ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 19 décembre 2011

Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος και οι επιπτώσεις του

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ


Ο νευροπαθητικός πόνος θεωρείται μία από τις χρόνιες παθήσεις που ασκούν σωματική και ψυχολογική επίδραση στο άτομο, δημιουργώντας τελικά ένα αναπόφευκτο οικονομικό φορτίο, που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και για τα συστήματα υγείας.

Ειδικά ο χρόνιος πόνος στη μέση, με υποκείμενη νευροπαθητική προέλευση, ασκεί ένα σημαντικό σωματικό και συναισθηματικό φορτίο σε πολλούς Ελληνες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα «Back Pain» (Πόνος της Πλάτης), που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος χρόνιου πόνου στη μέση συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται εσφαλμένα, παρά το γεγονός ότι επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγικότητα στην εργασία, τις σχέσεις και την ψυχική ευεξία τους.
Η έρευνα δείχνει με σαφήνεια τις απόψεις και τις αντιλήψεις των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών τους, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στην περιγραφή, την κατανόηση και την αντιμετώπιση της πάθησης. Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες ασθενείς που ερωτήθηκαν υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση για πάνω από 6 μήνες και το 40% των ασθενών νιώθουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι ασθενείς αισθάνονται κουρασμένοι και πολλοί (45,5%) δηλώνουν ότι ο πόνος δυσκολεύει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, την παραγωγικότητά τους στην εργασία, ακόμη και τις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις (27,3%). Σχεδόν οι μισοί, μάλιστα, ανησυχούν ότι ο χρόνιος πόνος επηρεάζει και την πνευματική τους υγεία, ενώ και οι γιατροί σε πολύ μεγάλο ποσοστό (85%) θεωρούν ότι μπορεί να τους προκαλέσει κατάθλιψη.
Μέσος όρος οι πέντε μέρες
Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς χρειάστηκε να ζητήσουν πέντε μέρες άδεια από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια ενός χρόνου εξαιτίας του πόνου στη μέση, ενώ δήλωσαν ότι μειώθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας τους κατά μέσο όρο 32 επιπλέον μέρες. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να σταθούν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, 78,6% των ασθενών δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αντιμετώπισαν την κατάσταση ψύχραιμα και με κατανόηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο στη μέση νευροπαθητικής προέλευσης δεν ζητούν ιατρική συμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασή τους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το 66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο. Οταν τελικά απευθύνονται σε κάποιον ειδικό στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο σε ορθοπεδικό, πάνω από το 50% των ασθενών έπρεπε να περιμένει ένα μήνα προκειμένου να λάβει αποτελεσματική θεραπεία.
Η έρευνα έχει δείξει ακόμη ότι πολλοί ασθενείς δηλώνουν ανίκανοι να περιγράψουν με ακρίβεια τα συμπτώματά τους, ενώ οι ιατροί δεν καταφέρνουν να διαχωρίσουν με σαφήνεια το ένα είδος πόνου από το άλλο.
«Η απουσία διάγνωσης ή η εσφαλμένη διάγνωση του χρόνιου πόνου στη μέση νευροπαθητικής προέλευσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Ο χρόνιος πόνος στη μέση αντιμετωπίζεται πολλές φορές από τους θεράποντες ιατρούς ως μια τυπική πάθηση, παρά το γεγονός ότι θα αναγκάσει τον ασθενή σε πολλές επαναληπτικές επισκέψεις και πιθανές επιπλοκές», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής στην Α' Ορθοπεδική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και του Ορθοπεδικού Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης.
Εμφαση στη σωστή διάγνωση
«Η έμφαση της ενημέρωσης των ιατρών, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών, σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο πόνου στη μέση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών σωστής διάγνωσης και στην αποτελεσματική θεραπεία, με αντίστοιχη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η επιτυχής έκβαση εξαρτάται από την αποτελεσματική επικοινωνία με τους ασθενείς μας, έτσι ώστε να κατανοήσουμε τον τύπο του πόνου από την πρώτη επίσκεψη. Εχουμε πλέον στη διάθεσή μας μια σειρά αποτελεσματικών εργαλείων διερεύνησης και, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των κατευθυντηρίων γραμμών, εμείς οι ιατροί έχουμε την ευθύνη να κάνουμε γρήγορα σωστή διάγνωση και σωστή θεραπεία, ώστε να ελαφρύνουμε τον ασθενή από τις συνέπειες του χρόνιου πόνου», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Παπαγγελόπουλος.
Η έρευνα αποτελεί μια συνεργασία της εταιρείας Opinion Health με το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και συμμετείχαν 450 ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση χρόνιου πόνου στη μέση νευροπαθητικής προέλευσης και 260 επαγγελματίες υγείας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, γενικοί ιατροί, νευρολόγοι, αλλά και ειδικοί στην αντιμετώπιση του πόνου. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη μονάδα παθήσεων σπονδυλικής στήλης στο Ορθοπεδικό Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης με την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Ορθοπεδικής και διευθυντή στην Α' Ορθοπεδική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και του Ορθοπεδικού Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire