ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 20 juillet 2014

Κόλαση φωτιάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή

Σκηνές φρίκης στη Σατζάγια όπου πτώματα στοιβάζονται στους δρόμους

Το πλέον ισχυρό πλήγμα εδώ και 13 ημέρες-οπότε και άρχισε η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού-δέχτηκε σήμερα η Λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν εκατό Παλαιστίνιοι και δεκατρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότεροι στη συνοικία Σατζάγια, όπου η φρίκη περισσεύει. Σοροί θυμάτων στοιβάζονται στο δρόμο, ενώ οι «καλές προθέσεις» για τερματισμό των εχθροπραξιών μένουν στα λόγια. 


Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν με φορείο ένα κοριτσάκι στη συνοικία Σατζάγια, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφία EPA/MOHAMMED SABER 
Παλαιστίνιοι διασώστες μεταφέρουν με φορείο ένα κοριτσάκι στη συνοικία 
Σατζάγια, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα 
της Γάζας. Φωτογραφία EPA/MOHAMMED SABER


Παλαιστίνιοι ηγέτες και αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διέπραξε ένα «έγκλημα πολέμου» εξαπολύοντας βομβαρδισμούς στην Σατζάγια, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ετοιμάζεται για μια περιοδεία στη περιοχή προκειμένου να προσπαθήσει να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις που έχουν ήδη στοιχίσει την ζωή σε 435 Παλαιστίνιους.
Για τον ισραηλινό στρατό η σημερινή ημέρα είναι επίσης μια ημέρα πένθους: 13 στρατιώτες της ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων Γκολάνι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχει ανέλθει στους 18, ένας πρωτοφανής απολογισμός από τον πόλεμο στο Λίβανο του 2006. Τουλάχιστον 55 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.
«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπάρχουν απώλειες και εμείς γνωρίζουμε ότι δικό μας καθήκον είναι να ολοκληρώνουμε τις αποστολές μας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντζ.
Σφαγή στη Σατζάγια
Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε αυτήν την ανακοίνωση έπειτα από μία ημέρα την οποία σηματοδότησε ο αιματηρός βομβαρδισμός της Σατζάγια, που βρίσκεται κοντά στα ισραηλινά σύνορα, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 άνθρωποι. Πρόκειται για τον πλέον φονικό βομβαρδισμό μετά τη σύρραξη του 2008- 2009 στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ηλικιωμένη Παλαιστίνια οδύρεται καθώς εγκαταλείπει την αιματοβαμμένη Σατζάγια
Ηλικιωμένη Παλαιστίνια οδύρεται καθώς εγκαταλείπει την αιματοβαμμένη Σατζάγια


Τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας κατά τη 13η ημέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι, ενώ 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στη Σατζάγια μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε σκηνές σφαγής και χάους. Πολλά σπίτια που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πυρός, απέναντι από τα ισραηλινά άρματα μάχης, καταστράφηκαν ολοσχερώς και στους δρόμους στοιβάζονταν οι σοροί των θυμάτων.

Παλαιστίνιος γιατρός κλαίει πάνω από τα πτώματα παιδιών στο τραπέζι του ασφυκτικά γεμάτου νεκροτομείου στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας. Φωτογραφία  EPA/OLIVER WEIKEN 
Παλαιστίνιος γιατρός κλαίει πάνω από τα πτώματα παιδιών στο τραπέζι του 
ασφυκτικά γεμάτου νεκροτομείου στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας. 
Φωτογραφία EPA/OLIVER WEIKEN 
 



«Η Σατζάγια είναι μια αστική ζώνη όπου η Χαμάς τοποθέτησε τις ρουκέτες της, τις σήραγγές της και τα κέντρα ελέγχου της» υποστήριξε ο στρατός. «Εμείς είχαμε από ημέρες προειδοποιήσει τους πολίτες της Σατζάγια ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Χαμάς τους διέταξε να παραμείνουν…», υποστήριξε η δημοσιογράφος.
Ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις, προειδοποίησε για μία «ανθρωπιστική καταστροφή» αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες επανελήφθησαν την Κυριακή στη συνοικία Σατζάγια, λιγότερο από μία ώρα αφότου είχε συμφωνηθεί μία «ανθρωπιστική εκεχειρία» προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών από την περιοχή.

Στις καλένδες η εκεχειρία
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του. Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.
«Η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει να καταστρέψει τις σήραγγες που έχει σκάψει η Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί «αρκετά σύντομα» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε. «Το Ισραήλ κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες από τη Γάζα και να αποκαταστήσει την ηρεμία, δήλωσε ο Νετανιάχου, αλλά επέμεινε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν απώλειες αμάχων εκεί.
Από την πλευρά της η παλαιστινιακή κυβέρνηση και η προεδρία καταδίκασαν σήμερα τη «βάρβαρη σφαγή».
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν θα περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να τερματίσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς.



Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 20/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire