​Δυσαρεστημένος με την δομή και τη λειτουργία της Τρόικας εμφανίζεται ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ.Μοσκοβισί αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αντικατάστασή της.

Ο Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, στην απάντησή του, αφού καρφώνει τις ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Προσαρμογής, λέγοντας ότι «όλα τα μνημόνια συμφωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις», ασκεί έμμεση κριτική στη δομή της Τρόικας, θεωρώντας ότι διαθέτει ελλιπή «δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία».
Σύμφωνα με τον κ.Μοσκοβισί, η Επιτροπή θα εξετάσει στο μέλλον τον ρόλο της τρόικας, ωστόσο η απόφαση για την αντικατάσταση της εξαρτάται, όπως λέει από τα κράτη-μέλη.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ρόλο της αποκαλούμενης Τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη» τονίζει ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ.Παπαδημούλη με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιούνκερ πως θα πρέπει η τρόικα να αντικατασταθεί.
Σφίγγει τα λουριά ο Σόιμπλε
Την ώρα που ο Μοσκοβισί εμφανίζεται θετικός στο να "πάρει πόδι" η τρόικα από την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε όχι μόνο δεν σκέφτεται την αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά "σφίγγει" ακόμη περισσότερο τα λουριά.
Όπως γράφουν οι Financial Times, για τον κ.Σόιμπλε η τελική αναθεώρηση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας θα γίνει, εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, «οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ώστε να βρεθεί κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τους  Financial Times, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η χώρα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Ο κ.Σόιμπλε, όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο. 



Πηγή: www.star.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2015