«Πού Είναι Οι Γυναίκες;» - Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική
Ενόψει των δημοτικών εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, η δημοσιογραφική διάσκεψη για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, με τίτλο: «Πού είναι οι γυναίκες;». Η διάσκεψη διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την εκδήλωση προσφώνησε ο κ. Τάσος Γεωργίου, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο οποίος παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την Κύπρο και αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα θέματα ισότητας των φύλων. Σημαντική ήταν η παρατήρηση του κ. Γεωργίου ότι η Κύπρος κατέχει την πρότελευταία θέση από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης σε εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινοβούλια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Η κ. Σουσάνα Πάυλου Διευθύντρια, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου τόνισε ότι είναι "προφανές, ότι η απουσία ή η εν μέρει παρουσία γυναικών στα βασικά όργανα λήψης αποφάσεων εμποδίζει την ενσωμάτωση της διάστασης του κοινωνικού φύλου σε αυτές τις κρίσιμες σφαίρες επιρροής. Ταυτόχρονα, η έλλειψη προτύπων για τις γυναίκες αποτελεί ένα σοβαρό θέμα που προκύπτει από την υπo-αντιπροσώπευση τους στους διάφορους τομείς της πολιτικής ζωής. Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες όλων των πολιτών, γεγονός που δεν ισχύει σήμερα όταν το περισσότερο του 50% του πληθυσμού μας είναι γυναίκες και αυτές δεν αντιπροσωπεύονται. Τα πρότυπα είναι απαραίτητο συστατικό για την κοινωνικοποίηση των κοριτσιών που ανατρέφονται σε μια βαθύτατα πατριαρχική κοινωνία".
Η κ. Δέσποινα Μέρτακκα - Λειτουργός της Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως ανάφερε ότι η "ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής αποτελεί αναμφισβήτητα βασική αρχή της δημοκρατίας με θεμελιώδη αξία, η οποία στοχεύει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού κάθε τόπου. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες εξακολουθούν στην Κύπρο να υπο-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρόλο που αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε σωρεία λόγων όπως η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους, η μη στήριξη από τα πολιτικά κόμματα, η μη υποστήριξη και προβολή τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυριότερα, όμως, εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στην εκλογή τους είναι αφενός η έλλειψη χρόνου λόγω των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να επιτελέσουν, είτε με την ιδιότητα της μητέρας, της συζύγου είτε της εργαζόμενης και του ανθρώπου που έχει αναλάβει να προσέχει τους ηλικιωμένους γονείς του και αφετέρου οι έμφυλες προκαταλήψεις που έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορική και κοινωνική αντίληψη περί παραδοσιακών ρόλων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. "
Μετά το τέλος της διάσκεψης οι παρευρισκόμενοι μεταξύ αυτών και πολλές βουλευτίνες και υποψήφιες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές πορεύθηκαν στη Βουλή όπου παρέδωσαν υπόμνημα σε συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Βουλής
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire