ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 23 novembre 2012

Ελλάδα - Πολιτισμός - Πόσο διαβάζουμε στην εποχή της κρίσης;

Οι μισοί Ελληνες δεν αγοράζουν βιβλία αλλά ο κλάδος, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, αντέχει

 

 

Του Μανώλη Πιμπλή

Το βιβλίο αυτή την εποχή της κρίσης έχει οπωσδήποτε επηρεαστεί αλλά ακόμη αντέχει. «Η πτώση του τζίρου είναι υπαρκτή αλλά αισθητά μικρότερη από άλλους κλάδους που ουσιαστικά καταρρέουν» λέει ο Βασίλης Βασιλείου, εμπορικός διευθυντής βιβλίου της αλυσίδας καταστημάτων Public. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι ως δώρο είναι πιο προσιτό στην τιμή και στο γεγονός ότι η κρίση αλλάζει την καταναλωτική μας συμπεριφορά εξηγεί. Και προσθέτει ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα οι πωλήσεις βιβλίων κατέχουν πλέον το 25% του συνολικού τζίρου. «Η μέση απόδειξη ανά πελάτη έχει μειωθεί αλλά ο αριθμός των πελατών έχει αυξηθεί» λέει και η διευθύντρια επικοινωνίας των καταστημάτων Ανθή Τροκούδη.
Γενικότερα, όμως, τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά ευοίωνα για την ανάγνωση: το 35% του ενήλικου αστικού πληθυσμού της Ελλάδας δεν αγοράζει βιβλίο ποτέ. Αλλο ένα 13% αγοράζει σπάνια, δηλαδή λιγότερο από ένα τον χρόνο. Το υπόλοιπο 52% που αγοράζει βιβλία χωρίζεται σε ένα 15% που αγοράζει συχνά (τουλάχιστον ένα ανά τρίμηνο) και ένα 37% που αγοράζει μόλις ένα κάθε 6-12 μήνες.
Αν πάλι ενώσουμε τις δύο αναγνωστικές κατηγορίες βλέπουμε ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει 4 βιβλία τον χρόνο. Αυτό καταδεικνύει νέα πανελλαδική έρευνα για το βιβλίο που πραγματοποίησε η εταιρεία qed για λογαριασμό των Public.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άνδρες: από τους αγοραστές βιβλίων, το 57% είναι γυναίκες. Αντίθετα, δεν επιβεβαιώνει θεωρίες και έρευνες που λένε ότι οι νέοι διαβάζουν όλο και λιγότερο. Οι ηλικίες 18-24 ετών αγοράζουν βιβλία σε ποσοστό 66%, το μεγαλύτερο από όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες.
Στα σημαντικότερα ευρήματά της περιλαμβάνεται και η προτίμηση, με διαφορά, των αναγνωστών προς την ελληνική, σύγχρονη λογοτεχνία. Τόσο οι συστηματικοί αναγνώστες (σε ποσοστό 34%) όσο και οι περιστασιακοί (32%) επιλέγουν ελληνικά. Δεύτερη επιλογή των συστηματικών αναγνωστών είναι η ξένη σύγχρονη λογοτεχνία (16%) και ακολουθούν η ελληνική κλασική λογοτεχνία (13%) και το επιστημονικό βιβλίο (11%). Ανάμεσα στους περιστασιακούς αναγνώστες δεύτερη κατηγορία προτίμησης είναι η ελληνική κλασική λογοτεχνία (12%) και ακολουθούν η ξένη σύγχρονη λογοτεχνία (11%), τα ιστορικά και τα αστυνομικά βιβλία (10%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο σε δείγμα 1.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, σε μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα και σε ανθρώπους ηλικίας 18-64 ετών. Περιλαμβάνει δηλαδή τον ενήλικο αστικό πληθυσμό της χώρας.

Η έρευνα καταλήγει και σε μερικά άλλου τύπου, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι εκείνοι που αγοράζουν συχνά βιβλία είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν αγοράζουν καθόλου, είναι πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό, αισθάνονται πιο νέοι και περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή.
Συνεκτιμώντας ποικίλες μεταβλητές που αφορούν την ικανοποίηση από τη ζωή, τη συναισθηματική ισορροπία και την ψυχοκοινωνική ένταξη υπολογίζουν ότι ο δείκτης υποκειμενικής ευημερίας, που στο σύνολο του πληθυσμού είναι 43%, στους μη αγοραστές βιβλίου είναι 39% ενώ στους συχνούς αγοραστές ανεβαίνει στο 62%. Στο απλούστερο «είμαι ικανοποιημένος από τη ζωή μου» απαντά θετικά το 56% των βιβλιόφιλων έναντι 38% των μη αγοραστών βιβλίου και 42% του γενικού πληθυσμού.
Αντίστοιχα, το 52% των συχνών αγοραστών βιβλίου απαντάει ναι στο «Εχω ακόμα πολλά να κάνω για να "μεγαλώσω"», αντίθετα με τους μη αγοραστές βιβλίου που απαντούν θετικά σε ποσοστό μόνο 35%. Η έρευνα έθεσε και το ερώτημα: «Επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής ή αναζήτηση ενός νέου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της ζωής μας;». Ολοι απαντούν «αναζήτηση ενός νέου τρόπου οργάνωσης» αλλά στους συχνούς αγοραστές βιβλίων το ποσοστό είναι αυξημένο (64%). Ενα 45% των μη αγοραστών βιβλίου ζητά «επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής». 



Πηγή: Τα Νέα
Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2012
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire