Πέθανε ο τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ
Υπήρξε ένας από τους γίγαντες της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας
Μια εμβληματική φυσιογνωμία της
σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, ένας πραγματικός « γίγαντας» των
γραμμάτων στην Τουρκία, ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ, πέθανε
σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από συσσωρευμένα
προβλήματα υγείας. Ήταν 92 ετών. Νοσηλευόταν εκεί από τις 14 Ιανουαρίου,
όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.
Γεννημένος το 1923, τη χρονιά που η Τουρκία έγινε εθνικό κράτος, ο Γιασάρ Κεμάλ μεγάλωσε μαζί με τη νέα κοινωνία που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γονείς του ήταν Κούρδοι εγκατεστημένοι σ' ένα χωριό κοντά στα Άδανα.
Εκεί έζησε τα πρώτα χρόνια μέσα σε διττή πολιτισμική παράδοση: κουρδική στο σπίτι, τουρκική στο χωριό. Μαθητής ακόμα σκάρωνε διηγήσεις και τραγούδια για τα παιδιά του χωριού και παραλίγο να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, απ' αυτούς που γυρνούσαν τα χωριά της Ανατολής απαγγέλλοντας ποιήματα και ιστορίες.
Όμως τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία, όπου διαμόρφωσε μια νέα γραφή στον πεζό λόγο. Συγγραφέας στρατευμένος στην Αριστερά, ανδρώθηκε μέσα από τους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πάντοτε τάχθηκε στο πλευρό των αδυνάτων.
Γι' αυτό δεν έπαψε να καταδιώκεται. Κουρδικής καταγωγής, διεκδικούσε την κουρδική του ταυτότητα και βρέθηκε στο πλευρό των Κούρδων στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα.
Επίσης, συγγραφέας με διεθνή αναγνώριση (ένα Νομπέλ Λογοτεχνίας για την Τουρκία που δεν δόθηκε ποτέ) του οποίου τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και απέκτησαν το δικό τους κοινό, πολύ πέρα από τα σύνορα.
Το σημαντικότερο βιβλίο του θεωρείται το "Ιντζέ Μεμέτ" (Μεμέτ ο Ψηλόλιγνος) που κυκλοφόρησε το 1995 και είναι βασισμένο στη ζωή και τα βάσανα των ανθρώπων της Ανατολίας. Σε αυτό ο Γιασάρ Κεμάλ χρησιμοποίησε ένα μυθολογικό πρόσωπο για να στηλιτεύσει την κοινωνία και τις αξίες της. Ο πρωταγωνιστής δυσανασχετεί με τον αγά και τσιφλικά της περιοχής και καταφεύγει στα βουνά.
Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», αλλά και από τους εκδοτικούς οίκους «Κέδρος» και «Άγρα».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire