσικού Χωριού εκεί. Στο μυαλό του βέβαια δουλεύει συνεχώς κάποια νέα πρότζεκτ. Καθώς μου ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του για τους επόμενους δυο μήνες, σκέφτομαι ότι είναι από εκείνους τους μουσικούς που είναι αφοσιωμένοι στην τέχνη τους και η ζωή τους όλη είναι δεμένη μ' αυτό που αγαπούν. Αυτή η αφοσίωση, η ειλικρίνεια και η καθαρότητα που έχει η δουλειά του είναι κάτι που νιώθεις στις ζωντανές εμφανίσεις του, είτε με το σχήμα J. Kriste, Master of Disguise, είτε στις σόλο εμφανίσεις του σε μικρά καφενεία της πόλης.

   Ένα κινέζικο ρητό λέει πως «αν κάνεις κάτι που αγαπάς, δεν θα έχεις να δουλέψεις ποτέ σου». Νιώθεις ότι είσαι τυχερός που ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς; Το συμμερίζομαι απόλυτα αυτό το ρητό. Για μένα η μουσική δεν είναι δουλειά, όσο κόπο ή δυσκολίες και να έχει, όσες ώρες και αν χρειάζεται. Η μουσική είναι αλληλένδετη με τη ζωή μου. Δουλεύω μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, αλλά είναι επιλογή μου και δεν με ενοχλεί.

   Η μητέρα σου ήταν δασκάλα πιάνου. Θα έλεγες ότι η μουσική είναι στο DNA σου; Μάλλον. Ίσως αυτό το πράγμα να μεταφέρεται. Όμως το ταλέντο χρειάζεται να το δουλέψεις. Ταλέντα έχουμε όλοι, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και επιμονή.

   Πώς θα περίγραφες τη δουλειά σου; Σε ποιο πλαίσιο θα την τοποθετούσες; Όσες φορές το προσπάθησα με λόγια, δεν τα κατάφερα. Θα έλεγα σε κάποιον που ενδιαφέρεται απλώς να την ακούσει.

   Σου αρέσει να αναμιγνύεις στα τραγούδια σου άλλα είδη και να εντάσσεις στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική; Εντάσσω ό,τι μου αρέσει και με ενδιαφέρει ηχητικά. Για παράδειγμα, πρόσφατα, σε ένα γάμο στη Θεσσαλονίκη, η μουσική ενός βορειοελλαδίτικου χορού μού τράβηξε την προσοχή. Γράφοντας μουσική για τους Όρνιθες, δανείστηκα κάτι από αυτή. Γενικά δανείζομαι στοιχεία από άλλες μουσικές. Οι πιο σημαντικές μου επιρροές είναι η ροκ, η τζαζ και η μοντέρνα κλασική μουσική του 20ού αιώνα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ακούς πολλή και διάφορων ειδών μουσική.

   Τι θα ακούσουμε στην Αξιοθέα; Θα παίξω σόλο δικά μου κομμάτια και διασκευές, αλλά και τραγούδια άλλων, που με εκφράζουν και που νιώθω ότι τα έχω κάνει δικά μου.

   Σε ενδιαφέρει και η ελληνική μουσική; Φυσικά και με ενδιαφέρει, τραγουδώ άλλωστε και στα ελληνικά. Στην Ελλάδα συνεργάζομαι με τον Μιχάλη Σιγανίδη, με τον οποίο τραγουδώ και παίζω μπάσο και κιθάρα. Επίσης ετοιμάζω έναν ελληνόφωνο δίσκο με τον Ελλαδίτη βιολιστή Φώτη Σιώτα.

   Ποια μουσική προτιμάς; Έχεις προτίμηση σε κάποιους τραγουδιστές; Για μένα, κορυφαία ερμηνεύτρια είναι η Νίνα Σιμόν. Με τα χρόνια μου αρέσει όλο και περισσότερο σαν περφόρμερ, ο τρόπος που κάνει δικά της τραγούδια άλλων. Επίσης ακούω, μεταξύ πολλών άλλων, συγκροτήματα και καλλιτέχνες από τη Σκανδιναβία. Θεωρώ ότι κρατούν μια σταθερή ποιότητα στη μουσική τους.

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

   Πού στοχεύεις με το Μουσικό Χωριό στον Κάτω Δρυ; Το να είσαι σε ένα χωριό όπου όλοι ασχολούνται με τη μουσική όλη μέρα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης. Το έζησα τα τελευταία δυο χρόνια στο Πήλιο, όπου κάναμε ένα εργαστήρι για νέους τραγουδοποιούς. Είναι πολύ ωραία εμπειρία. Όσοι συμμετέχουν παίρνουν άλλα ερεθίσματα από αυτά που τους προσφέρονται στο σχολείο ή στα ωδεία, γνωρίζονται με άλλους μουσικούς και πολλοί ύστερα συνεργάζονται.

   Σε ενδιαφέρει να αναδεικνύεις και να προωθείς νέα ταλέντα. Στην Κύπρο δεν δίνονται ευκαιρίες σε κάποιον που γράφει δική του μουσική να ακουστεί. Παντού παίζονται διασκευές. Και εγώ στο ξεκίνημά μου δεν είχα ευκαιρίες να προβάλω τη δουλειά μου. Ακούω λοιπόν νέους μουσικούς, δίνοντάς μια ευκαιρία να αναδειχθούν σε όσους μου προκαλούν το ενδιαφέρον. Γι' αυτό και στον Φέγγαρο έχουμε τώρα πέντε μπάντες με νέους 18 έως 25 χρονών, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε τόσο κόσμο. Γνωρίζω πολλούς νέους που έχουν τρομερή αντίληψη, αισθητική και ωριμότητα στον τρόπο που ακούνε, και με αφορά να τους βοηθήσω αν μπορώ.

«ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΩΡΑ»

   Πριν δυο χρόνια κυκλοφόρησες το δίσκο «The Age of Now». Πιστεύεις ότι πρέπει να ζούμε το τώρα; Ναι, χωρίς να σημαίνει ότι πετυχαίνω πάντα να το εφαρμόζω. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μας τρώει το τι έγινε και το τι θα γίνει, αλλά να εκτιμούμε αυτό που έχουμε και να ζούμε με όσα έχουμε. Τα κομμάτια του Master of Disguise λειτουργούν και σαν υπενθυμίσεις για μένα.

   Τι εννοείς με αυτό; Μπορώ να ανατρέξω σε αυτά, γιατί περιέχουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις που είχα για τον κόσμο και τον εαυτό μου σε στιγμές διαύγειας.
   Πώς βιώνεις τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο; Αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσω την υγεία μου είναι να μην παρακολουθώ τηλεόραση - έτσι κι αλλιώς δεν έχω στο σπίτι μου - και δεν ακούω σχεδόν καθόλου ραδιόφωνο. Προσπαθώ να είμαι αφοσιωμένος σ' αυτό που κάνω και να δίνω ό,τι έχω στον κόσμο μέσω της μουσικής. Θέλω να είμαι θετικός γενικά. Όχι μόνο για μένα. Με ενδιαφέρει να το μοιράζομαι με τους άλλους. Πολλοί σκέφτονται αρνητικά, όπως επίσης πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο στον κόσμο. Χρειάζεται να κρατήσουμε μια απόσταση.

   Οι μουσικοί επηρεάστηκαν από την κρίση; Εμείς ζούσαμε πάντα σε συνθήκες κρίσης. Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι για μας, αλλά μπορώ να πω ότι ίσως είναι και καλύτερα τα πράγματα. Πέρσι στον Φέγγαρο, πέντε μήνες μετά την κρίση, είχαμε το πιο πετυχημένο φεστιβάλ μας και τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Γενικά νομίζω ότι κανένας καλλιτέχνης δεν έχει τα πολλά λεφτά. Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι ζορίζονται.

Info
Ο Λευτέρης Μουμτζής θα παρουσιάσει στο Αρχοντικό της Αξιοθέας μια σόλο παράσταση στις 14 Ιουλίου. Με τη συνοδεία κιθάρας και πιάνου, και με τη χρήση live looping, θα παίξει κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και συνθέσεις από καλλιτέχνες που αγαπά.
Ώρα: 8.30 μ.μ.
Πληροφορίες για το Μουσικό Χωριό και το Φεστιβάλ Φέγγαρος, στο www.louvana.com.cy και www.moumtzis.com



Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire