Λ. Παπαδήμος: Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ
O πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος
O
πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στο Dow Jones
Newswire προειδοποίησε ότι οι Ελληνες δεν έχουν επιλογή από το να
ακολουθήσουν στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει οριστεί από τους
δανειστές τους, διαφορετικά θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με
έξοδο από το ευρώ, γεγονός που θα οδηγούσε στην πτώχευση της οικονομίας,
θα έστελνε στα ύψη τον πληθωρισμό και θα δημιουργούσε κοινωνικές
εντάσεις. Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που έφυγε από τη θέση του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος είπε στο πρακτορείο Dow Jones ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και ανυπολόγιστες συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Και αυτός είναι ο λόγος, τόνισε ο κ. Παπαδήμος χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινήσεις, που ήδη αρκετές χώρες αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταρτίζουν σχέδια έκτακτου ανάγκης για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου.
«Αν και ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί και δεν θα το επιθυμούσαν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος, ο
οποίος έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναφέρεται στο
σχετικό δημοσίευμα, εξακολουθεί να παρέχει συμβουλευτικές υπρεσίες στην
προσωρινή Κυβέρνηση της χώρας.
Τις εκλογές της 17ης
Ιουνίου, που έχουν λάβει μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι
της χώρας στη ζώνη του ευρώ, θα ακολουθήσουν οι σφικτές προθεσμίες που
θα έχει να αντιμετωπίσει οι νέα Κυβέρνηση και θα αφορούν στις περικοπές
δαπανών που είναι απαραίτητες για να εξακολουθήσει η χώρα να πληροί τις
προϋποθέσεις για να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από τους δανειστές
της.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την ανησυχία ότι πολλοί Ελληνες δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Οι
Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο
μέρη: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να σεβαστεί
τις υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το
ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται από το αν ο ελληνικός λαός θα
υποστηρίξει την συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος», ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με
εκτιμήσεις του πρώην Πρωθυπουργού το συνολικό κόστος της ελληνικής
εξόδου θα μπορούσε να κυμαίνεται από 500 δις. Ευρώ έως και 1 τρις. Ευρώ,
γεγονός από το οποίο εύκολα θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί τις
επιπτώσεις στις αποτιμήσεις των αγορών, τις αλυσιδωτές διασυνοριακή
επιμόλυνση και τελικά το πλήγμα στην πραγματική οικονομία.
Ο χρόνος τελειώνει, τόνισε. Χωρίς περαιτέρω βοήθεια η Ελλάδα δεν θα
μπορούσε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου. Σύμφωνα με
εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών που έγιναν πριν από δέκα (10)
ημέρες το ελληνικό κράτος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις
υποχρεώσεις του μέχρι και τις 20 Ιουνίου. Μέχρι τότε όμως, η συλλογή φόρων έχει μείνει πίσω και τα έσοδα έχουν βγει εκτός στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι η αδυναμία πληρωμών μπορεί να γίνει αισθητή τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου.
Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει κεφάλαια του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να διανείμει 18 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια διάσωσης σε ελληνικές τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητά τους και θα απομείνει ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχει θετική όψη από ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, επισήμανε ο κ. Παπαδήμος. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μιας ξαφνικής υποτίμησης στο νέο εθνικό νόμισμα θα διέγραφε τα όποια κέρδη από το εξωτερικό εμπόριο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, ενδεχόμενο σενάριο εξόδου θα απέφερε ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού, άμεση συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων, στον τραπεζικό τομέα θα ασκούνταν μεγάλες πιέσεις, ενώ η πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα απομακρυνόταν μέρα με την μέρα. Το Δημόσιο χρέος θα αυξανόταν μιας και θα έπρεπε να εκφραστεί σε νέο νόμισμα και στη συνέχεια θα έπρεπε να αυξηθούν τα πραγματικά επιτόκια για να σταθεροποιηθεί το συναλλαγματικό επιτόκιο και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει στο 30% ακόμη και στο 50%, αναλόγως των επιπτώσεων που θα επέρχονταν στους υπολογισμούς του προσδοκώμενου πληθωρισμού, αλλά και στις αντοχές των δευτερογενών επιπτώσεων από τις πληθωριστικές αυξήσεις στους μισθούς.»
«Συνολικά, οι επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφικές. Συντριπτικές θα ήταν και οι οικονομικό-πολιτικές επιπτώσεις.
Οπως είπε ο κ. Παπαδήμος «για να είναι επιτυχές το δεύτερο πρόγραμμα είναι σημαντικό τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συμπληρωθούν με επιπλέον πολιτικές που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην απασχόληση».
"Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες να πείσουν τα κοινοβούλια τους να εγκρίνουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που ανιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις, θα κληθούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στη χρηματοδότηση της Ελλάδας...«
«Η κόπωση προσαρμογής στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης συνοδεύεται ήδη από την κόπωση των πιστωτριών χωρών που διασώζουν. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire