ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 3 mai 2012

Σκόρδο, ένα πανίσχυρο αντιβακτηριακό


Λαλίνα Φαφούτη 

Εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια 100 φορές πιο αποτελεσματικά από τα αντιβιοτικά

Σκόρδο, ένα πανίσχυρο αντιβακτηριακό
Το θειούχο διαλλύλιο του σκόρδου σκοτώνει τα βακτήρια 100 φορές πιο δραστικά από τα αντιβιοτικά σύμφωνα με νέα μελέτη



Ουάσινγκτον 

Το σκόρδο αποδεικνύεται ότι κρύβει τελικά πολλές αρετές. Η πιο πρόσφατη, η οποία ήρθε στο φως από νέα μελέτη, είναι ότι μια από τις βασικές ουσίες του εμφανίζεται να είναι 100 φορές πιο αποτελεσματική από τα αντιβιοτικά στην καταπολέμηση ενός διαδεδομένου βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Σε βακτήριο των πουλερικών
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γουόσινγκτον έθεσαν στο στόχαστρο των ερευνών τους το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται στο δέρμα και στο κρέας των πουλερικών. Τα κρούσματα δηλητηριάσεων από καμπυλοβκατήριο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως εξαιτίας της «μόδας» του πατέ από εντόσθια πουλερικών.
Οι επιστήμονες έστρεψαν εναντίον του παθογόνου οργανισμού το θειούχο διαλλύλιο, μια από τις βασικές χαρακτηριστικές ουσίες του σκόρδου. Το «όπλο» αποδείχθηκε πανίσχυρο: σε συνθήκες εργαστηρίου το θειούχο διαλλύλιο ήταν 100 φορές πιο αποτελεσματικό από την ερυθρομυκίνη και τη σιπροφλαξίνη, δυο από τα πιο διαδεδομένα αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η φυσική ουσία έδρασε σε θεαματικά λιγότερο χρόνο από τα φάρμακα.
Φυσική απολύμανση
Τα ευρήματα φαίνονται να φέρνουν αναπάντεχα το σκόρδο στην πρώτη γραμμή της απολύμανσης. «Το θειούχο διαλλύλιο θα μπορούσε να κάνει πολλές τροφές ασφαλέστερες» δήλωσε η Μπάρμπαρα Ράσκο, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των επιφανειών προετοιμασίας των τροφίμων αλλά και ως συντηρητικό στη συσκευασία τροφίμων όπως οι πατατοσαλάτες και οι σαλάτες ζυμαρικών ή τα αλλαντικά».
Προτού σπεύσετε στο κοντινότερο μανάβικο, θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι η ανακάλυψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε εξίσου θεαματικά αντιβακτηριακά αποτελέσματα τρώγοντας σκόρδο. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Antimicrobial Chemotherapy», τονίζουν ότι αν και η κατανάλωση σκόρδου αποτελεί γενικώς μια υγιεινή συνήθεια δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να ενεργήσει προληπτικά εναντίον της τροφικής δηλητηρίασης από το καμπυλοβακτήριο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire