ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 décembre 2011

Σε σταυροδρόμι η Αίγυπτος

Της Ξένιας Τούρκη

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ και βία πάνε χέρι-χέρι στην Αίγυπτο. Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας Βουλής, οι δρόμου του Καΐρου και η πλατεία Ταχρίρ συνεχίζουν να γεμίζουν αγανακτισμένους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Στρατού από την εξουσία. Οι διαδηλώσεις δυστυχώς δεν είναι αναίμακτες, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις επέδειξαν ζήλο ανάλογο της εποχής Μουμπάρακ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από δέκα άνθρωποι να χάσουν μέχρι στιγμής τη ζωή τους και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πέτρες, καδρόνια αλλά και βόμβες μολότοφ στις συγκρούσεις τους με την Αστυνομία, κτήρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και από την πυρά δεν ξέφυγε ούτε το Ινστιτούτο της Αιγύπτου, ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα του Νείλου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο Στρατός παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι· επιτίθεται και μετά υποχωρεί.
Ξεκάθαρα, πλέον, ο Στρατός δείχνει ότι παραμένει ενωμένος και ισχυρός και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία.
Ο Στρατός έχει το πάνω χέρι, και αν στην επανάσταση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ κράτησε ουδέτερη σχετικά στάση, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο και τώρα. Από την άλλη, όλα δείχνουν πως ο νικητής των εκλογών θα είναι οι ισλαμιστές. Οι μετριοπαθείς που κυριάρχησαν στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης απέσπασαν πολύ μέτρια αποτελέσματα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα άλλα ισλαμικά κόμματα θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή και ενδεχομένως να καθορίσουν αυτά την πορεία θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα επομένως είναι τι θα συμβεί σε μια πιθανή σύγκρουση ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους στρατιωτικούς. Η ατζέντα των δύο «στρατοπέδων» είναι εντελώς διαφορετική. Οι ισλαμιστές ονειρεύονται μια Αίγυπτο, όπου θα εφαρμόζεται αυστηρά ο ισλαμικός νόμος. Ζητούν αναδιανομή του πλούτου, έρευνα για τη διαφθορά, κοινωνικά προγράμματα για τα φτωχότερα στρώματα. Ένα μεγάλο μέρος ισλαμικών ψήφων, ήταν ψήφοι κατά της ελίτ, λένε οι αναλυτές. Αντίθετα, οι στρατιωτικοί είναι πιο κοντά στους κοσμικούς. Και ως μέρος της ελίτ δεν βλέπουν καθόλου με κακό μάτι τις εξαγγελίες για αναδιανομή του πλούτου.
Θα παιχτεί λοιπόν ένα άγριο παιχνίδι για το ποιος θα κερδίσει την εξουσία. Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα ποιος θα κερδίσει. Ο νικητής όμως θα καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου για τα επόμενα χρόνια.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire