ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 2 février 2015

Κυπριακή Οικονομία - Μεγαλώνει το χάσμα Κύπρου-Τρόικας


Τέσσερις άξονες της οικονομίας χάνουν τη δυναμική τους λόγω εκποιήσεων


Θεανώ Θειοπούλου

Στη χειρότερη φάση μπαίνουν οι σχέσεις της Κύπρου με τους πιστωτές της, δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις. Τέσσερις  βασικοί άξονες που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας μπαίνουν στο περιθώριο με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να εντείνεται. Η Κύπρος βρίσκεται στη γωνία και οι πιστωτές δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς των κυπριακών Αρχών, μετά την πέμπτη αξιολόγηση που έγινε τον Ιούλιο του 2014. Με την απόφαση της Βουλής, μπαίνει οριστικά στο «ψυγείο»:


► Η αξιολόγηση του προγράμματος, σε μια κρίσιμη χρονιά κατά την οποία η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 2,9 δισ. ευρώ
► Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές
► Η Κύπρος θα παραμείνει εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόγραμμα
► Το πιο σοβαρό, πλήττεται για άλλη μία φορά η αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ευρωπαίων εταίρων της και των διεθνών αγορών.

Αύριο αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης να ενημερώσει τους επικεφαλής της Τρόικας που θα βρίσκονται στην Κύπρο για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της νομοθετικής εξουσίας να παρατείνει μέχρι τις 2 Μαρτίου την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις. Οι επικεφαλής αναμένεται να συναντηθούν και με τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αργών ρυθμών αναδιαρθρώσεων που υπάρχουν, να είναι στην ατζέντα.

Η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να επικρίνει την τακτική του φόβου που ακολούθησε η Κυβέρνηση και την καθυστέρηση στην προώθηση των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα. Τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να καταθέσει έγκαιρα τα νομοθετήματα που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Την ίδια στιγμή, το κλίμα των διαβουλεύσεων του τεχνοκρατικού κλιμακίου της Τρόικας δεν είναι και το καλύτερο αφού, κατά τη συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το πέμπτο νομοθέτημα που θα διέπει το πλαίσιο αφερεγγυότητας, για την πρώτη κατοικία, προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες. Η Κυβέρνηση προσδοκούσε πως, αν έκλεινε το πέμπτο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα χέρια των πιστωτών για αξιολόγηση, δεν θα υπήρχε κώλυμα με τη Βουλή και οι εξελίξεις θα έτρεχαν.

Ήδη, στο εσωτερικό, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής στις ελπίδες που δημιουργεί η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στον ελληνικό λαό με αιχμές για το τι μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι διαφορετική προσέγγιση έχει η κυπριακή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire