ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 2 février 2015

Ελλάδα - Αρχίζει η μάχη των αριθμών με την Ευρώπη


Αγγελική Παπαμιλτιάδου 
 
Γιατί ο Ντάισελμπλουμ έρχεται με σκληρή γραμμή και τι σηματοδοτεί η έλευση Βίζερ στην Αθήνα. Τα μυστικά του ραντεβού Σουλτς - Τσίπρα και γιατί υπήρξαν σοβαρές εντάσεις... εκ των υστέρων. 
Οι αριθμοί παίζουν πλέον τον πρώτο ρόλο στις επαφές της χώρας μας με τους ξένους αξιωματούχους.
Για τους καλά γνωρίζοντες, η προσθήκη της τελευταίας στιγμής του επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τομάς Βίζερ, μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, o κ. Βίζερ έρχεται στην Αθήνα για να αντιτάξει στο οικονομικό επιτελείο αριθμούς και να καταγράψει γραμμή προς γραμμή τι σημαίνουν σε δαπάνες και έσοδα οι εξαγγελίες που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση μέσω των υπουργών, από αποκρατικοποιήσεις μέχρι ακύρωση των απολύσεων.
Ο κ. Βίζερ έχει πλέον αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους άνδρες στην ευρωζώνη, καθώς τα μεγάλα θέματα τα διαπραγματεύονται πλέον στο EWG που προετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση των Ευρωπαίων έχει αρχίσει να σκληραίνει απότομα, κάτι που θα φανεί ακόμα πιο έντονα τις επόμενες μέρες. Ηδη το Euro2day.gr αποκάλυψε χθες ότι ο κ. Σουλτς άλλα έδειχνε και άλλα θα έλεγε εντός της αίθουσας στον Αλέξη Τσίπρα.
Δυστυχώς το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για τις διαφωνίες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ότι για τα ελληνικά θέματα θα υπάρξουν και διαφωνίες και συγκρούσεις όπως αυτές που είχε (με τον κ. Τσίπρα) εντός της αίθουσας.
Η δήλωσή του πέρασε απαρατήρητη.
Συνεργάτες του κ. Σουλτς μας ανέφεραν ότι έκφράστηκαν διαφωνίες όχι μόνο για το θέμα της Ρωσίας αλλά και για το κυβερνητικό σχέδιο, τις εξαγγελίες, την τρόικα και για το εάν θα ζητήσει τελικά ο πρωθυπουργός πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.
Ο κ. Σουτλς μετέφερε επίσης και το μήνυμα ότι εάν προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα θα λάβει ένα «ανύπαρκτο χαρτοφυλάκιο εάν προτείνει αριστερό επίτροπο». Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες πληροφορίες υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ στο οποίο αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση των δυο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να βρεθούν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 12 Φεβρουαρίου, αλλά η επίσπευση έγινε για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το θέμα Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιούνκερ θα εξηγήσει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι καλό θα ήταν η υποψηφιότητα για νέο Επίτροπο να προέρχεται από την κεντροδεξιά ή τους σοσιαλιστές και όχι την αριστερά, γιατί σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Ο κος Γιούνκερ αναμένεται να εξηγήσει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την εκλογή Τσίπρα αλλά με τις ισορροπίες και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ ΕΛΚ και σοσιαλιστών για την συγκρότηση της Επιτροπής.
Επιστρέφοντας στη συνάντηση Σουλτς - Τσίπρα, ο τελευταίος έφυγε εμφανώς εκνευρισμένος από την Ελλάδα κυρίως γιατί είχε αντίλογο εντός του Μαξίμου. Η νέα κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της και επέμεινε σε αυτές. Εγινε αναλυτική παρουσίαση για δύο ώρες με αποτέλεσμα να εμφανιστεί εμφανώς αμήχανος, δηλώνοντας μάλιστα ότι η συνάντηση ήταν κουραστική.
Όπως μαθαίνουμε μετέφερε στις Βρυξέλλες ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει εύκολα από τις θέσεις της.
Ετσι ο Γ. Ντάισελμπλουμ στις επαφές με Τσίπρα, Δραγασάκη και Βαρουφάκη αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο τη γραμμή. Θα προσπαθήσει, όπως μας ανέφερε πηγή με γνώση των εξελίξεων, «να προσγειώσει τους Έλληνες στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Ηδη χθες έσπευσε να δηλώσει ότι «με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου τότε το παιχνίδι θα χαθεί, καθώς η Ε.Ε. θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της στη νέα κυβέρνηση. Και βεβαίως θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους και ότι όποια συζήτηση για αναπροσαρμογή θα γίνει αφού κλείσουν όλες οι άλλες εκκρεμότητες.
Η ένταση που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. είναι πλέον εμφανής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βίζερ θεωρείτο από τον Γ. Ντάισελμπλουμ άνθρωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο τελευταίος τον τοποθέτησε στη θέση του επικεφαλής του EWG και μαζί με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν οι τρεις «σύμμαχοι» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Με το που ανέλαβε ο Ντάισελμπλουμ την προεδρία του Eurogroup, έκοψε τις επαφές με τον Τ. Βίζερ και δεν τον έπαιρνε μαζί του σε κανένα επίσημο ταξίδι, όπως έκανε παλιά ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ. Το να έρθουν στην Ελλάδα μαζί σημαίνει ότι δόθηκε εντολή άνωθεν.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να παραθέσει το δικό του πλάνο και να υπογραμμίσει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 έχει αυξηθεί και να περάσει στην επίθεση λέγοντας ότι όχι μόνο πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αλλά κι ότι ίσως χρειαστούν και επιπρόσθετα μέτρα.
Για κάθε αριθμό που θα παραθέτει η ελληνική πλευρά, εκείνος αναμένεται να στρέφει το κεφάλι στον Τ. Βίζερ. Το παιχνίδι δηλαδή χοντραίνει επισήμως, αλλά και ανεπισήμως, με υπόγειες πολιτικές που θα αποκαλύψουμε τη Δευτέρα.
Προς το παρόν ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ήρθε να ακούσει και να καταγράψει αυτά που έχει να πει η ελληνική πλευρά.Πηγή: www.euro2day.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire